Kraupi ataka prieš darbininkus Burkina Fase: žuvo keturios dešimtys žmonių

Burkina Fase 37 žmonės žuvo ir dar 60 buvo sužeista trečiadienį per ataką prieš koloną, vežusią Kanados kasybos bendrovės „Semafo“ vietos darbininkus, pranešė regiono gubernatorius.

Burkina Fase per ataką prieš kasyklos darbininkus vežusią koloną žuvo 37 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Burkina Fase per ataką prieš kasyklos darbininkus vežusią koloną žuvo 37 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 7:00 AM, atnaujinta Nov 7, 2019, 7:16 AM

Per pastaruosius 15 mėnesių „Semafo“ jau trečiąkart tapo žmonių gyvybių nusinešančių atakų taikiniu šioje Vakarų Afrikos valstybėje, kovojančioje su džihadistų sukilimu, per kurį jau žuvo šimtai žmonių.

Rytų regiono gubernatorius Saidou Sanou savo pranešime nurodė, kad „nežinomų ginkluotų asmenų“ ataka įvyko trečiadienį ryte.

Kariškių lydimi penki autobusai pateko į pasalą maždaug už 40 km nuo Bungu aukso kasyklos. Per išpuolį „žuvo keletas žmonių ir kažkiek buvo sužeista“, sakoma pirminiame „Semafo Inc.“ pranešime.

„Aktyviai dirbame su visų lygių tarnybomis, kad užtikrintume mūsų darbuotojų, rangovų ir tiekėjų saugumą“, – pažymėjo bendrovė ir pareiškė užuojautą aukų šeimoms.

Įmonė pridūrė, kad pati kasykla išlieka saugi, o darbas joje nesutriko.

Vienas saugumo tarnybų šaltinis pasakojo, kad „koloną lydėjusiai karinei mašinai smogė sprogstamasis įtaisas“.

„Tuomet buvo apšaudyti du autobusai, vežę darbininkus“, – naujienų agentūrai sakė šaltinis, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Burkina Faso vyriausybė nurodė, kad užpuolikai surengė „kompleksinę ataką“, ir pridūrė, kad gynybos ir saugumo pajėgos pradėjo operaciją bei vykdo paieškas tame rajone.

„Semafo“, Burkina Fase turinti dvi kasyklas, neseniai patyrė du kitus pražūtingus išpuolius.

2018 metų rugpjūtį taip pat buvo atakuotos transporto priemonės, važiavusios į šios bendrovės kasyklas. Pernai gruodį tame pačiame kelyje tarp Fados miesto ir Bongu aukso kasyklos į pasalą pateko viena policijos mašina.

Bendrovė dėl pernai įvykdytų atakų kaltino „ginkluotus banditus“ ir sustiprino savo kolonų ginkluotą apsaugą.

Burkina Fasas yra neturtinga ir politiškai nestabili Sachelio regiono valstybė. Jos saugumo pajėgos yra prastai aprūpintos ir apmokytos, joms nuolat stinga lėšų.

Be to, šalies šiaurines provincijas jau ketverius metus krečia džihadistų smurtas, išplitęs iš kaimyninio Malio.

Per atakas, dažniausiai – staigius kaimų antpuolius, pakelės bombų sprogdinimus ir mirtininkų sprogdintojų išpuolius, šalyje jau žuvo daugiau kaip 630 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP renkama statistika.

Pirmadienį Burkina Faso šiaurėje per ataką prieš vieną saugumo pajėgų bazę žuvo mažiausiai penki karo policininkai ir penki civiliai.

Dėl šalį krečiančių neramumų savo namus paliko beveik 500 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.