Afganistano premjeras ragina stabdyti rinkimų rezultatų perskaičiavimą

Afganistano ministras pirmininkas Abdullah Abdullah sekmadienį paragino stabdyti neseniai įvykusių prezidento rinkimų balsų perskaičiavimą ir pareiškė, kad nepriims „suklastotų“ rezultatų.

 Afganistano ministras pirmininkas Abdullah Abdullah sekmadienį paragino stabdyti neseniai įvykusių prezidento rinkimų balsų perskaičiavimą ir pareiškė, kad nepriims „suklastotų“ rezultatų.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Afganistano ministras pirmininkas Abdullah Abdullah sekmadienį paragino stabdyti neseniai įvykusių prezidento rinkimų balsų perskaičiavimą ir pareiškė, kad nepriims „suklastotų“ rezultatų.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2019, 4:53 PM

Toks pareiškimas dar labiau prisideda prie neapibrėžtumo, kuris tvyro šalyje po rugsėjo 28 d. įvykusių rinkimų, per kuriuos fiksuotas rekordiškai žemas rinkėjų aktyvumas ir tęsėsi premjero ir jo priešininko prezidento Ashrafo Ghani apsižodžiavimas.

Perskaičiavimas turėtų būti sustabdytas. Mėginame išgelbėti procesą nuo sukčių, – per savo rėmėjų mitingą Kabule sakė Abdullah Abdullah. – Suklastoti rinkimai nebus priimti. Rezultatas turi būti paremtas švariais mūsų žmonių balsais.“

Ankstesniuose dvejuose prezidento rinkimuose nesėkmingai dalyvavęs Abdullah Abdullah kovoja dėl savo politinės ateities ir ne kartą kėlė klausimų dėl šimtų tūkstančių balsų tikrumo. Rinkimai turėjo būti „švariausi“ šiuolaikinėje Afganistano istorijoje: viena vokiečių firma patiekė biometrinių aparatų, kurie turėjo neleisti žmonėms balsuoti daugiau nei kartą.

Tačiau beveik milijonas pirminių balsų buvo panaikinta dėl įvairių pažeidimų, kas reiškė, kad rinkėjų aktyvumas buvo mažiausias tarp visų šalyje vykusių rinkimų: maždaug 37 mln. gyventojų šalyje yra 9,6 mln. registruotų rinkėjų, tačiau balsavo tik maždaug 1,8 mln. žmonių.

Abdullah Abdullah teigia, kad yra problemų su dar maždaug 300 tūkst. balsų, įskaitant teiginius, kad prie kai kurių balsavimo biuletenių buvo prikabintos nuotraukos, paimtos iš suklastotų tapatybės kortelių, o ne tikrųjų rinkėjų.

Pirminiai rugsėjo mėnesio rinkimų rezultatai turėjo būti paskelbti spalio 19 d., tačiau paskelbimas buvo atidėtas dukart, rinkimų pareigūnams teisinantis dėl įvairių techninių problemų.

Nauja rezultatų paskelbimo data dabar yra ateinantis ketvirtadienis, tačiau pareigūnai jau užsimena, kad terminas gali vėl būti atidėtas.

Anksčiau teigęs, kad surinko daugiausia balsų, Abdullah Abdullah praėjusią savaitę agentūrai AFP sakė „visiškai“ gerbsiąs naujausių rinkimų rezultatus, jeigu procesas buvo sąžiningas ir skaidrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.