Aktorės ritualas – suėmimas: kas savaitę atsiduria areštinėje

Kino legenda Jane Fonda turi naują vaidmenį. Ir šį kartą jis – realybėje. 81-erių aktorė kas savaitę atsiduria areštinėje, nes Vašingtone rengia protestus: reikalauja ryžtingesnės kovos su klimato kaita.

Jau daugiau nei mėnesį kiekvieną penktadienį aktorė J.Fonda suimama.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Jau daugiau nei mėnesį kiekvieną penktadienį aktorė J.Fonda suimama.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2019, 6:14 PM, atnaujinta Nov 16, 2019, 6:15 PM

Rugsėjo mėnesį Holivudo garsenybė J.Fonda persikėlė į Vašingtoną ir nuo tada dalyvauja protestuose prieš klimato kaitą.

Kiekvieną penktadienį, kai rengia nesankcionuotą mitingą Kapitolijaus kalvoje, garsenybė suimama su dešimtimis bendraminčių. Bet ji neketina sustoti – 82-ąjį gimtadienį gruodžio 21-ąją irgi ruošiasi sutikti areštinėje.

„Kiekvieną penktadienį žadu būti čia, toje pačioje vietoje ant Kapitolijaus kalvos, nesvarbu, ar tądien lis, ar švies saulė, – sakė J.Fonda. – Nebegaliu tiesiog stovėti ir nieko nedaryti, kol mūsų išrinktieji padeda tiems, kurie naikina mūsų Žemę. Mes negalime to leisti!“

Aktorė ketina būti Vašingtone bent iki sausio vidurio, nes tada prasideda populiaraus „Netflix“ serialo „Greisė ir Frenki“ („Grace and Frankie“) paskutinio sezono transliacijos. Dėl savo protestų aktorė prašė naujojo sezono premjerą nukelti metams, bet prodiuseriai griežtai tarė „ne“.

Per pirmuosius suėmimus J.Fonda areštinėje būdavo palaikoma tik kelias valandas, o dabar ją laiko ne trumpiau nei parą dėl ankstesnių prasižengimų.

„Viena nakvynė už grotų? Didelio čia daikto!“ – praėjusį penktadienį ruošdamasi sėdimajam protestui ant Kapitolijaus monumento laiptų sakė aktorė.

Tokio amžiaus būti suimtai – ir fizinis iššūkis. Plastikiniais antrankiais surakinta moteris sunkiai išlaiko pusiausvyrą vedama per laiptus ir sodinama į policijos vagonėlį.

„Areštinėje paltu pasinaudojau kaip čiužiniu, bet skauda visus kaulus“, – po vieno suėmimo skundėsi J.Fonda.

Aktorė vairuoja elektromobilį, vengia plastiko, valgo mažai raudonos mėsos ir, kiek įmanoma, riboja keliones lėktuvu.

„Kam būti tiesiog garsiai, jei gali savo įtaka pasinaudoti siekiant ko nors svarbaus?“ – svarstė J.Fonda.

Ji svajoja, kad jos pavyzdžiu paseks minios žmonių. Jos užpildys gatves ir reikalaus, kad būtų atsisakyta iškastinio kuro, darys spaudimą naftos pramonei.

J.Fondos idėjos revoliucingos ir labai sunkiai įgyvendinamos žinant, kokia jėga Amerikoje yra naftos pramonės atstovai.

Vis dėlto daliai amerikiečių ji tapo ne tik kino, bet ir protestų ikona. O per Heloviną amerikiečių poros rengėsi J.Fonda ir ją suimančiu pareigūnu.

Tiesa, klimato kaita – ne vienintelis klausimas, kuris rūpi maištautojai. 1970 metais ji rėžė kalbas protestuose prieš Vietnamo karą. O po dvejų metų jau vyko į Hanojų ir atsiprašė Amerikos karių, jei juos įžeidė.

Nuo tada gavo pravardę Hanojaus Jane. Net per penktadienio protestus ji išgirsta savo pravardę iš pro šalį einančių kritikų.

Jos protestai dabar jau tapo kassavaitiniu renginiu Vašingtone: čia koncertuoja muzikantai, kiekvieną kartą aptariama nauja aplinkosaugos tema.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.