JAV paskelbė keičiančios savo poziciją dėl Izraelio gyvenviečių Vakarų Krante

JAV pakeitė savo poziciją dėl Izraelio gyvenviečių okupuotame Vakarų Krante – JAV nebemano, kad Izraelio gyvenvietės Palestinos teritorijose yra neteisėtos, pirmadienį paskelbė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

​JAV pakeitė savo poziciją dėl Izraelio gyvenviečių okupuotame Vakarų Krante – JAV nebemano, kad Izraelio gyvenvietės Palestinos teritorijose yra neteisėtos, pirmadienį paskelbė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>"Reuters"
​JAV pakeitė savo poziciją dėl Izraelio gyvenviečių okupuotame Vakarų Krante – JAV nebemano, kad Izraelio gyvenvietės Palestinos teritorijose yra neteisėtos, pirmadienį paskelbė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2019, 8:05 AM

Pasak M. Pompeo, JAV padarė išvadą, kad Izraelio civilių gyvenviečių kūrimas Vakarų Krante pats savaime neprieštarauja tarptautinei teisei. JAV valstybės sekretorius pridūrė, kad izraeliečiai ir palestiniečiai turi vesti derybas dėl Vakarų Kranto statuso.

Izraelis palankiai įvertino JAV požiūrio pasikeitimą ir paragino kitas šalis padaryti tą patį.

Nausėdijos yra Izraelio įkurtos gyvenvietės žemėje, okupuotoje per 1967 m. karą. Jos ilgą laiką buvo ginčų tarp Izraelio, tarptautinės bendruomenės ir palestiniečių šaltinis.

Žydų nausėdijos yra vienas iš daugiausiai ginčų tarp Izraelio ir palestiniečių keliantis klausimas. Maždaug 600 tūkst. žydų gyvena 140 gyvenviečių, įkurtų po Izraelio okupacijos Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje. Pagal tarptautinę teisę gyvenvietės yra laikomos neteisėtomis, nors Izraelis visuomet tai ginčijo.

Palestiniečiai ilgai ragino pašalinti tas nausėdijas ir teigė, kad gyvenviečių kūrimas žemėje, skirtoje būsimai palestiniečių valstybei, praktiškai užkerta kelią tokios valstybės įkūrimui.

1978 metais tuomečio JAV prezidento Jimmy'io Carterio administracija priėjo prie išvados, kad Izraelio civilių gyvenviečių kūrimas Vakarų Krante prieštarauja tarptautinei teisei. Tuo metu 1981 metais kitas JAV prezidentas – Ronaldas Reaganas nesutiko su tokia išvada ir pareiškė nemanąs, kad gyvenvietės pačios savaime yra neteisėtos.

Kaip teigė dabartinis JAV valstybės sekretorius M. Pompeo, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija išnagrinėjo visas diskusijų puses ir daugiau nebesilaikys 1978 m. JAV valstybės departamento teisinės nuomonės, kad gyvenvietės prieštarauja tarptautinei teisei.

Tarptautinė bendruomenė laiko žydų gyvenvietes, pastatytas 1967 metais Izraelio okupuotose žemėse, neteisėtomis. Tebevykdomos nausėdijų statybos laikomos didele kliūtimi taikai. Remiantis keliomis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijomis, Izraelio gyvenvietės yra neteisėtos pagal tarptautinę teisę, nes jos pažeidžia Ketvirtąją Ženevos konvenciją, kuri draudžia okupuojančiai jėgai perkelti savo gyventojus į okupuotą teritoriją.

Palestiniečių prezidento Mahmoudo Abbaso atstovas teigė, kad toks JAV žingsnis visiškai prieštarauja tarptautinei teisei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.