Garsus Rusijos universitetas sukilo prieš V. Putino dukrą globojantį rektorių

Maskvos valstybinio universiteto (MVU) studentai, absolventai ir dėstytojai kelia galvas prieš rektorių. Čia jis sukūrė visuotinės kontrolės aparatą ir padėjo iškilti Rusijos prezidento dukteriai.

Garsus Rusijos universitetas sukilo prieš V. Putino dukrą globojantį rektorių<br>Lrytas.lt koliažas
Garsus Rusijos universitetas sukilo prieš V. Putino dukrą globojantį rektorių<br>Lrytas.lt koliažas
K.Tichonovos tyrimai yra susiję su jos pomėgiu – akrobatiniu rokenrolu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
K.Tichonovos tyrimai yra susiję su jos pomėgiu – akrobatiniu rokenrolu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Nov 21, 2019, 10:10 PM

Iniciatyvinės grupės parengtą atvirą laišką, reikalaujantį sugrąžinti universiteto rektoriaus rinkimus, pasirašė jau daugiau kaip 500 žmonių.

Pagal naująjį įstatymą, kurį šiuo metu svarsto Valstybės Dūma, rektorių paskirs šalies prezidentas. Kad parlamentas priims šį įstatymą, niekas neabejoja.

Kremliaus statytinis, dabartinis 80-metis rektorius Viktoras Sadovničius 2011 m. buvo mokslinis Katerinos Tichonovos diplominio darbo vadovas. Jo vadovaujama šį pavasarį ji apsigynė matematikos mokslų kandidatinę disertaciją.

K.Tichonovą užsienio ir Rusijos žiniasklaidos priemonės vadina jaunesniąja Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukterimi.

Tačiau apsukrioji diplomantė – ne pagrindinis atvirą laišką pasiašiusiųjų „akmenukas“. Čia sakoma, jog vadovaujant V.Sadovničiui, MVU susidarė visuotinės kontrolės, skundimo skatinimo ir įtarumo sistema, kuri naikina kūrybinę atmosferą, būtiną moksliniams tyrimams.

Dirba be konkurencijos

„Mes negalime savarankiškai sugrąžinti MVU autonomijos, nes iš mūsų atimta bet kokia atstovavimo šalyje valdžia.

Mes galime balsuoti tiktai kojomis ir dėl šios priežasties šimtai MVU absolventų, aspirantų ir darbuotojų kiekvienais metais išvyksta į užsienį tęsti mokslinių darbų žmonijos gerovei“, – rašoma atvirame laiške.

Maištininkai reikalauja padaryti pakeitimus MVU veiklą reguliuojančiame federaliniame įstatyme ir sugrąžinti įstaigai rektoriaus rinkimo, įstatų tvirtino teises ir sukurti normalias mokymo ir savarankiškų tyrimų sąlygas.

V.Sadovničius, kurio įgaliojimai baigiasi šį gruodį, renkamos rektoriaus pareigybės neturėjo užimti jau 15 metų. 65 metai – galutinis amžius šiam postui.

1992 m. jis buvo išrinktas rektoriumi per normalius rinkimus, o paskui tris kartus – be jokios konkurencijos.

Tapo rektoriaus bendraautore

Užtat visais sovietiniais metais jis buvo aktyvus Komunistų partijos narys. Po to du kartus – 2012 ir 2018 metais buvo V.Putino patikėtinis per prezidento rinkimus.

V.Sadovničius buvo aktyvus universiteto bendradarbiavimo su Rusijos stačiatikių bažnyčia šalininkas.

MVU rektoriui suteiktų garbės vardų ir ordinų – į valias, o 2011-aisiais V.Sadovničius pirmą kartą gyvenime suspindėjo kaip studentės diplominio darbo vadovas. Bet ne eilinės, o spėjamai jaunesniosios V.Putino dukters K.Tichonovos.

Dvejais metais anksčiau ji baigė MVU Azijos ir Afrikos valstybių institutą ir tapo Japonijos specialiste.

Tačiau staiga susidomėjusi matematika moteris paprašė rektoriaus pagalbos. Jis kartu eina ir antraeiles – Mechanikos ir matematikos fakulteto Matematinės analizės katedros vedėjo – pareigas.

Ji mokėsi eksternu, bet spėjo tapti rektoriaus bendraautore. Nuo to laiko K.Tichonova ir MVU rektorius įgijo bendras vieno patento ir keturių kompiuterinių programų teises.

Tyrimai apie savo pomėgį

Šį pavasarį gabi studentė apgynė disertaciją „Matematiniai vestibiuliarinių mechaninių receptorių aktyvumo korekcijos uždaviniai“. Jai vadovavo V.Sadovničius.

Mokslinis darbas skirtas sukurti įtaisą, leidžiantį kosmonautams ir lakūnams geriau orientuotis erdvėje ir padedantį žmonėms, turintiems vestibiuliarinio aparato pažeidimų.

Per gynimą K.Tichonova negavo nė vieno neigiamo įvertinimo. Jos disertacijos vadovas parašė štai tokį atsiliepimą: „K.Tichonova atsiskleidė kaip tyrinėtoja, gebanti ne tiktai spręsti sudėtingus mechaninių sistemų analizės ir valdymo sintezės uždavinius, bet ir juos užsibrėžti.“

Po gynimo MVU rektorius sakė, jog vestibiuliarinio aparato tyrimai, kuriuos atliko K.Tichonova, yra susiję su jos pomėgiu – akrobatiniu rokenrolu.

Pasak V.Sadovničiaus, ji šoka tikrai gerai, tad ne veltui yra Pasaulio rokenrolo konfederacijos viceprezidentė ir vadovauja tarptautiniam šios sporto šakos komitetui Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.