Rumunija balsuoja antrajame prezidento rinkimų rate

Rumunai sekmadienį balsuoja antrajame prezidento rinkimų rate, kuriame pergalė pranašaujama dabartiniam proeuropietiškam prezidentui Klausui Iohannisui.

K.Iohannisas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Iohannisas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
K.Iohannisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
K.Iohannisas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 24, 2019, 2:02 PM

Praėjus trisdešimčiai metų nuo komunizmo žlugimo, centro dešiniųjų pažiūrų buvęs fizikos profesorius rinkimuose varžosi su socialdemokratų lydere ir buvusia ministre pirmininke Viorica Dancila, kurios vyriausybė praėjusį mėnesį subyrėjo, neatlaikiusi balsavimo dėl nepasitikėjimo.

Pirmajame rinkimų ture lapkričio 10 dieną K. Iohannis surinko 38 proc. balsų ir aplenkė 13 kitų kandidatų. V. Dancila, pelniusi 22 proc. balsų, atsidūrė antroje vietoje.

Pasak analitikų, dauguma rinkėjų, kurie pirmajame rinkimų rate balsavo už mažiau balsų surinkusius kandidatus, sekmadienį turėtų savo balsą atiduoti K. Iohannisui, nes visuomenė dėl prieštaringų teismų reformų tebėra nusistačiusi prieš socialdemokratus.

„Normali Rumunija

„Balsavau už Rumuniją, kuri yra šiuolaikiška, europietiška ir normali“, – pareiškė K. Iohannis reporteriams po to, kai pareiškė savo valią rinkimuose.

Teisę balsuoti turi 18,2 mln. rumunų, įskaitant rekordinius 650 tūkst. žmonių užsienyje.

Gyvenantieji užsienyje, kurie paprastai renkasi liberalius kandidatus, turi nubalsuoti per tris dienas ir iki sekmadienio ryto savo valią jau pareiškė 400 tūkst. – trečdaliu daugiau negu pirmajame rate.

Už V. Dancila pirmajame rinkimų ture balsavo tik 3 proc. užsienyje gyvenančių rumunų.

Analitikai sako, jog sekmadienį vykstančių rinkimų rezultatas greičiausiai nulems ir V. Dancilos, kaip socialdemokratų partijos lyderės, likimą.

Rinkimų apylinkės atvėrė duris 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Balsavimas bus užbaigtas 21 val. vietos laiku ir netrukus po to bus paskelbti pirminiai rezultatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.