Protestų krečiamo Irako ministras atsistatydina

Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi penktadienį paskelbė atsistatydinsiantis, stiprėjant sostinę Bagdadą ir šalies pietinę dalį krečiantiems pražūtingiems protestams prieš vyriausybę.

Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi penktadienį paskelbė atsistatydinsiantis, stiprėjant sostinę Bagdadą ir šalies pietinę dalį krečiantiems pražūtingiems protestams prieš vyriausybę, pranešė naujienų portalas „Euronews“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi penktadienį paskelbė atsistatydinsiantis, stiprėjant sostinę Bagdadą ir šalies pietinę dalį krečiantiems pražūtingiems protestams prieš vyriausybę, pranešė naujienų portalas „Euronews“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2019, 3:04 PM, atnaujinta Nov 29, 2019, 5:27 PM

Šis pareiškimas nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po Irako šiitų vyriausiojo dvasininko didžiojo ajatolos Ali Sistani raginimo pertvarkyti kabinetą.

Netrukus po dvasininko pamokslo, dar prieš ministrui pirmininkui paskelbiant apie atsistatydinimą, virtinė politinių veikėjų paragino balsuoti dėl nepasitikėjimo vyriausybe.

„Gerbiamam parlamentui pateiksiu oficialų laišką, prašydamas leisti atsistatydinti iš premjero pareigų“, – nurodė A. Abdel Mahdi.

Premjero pranešimas buvo sutiktas džiugiais protestuotojų šūksniais Bagdado centrinėje Tahriro aikštėje. Ją nuo sausio pradžios užėmusios minios protestuoja prieš valdžią, kurią jie laiko korumpuota ir neveiksminga

Irake prasidėjęs piliečių judėjimas yra didžiausias, tačiau ir kruviniausias Irake per kelis dešimtmečius.

Šalies sostinę ir daugiausiai šiitų gyvenamą pietinę Irako dalį jau beveik du mėnesius apėmę kruvini protestai prieš valdančiąją klasę, naujienų agentūros AFP duomenimis, nusinešė daugiau kaip 400 gyvybių, o dar apie 15 000 žmonių buvo sužeisti.

Kelias savaites A. Sistani ragino išsaugoti savitvardą prieš demonstrantus ir ragino politines partijas „rimtai“ pagalvoti apie reformas. Tačiau penktadienį jis padidino savo reikalavimus.

„Parlamento, iš kurio (narių) suformuota dabartinė vyriausybė, yra prašoma persvarstyti savo pasirinkimą“, – sakoma A. Sistani penktadienio pamoksle, kurį perskaitė jo atstovas.

Po kelių minučių parlamento narys ir buvęs ministras pirmininkas Haideras al Abadi paragino parlamentus susirinkti šeštadienį į „neeilinę sesiją balsuoti dėl nepasitikėjimo ir suformuoti naują nepriklausomą vyriausybę“.

Savo poziciją pakeitė ir anksčiau vyriausybę palaikiusios įtakingos Irako sukarintos pajėgos „Hashed al Shaabi“.

Jų aljansas parlamente „Fatah“ paragino imtis „būtinų permainų Irako labui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.