Dės galvas už demokratiją – opozicija ruošia politinius ginklus lemiamam šturmui

Juano Guaido bendražygiai vizito Vilniuje metu pasidalijo savo įžvalgomis apie Venesuelos krizę, ateities demokratijos galimybes šioje šalyje ir nesibaigiančia kova su Nicolaso Maduro diktatūra.

 Juano Guaido bendražygiai vizito Vilniuje metu pasidalijo savo įžvalgomis apie Venesuelos krizę, ateities demokratijos galimybes šioje šalyje ir nesibaigiančia kova su Nicholaso Maduro diktatūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Juano Guaido bendražygiai vizito Vilniuje metu pasidalijo savo įžvalgomis apie Venesuelos krizę, ateities demokratijos galimybes šioje šalyje ir nesibaigiančia kova su Nicholaso Maduro diktatūra.<br>AFP/Scanpix nuotr.
F.Sucre<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
F.Sucre<br>SIPA press/Scanpix nuotr.
N.Maduro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
N.Maduro.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 F.Sucre<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
 F.Sucre<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 2, 2019, 3:25 PM, atnaujinta Apr 2, 2020, 7:29 AM

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) auditorijoje lankėsi du laikinojo Venesuelos vadovo Juano Guaido bendražygiai: Venesuelos nacionalinės asamblėjos nuolatinės užsienio politikos komisijos pirmininkas Francisco Sucre ir nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius specialiojoje misijoje Enrique Alvarado.

Francisco Sucre savo kalboje pabrėžė, kad džiaugiasi tarptautinės bendruomenės parama ir pastangomis padedant išsilaisvinti iš diktatoriško prezidento Nicholaso Maduro valdymo.

Kraštas, pasak Sucre, kenčia dėl N. Maduro griežtos rankos, o dėl to kenčia ir visa Venesuelos ekonomika.

„Dabartinė valdžia apsimetinėja, kad dirba. Praėjusiais metais vykę rinkimai buvo suklastoti, nes N. Maduro bijojo, kad patirs akivaizdų pralaimėjimą“, – tikino nacionalinės asamblėjos atstovas F. Sucre. – Opozicijos lyderiai pabėgo, kiti pasodinti į kalėjimą arba jiems pritaikytos administracinės bausmės“.

Svečiai iš Venesuelos tikisi, kad artimiausioje ateityje šalyje įvyks teisėti, lygūs prezidento rinkimai. Tačiau tam priešinasi N. Maduro, o rinkimams surengti reikalinga rinkimų kolegija, kuri diktatoriaus paliepimu buvo išformuota.

F. Sucre diskusijos metu teigė, kad nenuversto diktatoriaus šalininkai persekioja nacionalinės asamblėjos narius. Šios asamblėjos užsienio politikos komisijos pirmininkas sako, kad vien palikti šalį ir iškeliauti svetur yra didžiulė problema.

„Mes turime keliauti į užsienį per Kolumbiją, kitaip mus suimtų ir uždarytų už grotų. Tai didžiulė rizika, bet mes jos nebijome“, – apie problemas kalbėjo F. Sucre.

Pasak Venesuelos delegacijos atstovų, nacionalinė asamblėja veikia trimis frontais, siekdama išsipančioti iš diktatoriško valdymo.

Pirmasis yra nacionalinės asamblėjos veiksmai, antrasis – tarptautinės bendruomenės parama, o trečiasis – taikūs protestai tarp civilių šalies gyventojų.

Už demokratiją pasisakantys Venesuelos politikai teigia, kad tai, kas vyksta jų šalyje yra tragiška. „Mūsų industrija sunaikinta, šalyje milžiniška ekonominė krizė, o dėl jos kyla ir humanitarinės problemos“, – sakė F. Sucre.

5 mln. šalies gyventojų jau paliko šalį, o JAV institucijų teigimu šis skaičius ateityje gali šoktelti iki 8,3 mln.

Daugiau nei 6 milijonai šalies vaikų kenčia nuo neprievalgio, nemažai daliai Venesuelos gyventojų nėra suteikiamos sveikatos paslaugos.

Pasak Vilniuje viešėjusių atstovų, N. Maduro bendradarbiauja ir su kriminalinėmis grupuotėmis, kurios šalyje elgiasi taip, kaip nori.

„Dabartinis prezidentas nuolatos kalbasi su Meksikos ir Kolumbijos narkotikų karteliais, kurie į šalį įveža ar išveža didžiules kokaino siuntas“, – pasakojo nacionalinės asamblėjos atstovas F. Sucre.

Už demokratiją kovojantys nacionalinės asamblėjos atstovai, pabrėžė ir didelį tokių šalių, kaip Kuba, vaidmenį Venesueloje.

„Kubos viceprezidentas Raulis Valdesas turi ofisą Venesuelos prezidentūroje. Jo vadovaujamos Kubos specialiosios tarnybos daro viską, kad Venesueloje valdžia nepasikeistų, taip pat kontroliuoja mūsų šalies kariuomenę“, – apie komunistinės šalies įtaką kalbėjo F. Sucre.

Nepaisant tarptautinės paramos, opozicijos atstovai tikisi, kad ateityje juos remiančių šalių daugės, o N. Maduro aplinkos žmonės atsakys už savo veiksmus.

Nacionalinės asamblėjos užsienio reikalų komiteto vadovas F. Sucre sako, kad šalis turi planą, kaip atsistoti ant kojų, tačiau tam reikia demokratinio režimo įvedimo šalyje.

„Mes turime planą kaip veikti, kalbamės su skirtingais ekonomikos ir socialiniais sektoriais ir žinome, kad galime pasiekti greitų rezultatų. Venesuela turi gausius išteklius, išvykę šalies žmonės nori grįžti ir dirbti tėvynės labui. Mums belieka tik kautis dėl demokratijos“, – savo kalbą ryškiu akcentu baigė nacionalinės asamblėjos užsienio komiteto lyderis F. Sucre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.