Malaizijos ekspremjeras Najibas Razakas teisme aiškinasi dėl savo vaidmens 1MDB skandale

​Buvęs Malaizijos ministras pirmininkas Najibas Razakas antradienį stojo prieš teismą pasiaiškinti dėl savo vaidmens vadinamajame 1MDB skandale, susijusiame su milijardų dolerių išgrobstymu iš valstybinio investicinio fondo.

 ​Buvęs Malaizijos ministras pirmininkas Najibas Razakas antradienį stojo prieš teismą pasiaiškinti dėl savo vaidmens vadinamajame 1MDB skandale, susijusiame su milijardų dolerių išgrobstymu iš valstybinio investicinio fondo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Buvęs Malaizijos ministras pirmininkas Najibas Razakas antradienį stojo prieš teismą pasiaiškinti dėl savo vaidmens vadinamajame 1MDB skandale, susijusiame su milijardų dolerių išgrobstymu iš valstybinio investicinio fondo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2019, 9:23 AM

Ekspremjeras ir jo aplinkos žmonės įtariami iš valstybinio investicinio fondo „1Malaysia Development Berhad“ (1MDB) pasisavinę didžiules sumas, kurios esą buvo išleistos prabangiam nekilnojamajam turtui ir meno kūriniams įsigyti.

Najibo Razako koalicija, valdžiusi šalį šešis dešimtmečius, pralaimėjo pernai vykusius rinkimus ir pasitraukė į opoziciją. Įtariama korupcija fonde 1MDB buvo vienas iš veiksnių, nulėmusių netikėtą koalicijos pralaimėjimą.

Vėliau 66 metų ekspremjeras buvo areštuotas ir sulaukė virtinės kaltinimų valstybės lėšų grobstymu ir piktnaudžiavimu valdžia.

Najibui Razakui iškelta byla susijusi su 42 mln. ringitų (9 mln. eurų) pervedimu iš buvusio 1MDB padalinio į ekspremjero banko sąskaitas. Pats buvęs politikas griežtai neigia nusižengęs įstatymams.

Aukštasis Teismas uždegė žalią šviesą vykdyti ekspremjero baudžiamąjį persekiojimą.

Dabar Najibo Razako advokatai turi pateikti savo ginamojo įvykių versiją.

Antradienio posėdis prasidėjo buvusio vyriausybės vadovo prisaikdinimu. Nuo jo parodymų gali priklausyti, ar gynybai pavyks įtikinti teisėją, kad ekspremjeras yra nekaltas. Najibo Razako taip pat laukia prokurorų kryžminė apklausa. Manoma, kad prie liudytojų pakylos jam teks eiti keturias dienas.

Najibas Razakas į teismą atvyko vilkėdamas mėlynu kostiumu. Ant teismo rūmų laiptų jis trumpai pasimeldė su susirinkusiais savo šalininkais.

Ši byla yra vienas iš kelių su 1MDB skandalu susijusių teisminių procesų, per kuriuos vertinamas Najibo Razako elgesys. Svarbiausias iš jų prasidėjo rugpjūtį, teismą pasiekus bylai, kurioje eskpremjeras kaltinimas neteisėtai pasisavinęs iš fondo daugiau kaip 500 mln. JAV dolerių (450 mln. eurų).

JAV teisėsaugos institucijos mano, kad iš 1MDB buvo pavogta iš viso apie 4,5 mlrd. dolerių (4 mlrd. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.