Politikų cirkas: susitepęs rūmų pirmininkas nepaleidžia savo kėdės

Lietuvos Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsisakymas atsistatydinti pavirto savotišku politiniu cirku. Panašios intrigos neseniai prasidėjo Lenkijoje.

M.Banašiui (dešinėje) prieš 4 metus įgaliojimus suteikė prezidentas A.Duda.
M.Banašiui (dešinėje) prieš 4 metus įgaliojimus suteikė prezidentas A.Duda.
J.Kaczynskis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Kaczynskis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 64-erių M.Banašis, kurio tiesioginė pareiga – kontroliuoti, ar visi sumoka privalomus mokesčius valstybei, pats yra įtariamas pajamų slėpimu, mokesčių nesumokėjimu ir ryšiais su Krokuvos mafiozais.<br>imago images/Scanpix nuotr.
 64-erių M.Banašis, kurio tiesioginė pareiga – kontroliuoti, ar visi sumoka privalomus mokesčius valstybei, pats yra įtariamas pajamų slėpimu, mokesčių nesumokėjimu ir ryšiais su Krokuvos mafiozais.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Varšuva

Dec 3, 2019, 10:14 AM, atnaujinta Apr 2, 2020, 7:28 AM

Aukščiausių kontrolės rūmų (AKR) pirmininkas Marianas Banašis atsisakė paklusti šalies vadovams ir pareiškė nesitrauksiantis iš pareigų.

Situacija Varšuvoje yra gerokai komplikuotesnė nei Vilniuje, kur V.Pranckiečio atsisakymą gaubė vien asmeninės ambicijos ir politinės intrigos.

64-erių M.Banašis, kurio tiesioginė pareiga – kontroliuoti, ar visi sumoka privalomus mokesčius valstybei, pats yra įtariamas pajamų slėpimu, mokesčių nesumokėjimu ir ryšiais su Krokuvos mafiozais.

Visų rankos surištos

M.Banašio, antraip nei V.Pranckiečio, niekas negali atstatydinti – nei jį išrinkęs Seimas, nei premjeras, nei prezidentas, nei teismas.

Vos prieš 4 mėnesius Seimo išrinktas AKR pirmininku M.Banašis šias pareigas gali eiti 6 metus, nebent atsistatydintų pats.

Šalį valdančiai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) M.Banašis tapo savotišku Achilo kulnu, ir partija baiminasi, kad ją diskredituojantis valdininkas gali turėti neigiamos įtakos jų įvaizdžiui, kuris svarbus, nes po pusmečio vyks prezidento rinkimai.

TTP labiausiai diskredituoja tai, kad neįpareigojo Vidaus saugumo agentūros (VSA) atlikti privalomą smulkmenišką M.Banašio biografijos patikrinimą ir Seime jį gyrė kaip krištolinės reputacijos principingą valdininką.

Krištolo pažadai dužo

Save vadinanti patriotine partija TTP nesiryžo išsamiau domėtis M.Banašio asmenybe, mat jis yra sėdėjęs kalėjime, nes kovojo su sovietine valdžia.

Dėl drąsos jis buvo vadinamas geležiniu opozicijos žmogumi.

Vėliau, kai M.Banašis buvo paskirtas vadovauti Muitinės tarnybai, Iždo administracijai ir ėjo finansų ministro pareigas, niekas nedrįso rimčiau pasidomėti, kokie vėjai šiam valdininkui suneša asmeninį turtą.

Tapo neaišku, kaip M.Banašis įsigijo tris namus ir du butus, jei visą laiką dirbo kukliai apmokamą valstybinį darbą.

Tuo pasidomėjusi televizija TVN sukėlė audrą, nes savo reportaže atskleidė M.Banašio ryšius su Krokuvos sąvadautojų mafija.

Žurnalistai atskleidė, jog M.Banašiui priklausančiame 450 kv. m. name Krokuvoje veikia specifinės paskirties viešbutis „Rezidence“, kuriame kambariai išnuomojami vien kelioms valandoms ar paroms.

Į minėtus kambarius savo klientus dažnai vedasi vietos prostitutės, klientai sumoka juodais pinigais, o viešbutį administruoja prostitučių verslu garsėjantis mafiozas Januszas K., pravarde Paolo.

Kilus TVN reporterių ir viešbučio darbuotojų konfliktui Januszas K. žurnalistams girdint paskambino M.Banašiui, o šis nurodė nebendrauti su televizija.

Vėliau M.Banašis atsisakė žiniasklaidai ir opozicijai paaiškinti savo santykius su Januszu K. ir nekomentavo kaltinimų, kad į „Rezidence“ klientai įleidžiami be dokumentų ir neišduodant kasos kvitų.

M.Banašis nekomentavo ir kaltinimų, kad už patalpų viešbučiui „Rezidence“ bei dar 2 butų nuomą per mėnesį gauna ne 5 tūkst. zlotų (1,16 tūkst. eurų), bet mažiausiai tris kartus daugiau ir nesumoka visų mokesčių.

Vėliau anekdotiniu buvo pripažintas M.Banašio pasakymas, kad „Rezidence“ bei dar vieną namą kaime gavo kaip dovaną iš vieno pokario partizano. Paaiškėjo, kad dovanojimo aktą surašęs vyriškis niekada nebuvo partizanas, o savo turto atsisakė už senatvinę priežiūrą.

M.Banašis atsisakė viešinti ir metinę mokesčių deklaraciją.

Gynė, o po to išsižadėjo

Nepaisant visko, TTP iš pradžių gynė saviškį ir teigė, kad M.Banašį diskredituoti nori nuo jo sankcijų nukentėję nesąžiningi verslininkai.

Vis dėlto skandalui plečiantis TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareikalavo, kad M.Banašis atsistatydintų.

Nors J.Kaczynskis yra vadinamas neoficialiu Lenkijos vadovu, kuriam paklūsta ir premjeras, ir prezidentas, M.Banašis atsisakė trauktis.

Pasak dienraščio „Rzeczpospolita“ , tokį M.Banašio įžūlumą TTP vadovybė įvertino kaip karo partijai paskelbimą ir nusprendė griebtis radikalių priemonių. Premjeras Mateuszas Morawieckis netrukus pranešė, jog TTP galimai keis įstatymą, kad Seimas galėtų atšaukti AKR vadovą iš pareigų.

„Rzeczpospolita“ pranešė, jog premjeras nurodė, kad Centrinis tyrimų biuras ištirtų trijų M.Banašio sūnaus įmonių veiklą.

Leidinys prognozuoja, jog M.Banašis atsistatydins už pažadą, kad baudžiamojon atsakomybėn nebus traukiamas galimai finansinių sukčiavimų pridaręs jo sūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.