Tyrėjai: Prancūzijos Alpių regionas buvo tapęs Rusijos šnipų baze

Keliolikos Rusijos šnipų grupė, priklausanti šalies karinės žvalgybos elitiniam padaliniui, vykdė operacijas Europoje, įskaitant mėginimą nunuodyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį, naudodamasi Prancūzijos Alpių regionu kaip savo užnugario baze, sakoma trečiadienį paskelbtame pranešime.

Tyrėjai: Prancūzijos Alpių regionas buvo tapęs Rusijos šnipų baze.<br>„Reuters"/„Scanpix" asociatyvi nuotr.
Tyrėjai: Prancūzijos Alpių regionas buvo tapęs Rusijos šnipų baze.<br>„Reuters"/„Scanpix" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2019, 11:36 PM

Prancūzų dienraštis „Le Monde“ nurodė, kad britų, šveicarų, prancūzų ir amerikiečių žvalgybai atlikus tyrimą buvo nustatyta 15 asmenų, priklausančių Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU 29155-ajam daliniui, veikusių Europoje 2014–2018 metais.

Pranešime sakoma, kad jie visi kuriuo nors metu lankėsi Prancūzijos pietrytiniame Aukštutinės Savojos regione, netoli sienos su Šveicarija ir Italija, ypač Šamoni, Evian le Bene ir Anmase miestuose.

„Le Monde“ paskelbė minimo Rusijos žvalgybos dalinio numanomų 15 narių sąrašą. Laikraštis pridūrė, kad šis sąrašas yra penkiomis pavardėmis ilgesnis už paskelbtą tiriamosios žurnalistikos tinklalapių „Bellingcat“ ir „The Insider“.

Pranešime pažymima, kad Vakarų žvalgybos tarnybos pradėjo aiškintis šį reikalą po 2018 metų kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdyto pasikėsinimo nunuodyti S. Skripalį nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Jungtinė Karalystė ir jos sąjungininkai kaltina Kremlių dėjus pastangas, kad buvęs dvigubas agentas būtų nužudytas, nors Rusija tai kategoriškai neigia.

Nurodoma, kad minimas dalinys taip pat veikė tokiose šalyse kaip Bulgarija, Moldova ir Juodalnija.

„Le Monde“ rašo, kad keletas agentų Prancūzijoje lankėsi daug kartų, o kiti buvo atvykę tik vieną ar du kartus. Tikėtina, kad agentai apsistodavo Prancūzijos Alpėse, kad nesukeltų įtarimo prieš pradėdami vykdyti savo užduotis.

Tarp apsistojusių Aukštutinėje Savojoje pasikėsinimu į S. Skripalio gyvybę apkaltinti du GRU agentai, naudojęsi išgalvotais Aleksandro Petrovo ir Ruslano Boširovo vardais.

Vakarų šalių žiniasklaidos tarnybos iki šiol nerado jokių įkalčių, įskaitant ginklu, paliktų šių agentų per viešnages Prancūzijoje, nurodė „Le Monde“.

Tačiau jų lankymasis buvo patvirtintas pagal informaciją, kur jie valgydavo, apsistodavo ir apsipirkdavo.

„Labiausiai tikėtina prielaida – manyti, kad ji [Aukštutinė Savoja] buvo užnugario bazė slaptosioms operacijoms, vykdytoms Europoje 29155-ojo dalinio“, – „Le Monde“ citavo vieną aukšto rango prancūzų žvalgybos pareigūną.

Tuo metu Vokietija trečiadienį pranešė išsiunčianti iš šalies du Rusijos diplomatus, prokurorams paskelbus, kad už vieno buvusio čečėnų kovotojų vado nužudymo Berlyne gali stovėti Maskva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.