Estijos teismas nusprendė paleisti už šnipinėjimą Rusijai nuteistą H. Simmą

Tartu rajono teismas ketvirtadienį nusprendė lygtinai pirma laiko paleisti už šnipinėjimą Rusijai nuteistą buvusį aukšto rango Estijos gynybos ministerijos pareigūną Hermaną Simmą.

Estijos teismas nusprendė paleisti už šnipinėjimą Rusijai nuteistą H. Simmą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Estijos teismas nusprendė paleisti už šnipinėjimą Rusijai nuteistą H. Simmą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 12:39 PM

H. Simmas 2009-aisiais buvo nuteistas kalėti 12,5 metų ir jau yra atlikęs 11 metų ir du mėnesius savo laisvės atėmimo bausmės, kurios terminas sueina 2021 metų kovo 18 dieną.

Tartu rajono teismas, išklausęs nuteistąjį, susipažinęs su prokuroro nuomone ir Tartu kalėjimo pateikta medžiaga, nusprendė, kad H. Simmą galima paleisti pirma laiko.

Teismo nuomone, bandomasis laikotarpis bus veiksmingesnis būdas užtikrinti, kad H. Simmas laikytųsi įstatymų. Tartu prokuratūra ir kalėjimas pritarė tokiam sprendimui.

Teismas pripažino, kad H. Simmas įvykdė itin sunkų nusikaltimą – dėl materialinės naudos išdavė valstybę ir tėvynę. Tuo laiku kardomosios priemonės buvo daug švelnesnės nei dabar, bet tai, teismo nuomone, nereiškia, kad lygtinis paleidimas dabar yra neįmanomas.

Teismas skyrė H. Simmui bandomąjį laikotarpį iki 2021 metų kovo 18 dienоs. Šiuo laikotarpiu jis bus prižiūrimas, jo atžvilgiu bus taikomi papildomi priežiūros reikalavimai ir prievolės, taip pat ir dėl tolesnės jo nusikalstamos veiklos prevencijos.

Jei pažeis lygtinio paleidimo sąlygas, H. Simmas turės grįžti į kalėjimą atlikti likusios bausmės.

Teismo sprendimas per 15 dienų dar gali būti apskųstas.

Buvęs Policijos departamento generalinis direktorius ir buvęs Estijos gynybos ministerijos saugumo skyriaus vedėjas H. Simmas buvo sulaikytas 2008 metų rugsėjo 12 dieną.

2009 metų vasario 25 dieną teismas pripažino jį kaltu dėl valstybės išdavystės bei neteisėto tarnybinės informacijos platinimo.

Prokurorų duomenimis, H. Simmas per 13 metų perdavė Rusijos karinei žvalgybai mažiausiai 3 294 įslaptintus dokumentus. Didžioji dalis šios medžiagos buvo susijusi su Estija, bet joje taip pat buvo 386 dokumentai, susiję su Europos Sąjungos ir NATO ryšių sistemomis, kontržvalgybos veikla ir gynybos politika.

Šis pareigūnas buvo vienas iš 5–6 asmenų Estijoje, turėjęs leidimą dirbti su tokio aukšto lygio įslaptinta informacija. NATO H. Simmo veiksmus laiko didžiausiu smūgiu Aljanso saugumui nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Kremlius savo ruožtu neigė palaikęs kokius nors ryšius su H. Simmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.