Miestų draugystę nutraukė mero siautėjimas: viešbučio darbuotojos rado apgadintus baldus ir išmatomis apdergtas lovas

Dėl kai kurių Lenkijos politikų pomėgio siausti ne vieną kartą buvo kilę skandalų tėvynėje ir užsienyje, tačiau niekada iki tol nebuvo nutikę taip, kad dėl karšto šventimo būtų nutraukiamas susigiminiavusių miestų bendradarbiavimas ir draugystė.

Buvęs Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis (nuotr. užsidengęs akis) taip pat mėgo dienas skaidrinti alkoholiu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Buvęs Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis (nuotr. užsidengęs akis) taip pat mėgo dienas skaidrinti alkoholiu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Miestas Torgau Vokietijoje. <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
 Miestas Torgau Vokietijoje. <br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Buvęs Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis taip pat mėgo dienas skaidrinti alkoholiu.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
Buvęs Lenkijos prezidentas A.Kwasniewskis taip pat mėgo dienas skaidrinti alkoholiu.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Dec 6, 2019, 9:40 PM

Taip balsavo nedidelio, 20 tūkst. gyventojų turinčio, Vokietijos miesto Torgau taryba, pasipiktinusi oficialios giminingo Lenkijos miestelio Stšegomo delegacijos elgesiu viešbutyje „Central“.

Dvidešimt dvejus metus užsitęsusią draugystę vokiečiai nutarė nutraukti po to, kai į Torgau miesto įkūrimo metines atvykęs Stšegomo meras Zbigniewas Suchyta su pavaduotojais girti nusiaubė ir apdergė viešbučio kambarius.

Išvykus lenkų delegacijai viešbučio darbuotojos rado ne tiktai apgadintus baldus, bet ir išmatomis apdergtas lovas, grindis, net sienas.

„Tie žmonės buvo visiškai girti, valyti jų nusiaubtus kambarius buvo didžiulis pažeminimas, to savo darbe niekada iki tol nebuvau patyrusi“, – Vokietijos dienraščiui „Torgauer Zeitung“ pareiškė minėto viešbučio tarnautoja.

Pasiteisinimai neįtikino

Viešbučio vadovai iškvietė į apdergtus kambarius vietos žiniasklaidą bei merijos atstovus, o incidentą skubiai svarstyti nuspręsta Torgau tarybos posėdyje.

Per posėdį miesto merė Romina Barth pareiškė: „Ko galime laukti iš partnerystės su miestu, kurio aukščiausi atstovai elgiasi nederamai civilizuotiems žmonėms.“

Toks sprendimas nustebino Stšegomo merą Z.Suchytą.

Jis Lenkijos žiniasklaidai paneigė vokiečių tvirtinimus, kad minėtą naktį viešbutyje šventė iki sąmonės netekimo.

Kambarių apdergimą išmatomis meras aiškino tuo, kad vienas delegacijos narys sirgo specifine liga, dėl kurios nejuto, kad pradeda tuštintis.

Tokiais tvirtinimais nepatikėjo internautai ir pareiškė, kad kultūringi ir blaivūs žmonės būtų ryte apsitvarkę ir perspėję viešbučio tarnautojus apie tai, kas nutiko, o ne sprukę iš įvykio vietos. Be to, primenama, kad viduriavimas nėra niekaip susijęs su baldų laužymu, už tai viešbutis vėliau pareikalavo papildomai sumokėti 1,5 tūkst. eurų.

Sukėlė daug problemų

Varšuvos žiniasklaida ta proga priminė garsiausius seimūnų ir šalies vadovų ūžavimus, tai esą regionų politikams galėjo tapti negeromis piktnaudžiavimo alkoholiu pamokomis.

Europarlamentaras, valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) narys Karolis Karskis, prieš 11 metų būdamas seimūnu, girtas naktį viename Kipro viešbutyje slapta pasiėmė golfo aikštelei skirtą techninę mašiną. Važinėdamas su kolega nusiaubė gėlynus, apdaužė kitas mašinas, įvažiavo į vieno pastato sieną, o galų gale nustūmė mašiną nuo uolos į jūrą.

Kipro teismas nurodė tuometiniam seimūnui sumokėti 11 tūkstančių eurų.

Piliečių platformos partijos atstovas, buvęs sveikatos apsaugos viceministras Krzystofas Grzegorekas Seimo restorane tiek prisivaišino, kad per vakarinę sesiją ėmė snūduriuoti, o kolegų sugėdintas išsliūkino, tačiau sukniubo koridoriuje ir užmigo.

Ne mažiau girta į Seimą po savo gimtadienio buvo atėjusi ir TTP atstovė, Valstybinio radijo ir televizijos komiteto pirmininkė Elzbieta Kruk. Ją kolegos iš posėdžių salės turėjo nuvesti prigulti į kabinetą. Panašiai nutiko ir Lenkijos valstiečių partijos nariui, seimūnui Andrzejui Palysui, kuris visiškai girtas atėjo į rytinį Seimo posėdį.

Kolegoms patarus vykti namo išsimiegoti A.Palysas nusprendė taksi nekviesti ir vykti savo mašina. Bet nesugebėjo gatvėje jos rasti, tad įsėdo į pravirą kito žmogaus automobilį ir jame taip giliai užmigo, kad prižadinti įstengė tik atvykę policininkai.

Pasivažinėjimas esant tokios būsenos galėjo baigtis tragiškai, kaip kad 2003 metais nutiko Lenkijos savigynos partijai atstovavusiam seimūnui Jozefui Žywiecui. Jis užsimušė mašina atsitrenkęs į medį, o jo kraujyje buvo rasta 2,6 promilės alkoholio.

Populistinė savigynos partija į Seimą pateko atsitiktinai, todėl jos atstovai išgarsėjo ne tik dažnomis puotomis, bet ir tarpusavio muštynėmis bei prostitučių kvietimu į Seimo viešbutį.

Siautė ir prezidentas

Anekdotais ir gandais labiausiai vis dėlto apaugo prezidento Aleksandro Kwasniewskio pomėgis dienas skaidrinti alkoholiu. Žurnalistai įamžino jį ne tik dažnai keliantį taurelę, bet ir svyruojančios eisenos, nerišliai kalbantį per oficialius renginius.

Labiausiai A.Kwasniewskį sukompromitavo jo elgesys Ukrainos mieste Charkove 2007 m., per paminklo Katynės žudynių aukoms atidengimą lenkiškose kapinėse.

Prezidentas per iškilmes atrodė išbalęs, snūduriavo, svirduliavo ir laikėsi įsikibęs į šalia stovinčius žmones.

Viena Katynės aukų palikuonė A.Kwasniewskį apkaltino buvus girtą, bet jis tai griežtai paneigė ir pareiškė, kad sirgo – skaudėjo kairį kelį ir karščiavo dėl per vizitą Filipinuose pasigautos ligos.

Varšuvos žiniasklaida nepatikėjo tokiu pasiteisinimu ir visus Seime pasirodžiusius girtus politikus ėmė vadinti sergančiais Filipinuose pasigauta liga.

Po kelerių metų A.Kwasniewskis prisipažino, kad Charkove tikrai buvo išgėręs, ir atsiprašė už tai. Viską detaliau savo atsiminimų knygoje atskleidė buvęs Lenkijos ambasadorius Maskvoje Stanislawas Ciosekas.

Skrendant lėktuvu į Charkovą A.Kwasniewskį vaišinti esą ėmė stačiatikių šventikai – jie pareiškė, kad pagal slavišką tradiciją mirusiuosius būtina pagerbti tokiu būdu.

Lėktuve buvo vėsu, tad alkoholio poveikio nebuvo justi, bet Charkove tą dieną kepino saulė, ir stipriems gėrimams neatsparus prezidentas ėmė svirduliuoti, snūduriuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.