Slovakijos eksprezidentas prieš rinkimus apkaltintas sukčiavimu

Policija penktadienį pareiškė buvusiam Slovakijos prezidentui Andrejui Kiskai kaltinimus dėl mokestinio sukčiavimo, šiam savo pastangomis praturtėjusiam milijonieriui ruošiantis dalyvauti vasarį vyksiančių visuotinių rinkimų kampanijoje.

Slovakijos eksprezidentas prieš rinkimus apkaltintas sukčiavimu.<br>123rf.com nuotr.
Slovakijos eksprezidentas prieš rinkimus apkaltintas sukčiavimu.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 11:11 PM

A. Kiska laikomas vienu pagrindinių opozicijos veikėjų, o apklausos rodo, kad jo neseniai įsteigta liberalioji partija „Už žmones“ minimaliu atotrūkiu atsilieka nuo valdančiosios kairiosios partijos „Smer SD“, kuriai vadovauja jo įtakingas varžovas Robertas Fico. Pastarasis šią savaitę irgi sulaukė oficialių kaltinimų – dėl neapykantą kurstančios kalbos.

A. Kiskai iškelti kaltinimai dėl mokestinio sukčiavimo susiję su jo laimėtų 2014 metų prezidento rinkimų kampanija. Įtariama, kad jis tuomet pažeidė kampanijos išlaidų taisykles, neteisėtai naudodamas vienos iš savo įmonių lėšas.

Sukčiavimas susijęs su mokesčių dokumentų pateikimu prezidento rinkimų kampanijai bendrovės vardu, nors ši veikla nepriklausė jos verslo sričiai“, – nurodoma policijos pareiškime, nesileidžiant į detales.

A. Kiska penktadienį per socialinį tinklą „Facebook“ atkirto, jog kaltinimai yra „dalis nešvarios politinės kampanijos ir įrodymas, kad Slovakiją valdo politinė mafija ir šantažuotojai“.

Nors A. Kiska nepripažino savo kaltės byloje, iškeltoje dar prieš trejus metus, opozicijos veikėjas nusprendė nedalyvauti kovo mėnesį vykusiose prezidento rinkimuose – jo paties teigimu, dėl asmeninių priežasčių.

Taigi, A. Kiska leido R. Fico triumfuoti 2014 metų balsavime.

Nors R. Fico pernai buvo priverstas pasitraukti iš premjero posto, Slovakijoje įsiplieskus masinėms antivyriausybinėms demonstracijoms dėl aukšto rango pareigūnų korupciją nagrinėjusio žurnalisto tyrėjo Jano Kuciako nužudymo, jis daugelio laikomas šalies pilkuoju kardinolu.

Policija ketvirtadienį iškėlė R. Fico kaltinimus dėl rasinės neapykantos kurstymo, šiam viešai pritarus vieno ultradešiniųjų įstatymų leidėjo pasisakymams apie didelę Slovakijos romų bendruomenę. Buvęs vyriausybės vadovas neigia įvykdęs kokių nors nusižengimų.

Parama jo partijai „Smer-SD“ sumažėjo iki visų laikų žemiausio rodiklio (20 proc.), tačiau prognozuojama, kad ji vis tiek laimės kitąmet vyksiančius parlamento rinkimus šioje 5,4 mln. gyventojų turinčioje euro zonos valstybėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.