Irake paleistos dar dvi raketos į karinę bazę su JAV kariais

Į netoli Bagdado oro uosto esančią karinę bazę, kurioje įsikūrę JAV kariai, buvo paleistos dvi raketos; tai jau dešimta tokia ataka nuo spalio pabaigos, ketvirtadienį pranešė Irako kariuomenė.

Irake paleistos dar dvi raketos į karinę bazę su JAV kariais. <br> „Reuters"/„Scanpix" asociatyvi nuotr.
Irake paleistos dar dvi raketos į karinę bazę su JAV kariais. <br> „Reuters"/„Scanpix" asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-12 15:19

Per šią naktį įvykdytą ataką žmonės nenukentėjo. Pirmadienį per išpuolį prieš tą pačią bazę buvo sužeisti šeši Irako elitinių JAV apmokytų antiteroristinių pajėgų nariai, du iš jų yra kritinės būklės, nurodė kariuomenė.

Vašingtonas reiškia susirūpinimą dėl padažnėjusių išpuolių prieš JAV bazes ir diplomatines atstovybes. Dėl kelių incidentų jis kaltina šiitų kovotojų grupuotes, apmokytas Teherano – jo priešininko ir varžovo kovoje dėl įtakos.

Saugumo šaltiniai mažiausiai vieną iš praėjusios savaitės išpuolių sieja su „Kataib Hezbollah“ – įtakinga šiitų grupuote, palaikančia glaudžius ryšius su Teheranu ir įtraukta į Vašingtono juodąjį sąrašą.

Iranas daro didelę įtaką Irake, ypač griežtosios linijos „Hashed al Shaabi“ elementams – sukarintoms pajėgoms, kurias daugiausia sudaro šiitų kovotojai.

Vienas JAV gynybos pareigūnas pranešė AFP, jog atakos raketomis pavertė „Hashed al Shaabi“ didesne grėsme amerikiečių kariuomenei Irake nei grupuotė „Islamo valstybė“ – džihadistų judėjimas, kurį JAV pažadėjo padėti Bagdadui sunaikinti.

Penktadienį Jungtinės Valstijos paskelbė sankcijas trims aukšto rango „Hashed al Shaabi“ veikėjams.

Įtampa tarp Irano ir JAV paaštrėjo Vašingtonui pernai pasitraukus iš istorinio branduolinio susitarimo su Teheranu ir grąžinus griežtas sankcijas šiitiškai respublikai.

Glaudžius ryšius su abiem šalimis palaikantis Bagdadas, kurio didžiąją dalį saugumo pajėgų apmokė JAV arba Iranas, nerimauja, kad gali atsidurti konflikto viduryje.

Amerikiečių pareigūnai sako svarstantys planus dislokuoti regione nuo 5 tūkst. iki 7 tūkst. papildomų karių, siekiant duoti atkirtį JAV pagrindiniam priešininkui Iranui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.