JAV Aukščiausiasis Teismas kitais metais svarstys D. Trumpo mokesčių deklaracijas

JAV Aukščiausiasis Teismas penktadienį sutiko kitais metais svarstyti bylas, susijusias su prezidento Donaldo Trumpo mokesčių deklaracijų ir finansinių dokumentų paskelbimu, taip parengdamas sąlygas potencialiai sensacingam sprendimui per prezidento rinkimų kampaniją.

 D. Trumpas yra pirmasis JAV prezidentas po Richardo Nixono, nepaviešinęs savo mokesčių deklaracijų.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
 D. Trumpas yra pirmasis JAV prezidentas po Richardo Nixono, nepaviešinęs savo mokesčių deklaracijų.<br> AFP/„Scanpix" nuotr.
 JAV Aukščiausiasis Teismas kitais metais svarstys D. Trumpo mokesčių deklaracijas.<br> „Reuters"/„Scanpix" nuotr.
 JAV Aukščiausiasis Teismas kitais metais svarstys D. Trumpo mokesčių deklaracijas.<br> „Reuters"/„Scanpix" nuotr.
Atstovų Rūmų demokratai kreipėsi į teismus, kad priverstų paskelbti prezidento mokesčių deklaracijas ir kitus dokumentus bylose.<br>„Reuters"/„Scanpix" nuotr.
Atstovų Rūmų demokratai kreipėsi į teismus, kad priverstų paskelbti prezidento mokesčių deklaracijas ir kitus dokumentus bylose.<br>„Reuters"/„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 12:20 PM

D. Trumpas siekė neleisti skelbti jo mokesčių deklaracijų ir kitų dokumentų bylose, kurias iškėlė Niujorko prokuroras ir demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmų komitetai.

Žemesnės instancijos teismai nusprendė, kad D. Trumpas privalo perduoti dokumentus, bet prezidento advokatai pateikė apeliaciją šalies aukščiausios instancijos teismui, įrodinėdami, kad kaip aukščiausio rango šalies vadovas D. Trumpas turi visišką teisinę neliečiamybę.

„Esame patenkinti, kad Aukščiausiasis Teismas sutiko peržiūrėti tris nagrinėjamas prezidento bylas“, – sakoma D. Trumpo asmeninio advokato Jay Sekulowo pareiškime.

„Šios bylos kelia reikšmingų konstitucinių klausimų. Laukiame, kol galėsime pateikti mūsų rašytinius ir žodinius argumentus“, – nurodė advokatas.

Aukščiausiasis Teismas, kur daugumą sudaro konservatyvūs teisėjai, sakė išklausysiantis argumentus kovo mėnesį. Sprendimas turi būti priimtas iki Teismo sesijos pabaigos birželio 30 dieną.

Du iš penkių konservatyvių teisėjų devynių narių Teisme – Neilą Gorsuchą ir Brettą Kavanaugh – paskyrė D. Trumpas, kuris prieš nuspręsdamas 2016-aisiais siekti prezidento posto susikrovė turtus iš nekilnojamojo turto verslo.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas būtų priimtas likus mažiau nei pusmečiui iki JAV prezidento rinkimų lapkričio mėnesį.

„Neįsivaizduojama“

D. Trumpas yra pirmasis JAV prezidentas po Richardo Nixono, nepaviešinęs savo mokesčių deklaracijų. Jis teigia, kad jas tikrina Vidaus pajamų tarnyba (IRS).

Atstovų Rūmų demokratai kreipėsi į teismus, kad priverstų paskelbti prezidento mokesčių deklaracijas ir kitus dokumentus bylose, kurios laikomos labai svarbiu valdžių atskyrimo išbandymu.

Šiose bylose komitetai yra pareikalavę dokumentų iš Vokietijos banko „Deutsche Bank“ ir prezidento apskaitos firmos „Mazars USA“.

Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as Jr tiria mokėjimus, kuriuos padarė buvęs D. Trumpo asmeninis advokatas Michaelas Cohenas pornografinių filmų žvaigždei Stormy Daniels, tvirtinančiai turėjus romaną su D. Trumpu prieš jam keliant kandidatūrą į prezidentus. Prokuroras pareikalavo D. Trumpo mokesčių deklaracijų nuo 2011 metų.

Federalinis apeliacinis teismas nusprendė, kad D. Trumpas privalo perduoti dokumentus, bet prezidento advokatai pateikė apeliaciją ir įrodinėja, kad D. Trumpas turi neliečiamybę ir dėl baudžiamojo persekiojimo, ir dėl tyrimų.

Niujorko byloje D. Trumpo advokatai teigia, kad konstitucija numato apkaltą kaip būdą prezidentui nušalinti.

„Pavienis apygardos prokuroras negali apeiti šios tvarkos, – sakė advokatai. – Neįsivaizduojama, kad konstitucija suteiktų tūkstančiams valstijų ir vietos prokurorų galias įtraukti prezidentą į kriminalinius procesus.“

D. Trumpui gresia apkalta; Atstovų Rūmai kitą savaitę turėtų balsuoti, ar jis turėtų būti apkaltintas piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymu Kongresui.

Minėtose Kongreso komitetų iškeltose bylose D. Trumpo advokatai įrodinėja, kad prezidento asmeninių dokumentų perdavimas Kongresui sukurtų pavojingą precedentą.

„Atsižvelgiant į pagundą iškasti purvo apie politinius priešininkus, teismo šaukimai, kuriais braunamasi į prezidentų asmeninius gyvenimus, taps mūsų naująja norma“, – teigė advokatai.

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi penktadienį sakė, jog teismai pripažino, kad „komitetų reikalavimai perduoti prezidento finansinius dokumentus yra galiojantys ir įvykdomi“.

„Mes įsitikinę, jog Aukščiausiasis Teismas... palaikys konstituciją, žemesnės instancijos teismų sprendimus ir užtikrins, kad Kongreso priežiūra tęstųsi“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.