Nuotaikos Londono gatvėse: „Brexit“ neišvengiamas

Už „Brexit“ blogiau gali būti tik socializmas ir nežinomybė. Regis, taip nutarė britai Parlamento rinkimuose, kur stulbinamą pergalę pasiekė Konservatorių partija, o leiboristui Jeremy Corbynui liko tik trupiniai.

J.Corbyno (kairėje) socialistinės idėjos atgrasė daug rinkėjų, o maištingasis B.Johnsonas pasiekė istorinį rezultatą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Corbyno (kairėje) socialistinės idėjos atgrasė daug rinkėjų, o maištingasis B.Johnsonas pasiekė istorinį rezultatą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Škotijos nacionalinė partija džiūgavo: gavo Parlamente dar daugiau vietų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Škotijos nacionalinė partija džiūgavo: gavo Parlamente dar daugiau vietų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Iš viso Parlamente yra 650 vietų, daugumai suformuoti būtini 326 mandatai.
Iš viso Parlamente yra 650 vietų, daugumai suformuoti būtini 326 mandatai.
 J.Corbyno socialistinės idėjos atgrasė daug rinkėjų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 J.Corbyno socialistinės idėjos atgrasė daug rinkėjų.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Situacija buvo nepatenkinti tie, kurie mano, jog B.Johnsonas gal ir įgyvendins „Brexit“, bet dėl kitų klausimų jo lyderystė bus tik kliuvinys.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Situacija buvo nepatenkinti tie, kurie mano, jog B.Johnsonas gal ir įgyvendins „Brexit“, bet dėl kitų klausimų jo lyderystė bus tik kliuvinys.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Londonas

Dec 14, 2019, 10:28 AM

Britų rinkėjai parėmė B.Johnsono pažadą įgyvendinti „Brexit“ ir nutarė nebesileisti tolyn nežinomybės ar antro referendumo keliu.

Rinkimuose 55-erių B.Johnsono konservatoriai užsitikrino 364 vietas Parlamente.

Tai didžiausia torių gauta dauguma nuo Margaret Thatcher klestėjimo laikų praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje.

Kadangi perkopė daugumai reikalingą 326 vietų barjerą, konservatoriai galės formuoti daugumą vieni.

Beje, įdomu tai, kad Londonas – miestas, kurio meras buvo BoJo, nusidažė raudona leiboristų spalva – 70-metis J.Corbynas čia palaikytas labiau.

Vis dėlto J.Corbyno pasirodymą šiuose rinkimuose galima pavadinti visišku fiasko. Leiboristai gavo 203 vietas – turės 59-iomis mažiau negu praėjusioje kadencijoje.

„Daug žmonių, kurie paprastai balsuoja už leiboristus, šį kartą perėjo į BoJo pusę.

Vieni dėl to, kad J.Corbyno socialistinis valstybės modelis atrodė per radikalus, kiti balsavo strategiškai – kad „Brexit“ pagaliau būtų įgyvendintas“, – rašė britų spauda.

„Dabar „Brexit“ yra nepaneigiamas, nenuginčijamas, jam nebepasipriešinsi. Tai – britų sprendimas“, – pareiškė B.Johnsonas.

Londoniečiai tikisi stabilumo

Didelė dalis „Lietuvos ryto“ kalbintų Londone gyvenančių žmonių tvirtina esą laimingi, kad pagaliau šalyje bus stabili valdžia, kuri išspręs visas problemas ir po ilgai trukusio chaoso efektyviai valdys šalį.

„Rinkimų rezultatai yra puikūs, nes pagaliau išnyks visa nežinomybė, kuri gaubė šalį. Viskas pernelyg toli buvo nuėję netinkama linkme. Dabar Jungtinė Karalystė vėl galės susivienyti.

Neįmanoma nukeliauti atgal į praeitį, kad šis chaosas nebūtų kilęs, tačiau lieka tikėtis, kad po penkerių metų būsime geresnėje vietoje“, – tvirtino Londono gatvėje sutiktas Johnas.

Kiti pašnekovai taip pat džiaugėsi rinkimų rezultatais. Jie tvirtino, kad buvo nustebę dėl tokios ryškios B.Johnsono iškovotos daugumos, bet tai bus geriau šaliai.

„Tai buvo lemtingi rinkimai ir lemtingas rezultatas, kuris pagaliau atkūrė daugumos vyriausybę, o ji galės priimti sprendimus.

Asmeniškai aš nenoriu palikti Europos Sąjungos, bet privalome gerbti referendumo rezultatus ir elgtis konstruktyviai“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino 54-erių Matthew.

Anot jo, B.Johnsonas dabar galės nesiremti kraštutinės dešinės partijos narių balsais ir siekti nuosaikesnio „Brexit“, kurio ir norėjo dauguma britų.

„Šie rinkimai buvo istorinis momentas – po ilgų chaoso metų pagaliau mes turėsime vyriausybę“, – džiaugėsi Matthew.

Baiminasi naujų problemų

Situacija buvo nepatenkinti tie, kurie mano, jog B.Johnsonas gal ir įgyvendins „Brexit“, bet dėl kitų klausimų jo lyderystė bus tik kliuvinys.

Pasak beveik 91 metų Josho, B.Johnsonas šalį jau dabar įstūmė į didelę bėda.

„Nuoširdžiai maniau, kad leiboristai laimės, – tvirtino pensininkas, kurį „Lietuvos ryto“ klausimas apie rinkimus pasiekė anksčiau už rytinį laikraštį. – Tai atsiliepia ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kurių skaičius šalyje sudaro vis didesnę populiacijos dalį.

Mums iš konservatorių valdžios nebus nieko gero, o „Brexit“ šaliai visiškai nepadės.“

Londone gyvenantis 45 metų škotas Davidas šių rinkimų rezultatus vadino tragedija: „Balsavau už leiboristus, kaip ir dauguma žmonių Londone, bet „Brexit“ pakeitė žmonių balsavimą ir tai yra siaubinga.

Šalyje nebus stabilumo, nes Škotija vėl balsuos dėl nepriklausomybės, panašus referendumas gali kilti ir Šiaurės Airijoje.“

Iš tiesų – trečia pagal dydį Parlamente būsianti Škotijos nacionalinė partija gavo daugiau balsų nei praėjusį kartą, tad jos lyderė Nicola Sturgeon tai laiko mandatu rengti naują referendumą dėl Škotijos nepriklausomybės.

Leiboristų lyderis nuvylė

Visi kalbinti leiboristų rinkėjai sutartinai tvirtino, kad pralaimėjimo priežastimi galima laikyti socialistines idėjas piršusį J.Corbyną, kuris po rinkimų paskelbė apie atsistatydinimą iš partijos pirmininko posto.

J.Corbynas gerokai nutolo nuo centro ir pasuko į kairę – nuosaikumas leisdavo leiboristams sužibėti per pastaruosius kelerius rinkimus.

Be to, Leiboristų partijai iki šiol nepavyko apsivalyti nuo atviro antisemitizmo, kurį skleidė ir J.Corbynas.

„Leiboristai dabar turės nutarti, kokią alternatyvą jie gali pasiūlyti žmonėms.

Reikia, kad nauja idėja juos atskirtų nuo torių, bet nepadarytų panašių į ekstremistus“, – teigė leiboristų rėmėjas Andrew.

Europos reformų centro idėjų kalvės vadovas Charlesas Grantas „Lietuvos rytui“ dar prieš paskelbiant rezultatus tvirtino, kad J.Corbynas pralaimės rinkimus ir turės atsistatydinti.

Kaip galimus J.Corbyno įpėdinius jis įvardijo šešėlinį valstybės sekretorių išstojimo iš Europos Sąjungos klausimui serą Keirą Starmerį, šešėlinę valstybės sekretorę Emily Thornberry bei šešėlinę verslo, energijos ir industrinės strategijos sekretorę Rebecca Long-Bailey.

Daugiausia šansų, Ch.Granto teigimu, turi K.Starmeris, tačiau rinkimų kova Leiboristų partijoje dar laukia prieš akis.

Kas laukia „Brexit“?

Britai teigia, jog po šių rinkimų atsidūrė kaip niekada arti „Brexit“. B.Johnsonui laimėjus „patogią“ daugumą, jis greičiausiai dar iki Kalėdų Parlamentui suteiks galimybę balsuoti dėl užsitęsusio išstojimo iš ES susitarimo dokumentų.

O tada kamuolį per Lamanšo sąsiaurį perspirs Briuseliui, kur Europos Parlamentas turės paskelbti paskutinį patvirtinimą ir paleisti britus 2020-ųjų sausio 31-ąją.

Tačiau niekur toli jie nedings. Tokiu atveju jau 2020-ųjų vasario 1-ąją prasidėtų pereinamasis laikotarpis.

Pagal susitarimą, pasiektą tarp Londono ir Briuselio, pereinamasis laikotarpis tęstųsi iki tų pačių metų pabaigos.

Tai reiškia, kad premjeras turės dar gerą pusmetį derėtis dėl prekybos susitarimo su ES, kad pasibaigus pereinamajam laikotarpiui vis tiek neįvyktų iki šiol blogiausiu vadintas „Brexit“ be sutarties scenarijus.

Vis dėlto tai nesuteikia garantijos, kad 2021-uosius Bendrija pasitiks pagaliau perkirtusi šį Gordijo mazgą, nes britai gali prašyti pereinamąjį laikotarpį pratęsti dar iki 2 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.