Jungtinės Karalystės premjeras ketina penktadienį pateikti parlamentui įstatymo projektą dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono vyriausybė ketina penktadienį parlamentui pateikti įstatymo projektą dėl „Brexit“, kad Britanija galėtų palikti Europos Sąjungą kitą mėnesį, pirmadienį pranešė ministro pirmininko atstovas.

​Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono vyriausybė ketina penktadienį parlamentui pateikti įstatymo projektą dėl „Brexit“, kad Britanija galėtų palikti Europos Sąjungą kitą mėnesį, pirmadienį pranešė ministro pirmininko atstovas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono vyriausybė ketina penktadienį parlamentui pateikti įstatymo projektą dėl „Brexit“, kad Britanija galėtų palikti Europos Sąjungą kitą mėnesį, pirmadienį pranešė ministro pirmininko atstovas. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 3:13 PM

„Planuojame pradėti šį procesą prieš Kalėdas ir darysime tai tinkamu konstituciniu būdu pasitarę su [Bendruomenių Rūmų] pirmininku“, – žurnalistams sakė B. Johnsono atstovas.

Tokia žinia nuskambėjo B. Johnsonui pradedant naują darbo savaitę su naujais įgaliojimais tesėti prieš rinkimus duotą pažadą „įgyvendinti „Brexit“ iki sausio 31 dienos.

Jo rizikingas sumanymas – sušaukti pirmalaikius rinkimus ir pamėginti užsitikrinti daugumą parlamente, kuri patvirtintų jo „skyrybų sutartį“ – buvo itin sėkmingas.

Vėliau pirmadienį premjeras susitiks su naujai į parlamentą išrinktais Konservatorių partijos nariais. Jis pasveikins 109 naujus kolegas; dauguma jų atstovaus toms apygardoms, kurios anksčiau buvo leiboristų tvirtovės.

B. Johnsono valdančioji Konservatorių partija praėjusią savaitę laimėjo 365 parlamento mandatus, užsitikrindama 80 vietų daugumą. Toriai perėmė nemažai mandatų iš pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos, siūliusios surengti antrą referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės ES.

Mažesnė Liberalų demokratų partija, norėjusi apskritai atšaukti „Brexit“, taip pat neteko vietų Bendruomenių Rūmuose.

Karalienė Elizabeth II ketvirtadienį oficialiai atidarys pirmąjį parlamento posėdį ir savo kalboje išdėstys vyriausybės prioritetus.

Ši ceremonija bus kiek mažiau pompastiška nei įprastai, nes pastarąjį kartą ji tokią kalbą sakė vos prieš du mėnesius atidarydama parlamento sesiją, kuri buvo nutraukta dėl pirmalaikių rinkimų.

B. Johnsono atstovas nurodė, kad pristatant įstatymo projektą dėl „Brexit“ penktadienį gali būti surengtas ir balsavimas, bet tai priklausys nuo pirmininko.

„Pateiksime įstatymo projektą, garantuosiantį, kad „Brexit“ bus įgyvendintas iki sausio pabaigos. Jis atspindės su ES sudarytus susitarimus dėl mūsų išstojimo“, – pridūrė jis.

Londonas vasarį pradės derėtis su bloku dėl naujos prekybos sutarties, kurią Jungtinės Karalystė sieks pasirašyti iki oficialaus pereinamojo laikotarpio pabaigos kitų metų gruodžio 31-ąją.

Briuselis nurodė, kad pasiekti visapusišką susitarimą per tokį trumpą laikotarpį galbūt bus neįmanoma.

B. Johnsono atstovas pakartojo, kad ministras pirmininkas sieks „Kanados modelio laisvosios prekybos susitarimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.