Tinginiauti mėgo ir senovėje: atrado senovinius vienkartinius indus

Nesugadintas vienkartinis puodelis stovi muziejaus lentynoje, nors prieš kelis tūkstančius metų jis buvo išmestas. Toks 3600 metų senumo indas bus eksponuojamas muziejuje Londone.

Kretoje rastas nesudužęs 3600 metų vienkartinis puodelis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kretoje rastas nesudužęs 3600 metų vienkartinis puodelis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2019, 7:49 PM

Molinis puodelis be ąselės buvo padarytas Kretoje, Mino civilizacijos – vienos pirmųjų pažengusių civilizacijų Europoje – žmonių tarp 1700 ir 1600 metų prieš Kristų.

Saloje per archeologinius tyrimus atrasta tūkstančiai indų, sukurtų vynui laikyti. Ekspertai mano, kad puodeliai buvo skirti naudoti vos vieną kartą, o po puotos jie turėjo būti išmesti.

„Po didelių puotų, pobūvių ir švenčių išmetami indai turėjo rodyti elito statusą bei turtus, – sakė Britų muziejaus kuratorė Julia Farley. – Žmonės susiburdavo į dideles grupes, bet panašiai kaip ir šiandien niekas nenorėjo plauti indų.“

Puodelis bus rodomos ekspozicijoje „Šiukšlės ir mes“ Britų muziejuje. Šalia šio indo eksponuojami ir šiuolaikiniai vienkartiniai indai, kurie yra neįtikėtinai patvarūs.

Vienas jų – vaškuoto popieriaus puodelis, sukurtas 1990 metais ir skirtas karštiems gėrimams oro uostuose arba skrydžių metu patiekti.

„Žmonės gali labai nustebti, kad vienkartiniai indai buvo gaminami dar prieš tūkstančius metų ir nėra šiuolaikinės vartotojiškos visuomenės išradimas“, – pabrėžė J.Farley.

Anot parodos kuratorės, prieš tris su puse tūkstančio metų minojai šiuos indus naudojo dėl labai panašios priežasties: patiekti maistą ir gėrimus per susibūrimus.

Vienintelis skirtumas – tai medžiaga.

„Keramika dabar mums simbolizuoja aukštesnį statusą, tad atrodo keista, kad anksčiau žmonės išmesdavo molinius indus. Tačiau molis, kaip ir dabar plastikas, buvo lengvai prieinamas, pigus ir lengvai formuojamas. Yra ir kita pusė – lygiai taip pat kaip plastikas molis gali žemėje išlikti labai daug metų“, – pasakojo J.Farley.

Įvairios pakuotės pripildo sąvartynus ir teršia vandenynus, ten tokios medžiagos kaip plastikas ir polistirenas gali laikytis tūkstančius metų.

Nors kai kurios valstybės ir bendrovės stengiasi sumažinti išmetamų pakuočių kiekį, taršos padariniai gamtai jau dabar akivaizdžiai matomi.

Šiemet mokslininkai pranešė, kad jūrų paukščiai tampa vis mažesni ir kenčia nuo daugybės sveikatos sutrikimų.

Dėl to kaltas plastikas, kuriuo užteršti pasaulio vandenynai.

Neseniai į tolimos salos, esančios Indijos vandenyne, krantus buvo išmesta beveik milijonas batų ir daugiau nei 370 tūkst. dantų šepetėlių.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth