Belgijoje areštuoti avangardinį meną kolekcionuojantys sutuoktiniai iš Rusijos

Belgijoje sulaikyti avangardinio meno kūrinius kolekcionuojantys sutuoktiniai iš Rusijose, įtariami vagystėmis, sukčiavimu ir pinigų plovimu, pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas šaltinis belgų teisėsaugos tarnybose.

Belgijoje areštuoti avangardinį meną kolekcionuojantys sutuoktiniai iš Rusijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Belgijoje areštuoti avangardinį meną kolekcionuojantys sutuoktiniai iš Rusijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2019, 10:32 PM

Praeitą savaitgalį laikraščiai „De Standaard“ ir „Het Nieuwsblad“ pranešė, kad Belgijoje buvo areštuotas Igoris Toporovskis ir jo žmonos Olga Toporovskaja, įtariami „vagyste, pinigų plovimu, sukčiavimu ir klastojimu“.

„Areštas truks mažiausiai iki Kalėdų pabaigos“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Šaltinis pridūrė, kad areštas rusams sutuoktiniams buvo pratęstas penktadienį, bet jis atsisakė atskleisti daugiau informacijos, kol vykdomas tyrimas.

Šis incidentas susijęs su 2017 metų spalį Gento dailės muziejuje atidaryta paroda, kurioje buvo eksponuojami 24 anksčiau buvę nežinomi XX a. rusų avangardo menininkų, tokių kaip Kazimiras Malevičius, Vasilijus Kandinskis, paveikslai.

2018 metų sausį grupė prekiautojų meno kūriniais ir meno žinovų paskelbė atvirą laišką ir jame išdėstė savo abejones dėl eksponatų tikrumo. Laiško autoriai tvirtino, kad Gento muziejuje eksponuojami darbai nebuvo rodomi jokiose ankstesnėse parodose ir nebuvo įtraukti į menininkų kūrybos katalogus. Jie siūlė išimti paveikslus iš ekspozicijos ir atlikti ekspertizę.

Flamandijos regiono kultūros ministras paliepė atlikti tyrimą, per kurį buvo pasitelkti Karališkojo meno paveldo instituto laboratorijos specialistai.

Pernai vasarį televizija RTBF pranešė, kad tyrimas „pakrypo kitaip nei planuota“. Transliuotojas nurodė, kad Dailės muziejus ir fondas, administruojantis Toporovskių kolekciją, nepakankamai bendradarbiavo su ekspertais. Be to, kolekcijos savininkų advokatai tyrėjams iškėlė salygų, kurias buvo galima vertinti kaip netiesioginį atsisakymą perduoti paveikslus analizei, todėl ekspertizė buvo įšaldyta.

I. Toporovskis tvirtino, kad tyrimas buvo inicijuotas meno rinkos spekuliantų dėl komercinių ir savanaudiškų tikslų, o atviro laiško autorius kaltino nekompetentingumu.

„Prekiautojų menu agresyvi reakcija paprasčiausiai paaiškinama tuo, jog rusiško meno rinka yra spekuliacinis burbulas, išpūstas prekiautojų iki astronominių lygių, – RTBF sakė jis. – Malevičiaus ir Kandinskio [paveikslų kaina] pastaruoju metu išaugo iki 30–40 mln. eurų. Prieš kelerius metus tai atrodė neįsivaizduojama – jie kainavo daugiausiai po 1–2 mln. eurų.“

Vis dėlto minimi kūriniai vėliau iš parodos Gente buvo išimti, o tyrėjai nurodė areštuoti kolekcininkus sutuoktinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.