Artėjanti atogrąžų audra sujaukė tūkstančių filipiniečių Kalėdų planus

Tūkstančiai žmonių Kalėdų išvakarėse turėjo palikti savo namus Filipinų link artėjant smarkiai atogrąžų audrai, antradienį pranešė pareigūnai.

 Tūkstančiai žmonių Kalėdų išvakarėse turėjo palikti savo namus Filipinų link artėjant smarkiai atogrąžų audrai, antradienį pranešė pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tūkstančiai žmonių Kalėdų išvakarėse turėjo palikti savo namus Filipinų link artėjant smarkiai atogrąžų audrai, antradienį pranešė pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-24 10:06

Pareigūnai Kūčių dieną paskelbė, kad turėtų evakuotis pakrantėse gyvenantys žmonės, be to, dar tūkstančiai gyventojų buvo įstrigę uostuose, nes šalies link artinantis liūtims ir smarkiems vėjams nebekursuoja keltai.

Remiantis valstybinės orų tarnybos prognozėmis, galingi vėjai turėtų pasiekti šios Azijos šalies Ramiojo vandenyno pakrantę antradienio popietę, o atogrąžų audra „Phanfone“ atslinks iki Samaro salos apie 17 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Nors ši audra daug silpnesnė, ji slenka panašiu maršrutu kaip ir supertaifūnas „Haiyan“ – daugiausiai gyvybių pareikalavęs ciklonas Filipinuose. Per šią 2013 metais siautusią audrą žuvo arba dingo daugiau kaip 7 300 žmonių.

Visiems laivams prognozuojamame „Phanfone“ kelyje prie centrinių salų buvo nurodyta likti uoste, o vietos pareigūnai pakrantėse ir į potvynius bei nuošliaužas linkusiose vietovėse gyvenantiems žmonėms liepė pasitraukti į saugią vietą.

„Kai kurios šeimos atsisako evakuotis, nes nori švęsti Kalėdas namie, bet vietos pareigūnai privers juos išvykti, jei jie nereaguos į mūsų perspėjimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė regiono civilinės saugos pareigūnas Reydenas Cabrigasas.

Jis sakė, kad evakuacija vyksta centriniame Taklobano mieste ir netoliese esančiame Samare, bet nenurodė, kiek žmonių evakuojama.

„Siekiame, kad niekas nežūtų“, – pridūrė R. Cabrigasas.

Šios daugiausia katalikiškos valstybės uostuose įstrigo daugiau kaip 21 tūkst. keltų keleivių, kurie bando grįžti namo Kalėdoms, nurodė pakrantės apsaugos tarnyba.

Vietos oro linijos taip pat atšaukė dešimtis vidinių skrydžių.

Meteorologų teigimu, „Phanfone“ naktį iš antradienio į trečiadienį gali sustiprėti iki taifūno, kurio nešamo vėjo greitis gali siekti daugiau kaip 120 km per valandą.

Gyventojams – taip pat ir sostinėje Maniloje – patariama per Kalėdas likti namie, kad išvengtų smarkaus vėjo, kuris gali padaryti žalos silpnesniems statiniams.

Filipinai yra pirmas didesnis sausumos plotas „Phanfone“ kelyje, bet šalyje per metus būna vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, per kuriuos žūsta šimtai žmonių ir dėl kurių kai kurie regionai neišbrenda iš skurdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.