Plečiantis diplomatiniam ginčui Ispanija išsiunčia tris Bolivijos diplomatus

Ispanijos vyriausybė pirmadienį paskelbė tris Bolivijos diplomatus „personae non gratae“, plečiantis Madrido diplomatiniam ginčui su šalimi, kažkada buvusia jo kolonija.

Ispanijos premjero Pedras Sanchezas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjero Pedras Sanchezas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjero Pedras Sanchezas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ispanijos premjero Pedras Sanchezas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2019, 10:18 PM

Ispanijos premjero Pedro Sanchezo socialistų vyriausybė nurodė trims Bolivijos diplomatams per 72 valandas palikti šalį.

Kiek anksčiau pirmadienį Bolivijos laikinoji prezidentė Jeanine Anez paskelbė, kad iš šalies bus išsiųsta Meksikos ambasadorė ir du ispanų diplomatai.

„Konstitucinė vyriausybė, kuriai aš vadovauju, nusprendė paskelbti nepageidaujamais asmenimis Meksikos ambasadorę Bolivijoje Marią Teresą Mercado, Ispanijos reikalų patikėtinę Cristiną Borreguero ir [ispanų] konsulą Alvaro Fernandezą“, – informavo J. Anez.

Ji apkaltino diplomatus „rimtai pakenkus Bolivijos žmonių ir konstitucinės vyriausybės suverenumui ir orumui“ bei nurodė, kad jie privalo palikti šalį per 72 valandas.

Meksikos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį „politinį“ sprendimą bei sakė, kad M. T. Mercado buvo nurodyta grįžti namo.

Bolivija apkaltino Ispanijos ambasados darbuotojus mėginimu infiltruoti į Meksikos misiją La Pase grupę kaukėtų asmenų siekiant iš ten išvesti ieškomą eksprezidento Evo Moraleso patarėją.

Madridas tokius kaltinimus griežtai neigia ir tvirtina, kad išsiųsdama diplomatus reaguoja į „priešišką Bolivijos vyriausybės gestą paskelbti du ispanų diplomatus personae non gratae“.

Ispanija kategoriškai atmeta bet kokias užuominas apie tariamą siekį kištis į Bolivijos vidaus politinius reikalus“, – pabrėžiama vyriausybės pareiškime.

Jame taip pat perspėjama, kad kilęs ginčas, per kurį propaguojamos „neteisingos“ sąmokslo teorijos, kelia grėsmę dvišaliams santykiams.

„Ispanija nori išlaikyti artimus draugiškus ir solidarius santykius su šia šalimi ir broliška Bolivijos tauta“, – teigia Madridas, ragindamas La Pasą grįžti į „sveiko proto kelią, grįstą pasitikėjimu ir bendradarbiavimu tarp mūsų šalių“.

J. Anez laikinosios vyriausybės vidaus reikalų ministras Arturo Murillo šeštadienį pareiškė manantis, kad per praėjusios savaitės incidentą La Pase bandyta išvesti iš Meksikos ambasados buvusį E. Moraleso patarėją Juaną Ramoną Quintaną, kurio ieško Bolivijos teisėsauga.

Meksikos ambasada La Pase atsidūrė diplomatinio ginčo sūkuryje, kai ten prieglobstį gavo mažiausiai devyni pareigūnai iš buvusios E. Moraleso vyriausybės.

E. Moralesas lapkritį pasitraukė iš Bolivijos prezidento posto po kelias savaites trukusių protestų dėl jo kontroversiško perrinkimo. Argentinoje prieglobstį gavęs E. Moralesas kaltinamas maištu ir terorizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.