C. Ghosnas pagal Libano įstatymus negali būti išduotas Japonijai – šaltiniai

Libanas ir Japonija nėra pasirašę ekstradicijos sutarties, kuria pasinaudodamas Tokijas galėtų pareikalauti, kad buvęs „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas būtų grąžintas į Japoniją teismui dėl kaltinimų finansiniais nusižengimais, antradienį pareiškė naujienų agentūros AFP šaltinis Libano teismų sistemoje.

​Buvęs automobilių gamybos bendrovės „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Buvęs automobilių gamybos bendrovės „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2019, 6:03 PM

65 metų C. Ghosnas pirmadienį netikėtai grįžo į Libaną. Akivaizdu, kad jis pabėgo iš Japonijos, nes pagal paleidimo už užstatą sąlygas jam buvo uždrausta išvykti iš šalies.

„Libanas ir Japonija nėra sudarę ekstradicijos sutarties“, – pareiškė AFP šaltinis.

O dar vienas agentūros šaltinis užsienio reikalų ministerijoje pareiškė, jog Libanas „iš Japonijos kol kas negavo jokių pranešimų ar reikalavimų dėl C. Ghosno“.

Teisės profesorius ir buvęs teisingumo ministras Ibrahimas Najjaras pareiškė, jog pagal Libano įstatymus yra neleidžiama išduoti Libano piliečių užsienio šalims.

Net jei Japonija paprašytų perduoti C. Ghosną, Libanas negalėtų jo išduoti, pareiškė jis agentūrai AFP.

O jeigu Interpolas išduotų tarptautinį C. Ghosno arešto orderį, tai buvusiam automobilių pramonės magnatui neturės jokio poveikio, kol jis liks šalyje, kurioje praleido didžiąją dalį vaikystės.

„Apie jį bus pranešta sienos perėjimo punktams...tačiau Interpolas neturi teisės jėga jį sulaikyti ar priversti Libaną vykdyti šį sprendimą“, – paaiškino profesorius.

„C. Ghosnas kol kas yra saugus. Libano teismai gali jį teisti, jeigu paaiškės, kad jis įvykdė nusikaltimą, už kurį baudžiama pagal Libano įstatymus“, – pridūrė jis.

Libano institucijos gali prašyti Japonijos leidimo išnagrinėti C. Ghosno bylą, „tačiau Libanas negali jo teisti už mokestinį sukčiavimą, įvykdytą užsienio šalyje“, pareiškė I. Najjaras.

C. Ghosnas kaltinamas keliais finansiniais nusižengimais, įskaitant dalies darbo užmokesčio nuslėpimą, tačiau jis atkakliai neigia visus kaltinimus ir sako, jog į Libaną pabėgo, siekdamas išvengti „neteisingumo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.