Arkivyskupas užsipuolė G. Thunberg: „Jos mintys prieštarauja Biblijai“

„Ekologų teiginiai prieštarauja visai Biblijai. Tačiau Greta Thunberg tampa kelrodžiu politinėms ir visuomeninėms jėgoms, o tai – labai žalinga“, – taip pareiškė Krokuvos arkivyskupas Marekas Jedraszewskis.

 G.Thunberg daug kur mėgstama, bet lenkų dvasininkui ši švedė labai nepatinka.<br> „Reuters"/„Scanpix" nuotr.
 G.Thunberg daug kur mėgstama, bet lenkų dvasininkui ši švedė labai nepatinka.<br> „Reuters"/„Scanpix" nuotr.
 Dvasininkas savo nuomonę išdėstė dešiniųjų televizijoje „Respublika“, po kalėdinio sveikinimo ėmęs kritikuoti ekologus ir LGBT judėjimą, kaip keliančius žalą Lenkijos visuomenei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Dvasininkas savo nuomonę išdėstė dešiniųjų televizijoje „Respublika“, po kalėdinio sveikinimo ėmęs kritikuoti ekologus ir LGBT judėjimą, kaip keliančius žalą Lenkijos visuomenei.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2020-01-01 11:18, atnaujinta 2020-01-01 11:47

Septyniasdešimtmetis kunigas, laikomas konservatyvių Lenkijos dvasininkų frakcijos lyderiu, aktyvistų teiginius apie klimato kaitos pavojų pavadino prasimanymu, o tokių pažiūrų skleidimą pavadino kenksmingu.

Arkivyskupas priminė Biblijos žodžius, kad Dievas nurodė žmogui dirbti ir keisti žemę pagal savo poreikius, tad klimato aktyvistų draudimus prilygino komunistų siekiams paneigti Dievo įvestą tvarką.

Pliekė gėjus ir ekologiją

Dvasininkas savo nuomonę išdėstė dešiniųjų televizijoje „Respublika“, po kalėdinio sveikinimo ėmęs kritikuoti ekologus ir LGBT judėjimą, kaip keliančius žalą Lenkijos visuomenei.

Dvasininkas kvietė neįleisti LGBT atstovų į bažnyčią – kaip kad sergančiųjų maru.

Įtakingo kunigo pareiškimas papiktino daugybę tautiečių ir prieš Kalėdas suskaldė visuomenę.

Dauguma žiniasklaidos priemonių kunigo žodžius sukritikavo, kaip prieštaraujančius popiežiaus Pranciškaus teiginiams.

Katalikišką valdančiąją Teisės ir teisingumo partiją (TTP) palaikanti dešinioji žiniasklaida vis dėlto ėmė ginti arkivyskupą teigdama, kad jis remiasi Biblija.

Varšuvos mero pavaduotojas Pawelas Rabiejus viešai pasiuntė arkivyskupą velniop ir pridūrė, kad „šiuo metu nėra civilizuotame pasaulyje didesnių kvailių už tuos, kurie neigia būtinybę rūpintis mūsų planetos saugumu“.

Australijoje viešintis P.Rabiejus pareiškė, kad yra liudininkas, kaip šį kraštą siaubia didžiuliai gaisrai, kuriuos sukėlė būtent dėl planetos atšilimo kilę rekordiniai karščiai.

Šokiruoja ne pirmąkart

Garsi politikos apžvalgininkė Monika Olejnik priminė, kad popiežius Pranciškus nusikaltimus gamtai prilygino nusikaltimams taikai. Pontifikas pareiškė svarstąs į katekizmą įtraukti ekologinę nuodėmę.

M.Olejnik priminė, kad prieš 400 metų Vatikanas uždraudė lenko Mikolajaus Koperniko knygą, kurioje jis paneigė Biblijos teiginį, kad Žemė yra visatos centras, ir įrodė, kad ji sukasi apie Saulę.

Politologė įsitikinusi, kad Bibliją pažodžiui suprantantis M.Jedraszewskis būtų pirmasis siūlęs uždrausti M.Koperniko knygą.

Skandalą buvo sukėlęs ir ankstesnis M.Jedraszewskio pasakymas, kad raginimas kunigų pedofilijai taikyti nulinės tolerancijos principą jam asocijuojasi su nacizmu.

Buvęs švietimo ministras Romanas Giertychas pareiškė, kad M.Jedraszewskis specialiai siekia parodyti, kad nesutinka su popiežiaus Pranciškaus teiginiais, mat jų modernumas nepatinka konservatyviems vietos dvasininkams.

Europarlamentaras Lukaszas Kohutas priminė, kad Lenkijoje kasmet 40 tūkst. žmonių miršta dėl oro užterštumo, mat oro kokybė šalyje yra viena prasčiausių ES.

L.Kohutas pareiškė, kad kunigas galėtų savo autoritetą panaudoti raginant vyriausybę mažinti akmens anglių vartojimą elektros gamybai bei pastatų šildymui, tačiau skelbia nesąmones apie ekologijos žalą.

Europarlamentaras priminė, kad paprastas Rogovo kaimo kunigas Bernardas Rakas geriau už arkivyskupą suvokia gamtos taršos pavojų, nes nuodėme įvardijo nekovojimą su smogu.

Norėjo įtikti valdžiai?

Žurnalas „Newsweek“ spėja, jog M.Jedraszewskis ekologus užsipuolė siekdamas įsiteikti valdantiesiems, kurie ignoruoja Briuselio raginimą mažinti akmens anglių vartojimą.

TTP didina bažnytinių organizacijų finansavimą ir su dvasininkais derina visus svarbius sprendimus, o už tai atsidėkodama Bažnyčia remia TTP per rinkimus.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ spėja, kad kova už Žemės gelbėjimą išgarsėjusią šešiolikametę G.Thunberg arkivyskupas užsipuolė pasipiktinęs nesena ekologų įvykdyta provokacija Varšuvoje.

G.Thunberg prieš metus pradėjo savarankišką sėdimąjį streiką kiekvieną penktadienį prie Švedijos parlamento, virtusį masinėmis moksleivių demonstracijomis daugybėje šalių.

Palaikydami šią aktyvistę Varšuvos ekologai nusprendė G.Thunberg vardu pervadinti skverą, esantį šalia Aplinkos ministerijos.

Taip jie protestavo prieš tai, kad Lenkijos vyriausybė vien žodžiais pasisako už klimato saugojimą, bet toliau elektros energijos gamybą grindžia akmens anglimis.

Policija nukabino savavališkai pakeistą skvero pavadinimą, Bet protestuotojai pareiškė akciją pratęsiantys kitaip. Jie merijai įteikė oficialų prašymą dėl G.Thunberg vardo suteikimo gatvei arba skverui, tokiu pažadu įsiutindami vyriausybės šalininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?