Rusija paskelbė planą, kaip pasinaudos visuotinio atšilimo teikiamais privalumais

Rusijos vyriausybė paskelbė ekonomikos ir visuomenės pritaikymo prie klimato kaitos planą, praneša „Deutsche Welle“.

 ​Rusijos vyriausybė paskelbė ekonomikos ir visuomenės pritaikymo prie klimato kaitos planą, praneša „Deutsche Welle“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Rusijos vyriausybė paskelbė ekonomikos ir visuomenės pritaikymo prie klimato kaitos planą, praneša „Deutsche Welle“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-06 12:26

Šeštadienį Rusijos ekonominės plėtros ministerija internete paviešino 17 puslapių apimties dokumentą, kuriame nurodomos priemonės, kaip valdžia sieks sušvelninti klimato kaitos daromą žalą ir tinkamai pasinaudoti šiltesnės temperatūros teikiamais pranašumais.

Dokumentu pripažįstama, kad klimato pokyčiai daro poveikį pramonei, socioekonominei plėtrai bei gyventojų sveikatai ir gerovei, o šis poveikis vis didėja.

Dvejų metų programa – pirmoji šalies prisitaikymo prie klimato kaitos iki 2022 m. fazė, ja siekiama sumažinti neigiamus globalinio atšilimo padarinius.

Ataskaitoje teigiama, kad klimato kaita kelia pavojų visuomenės sveikatai, grėsmę ledynams, taip pat padidina įvairių infekcijų ir ligų plitimo tikimybę. Manoma, kad ateityje Rusijoje pasitaikys vis daugiau ir ilgiau trunkančių sausrų, taip pat šalį gali užklupti ypač didelis kritulių kiekis, potvyniai, didėja gaisrų tikimybė, vis daugiau gyvūnų rūšių bus išstumiami iš jiems įprastų gyvenamųjų teritorijų.

Plane nurodomi ir, kaip teigiama, pozityvūs klimato kaitos rezultatai: šiltuoju metu laikotarpiu sunaudojama mažiau energijos, dėl mažėjančio ledo kiekio šalis esą galės plėsti laivybą Arkties vandenyne ir didinti žemės ūkiui skirtos žemės plotą.

Dokumentas apima 30 ekonominės ir socialinės srities žingsnių, kuriais ketinama sumažinti Rusijos gyventojų, šalies ekonomikos bei gamtinių išteklių pažeidžiamumą klimato krizės akivaizdoje.

Bus aiškinamasi, ar Rusijos gamintojai taps nekonkurencingi, jei šalies produkcijos nepavyktų pritaikyti prie naujų su klimato kaita susijusių standartų. Taip pat žadama parengti naują edukacinę medžiagą, kuria turėtų remtis mokykloje apie klimato kaitą kalbantys pedagogai. Į veiksmų sąrašą įtrauktas ir siūlymas statyti užtvankas, sodinti sausroms atsparius pasėlius bei tokios pasirengimo krizei priemonės, kaip skubių skiepų ir evakuacijos katastrofos atveju parengimas.

Rusijos temperatūra šyla greičiau nei vidutinė pasaulio temperatūra – vidutinė metinė temperatūra Rusijoje nuo 8 dešimtmečio vidurio didėjo 2,5 karto greičiau nei vidutinė pasaulio temperatūra.

Rusija yra klimato kaitos atžvilgiu viena labiausiai pažeidžiamų šalių pasaulyje, nes šalies teritorija apima didžiules tirpstančių ledynų zonas, kuriose daug infrastruktūros pastatyta būtent ant amžinojo įšalo. Pastaraisiais metais Rusijoje buvo stiprių potvynių ir gaisrų, 2019 m. Sibire degė didžiuliai miškų plotai, o dėl šios nelaimės šalies vyriausybė buvo priversta skelbti nepaprastąją padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.