Aiškėja C. Ghosno neįtikėtino pabėgimo detalės – apmautas galėjo būti ir pilotas

Paaiškėjo daugiau detalių, kaip iš Japonijos sugebėjo pasprukti buvęs „Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas. Visus apmovęs 65 metų verslininkas privertė šalies politikus stiprinti pasienio kontrolę.

C. Ghosnas tikina, kad pabėgimą į Libaną susiplanavo pats.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C. Ghosnas tikina, kad pabėgimą į Libaną susiplanavo pats.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs „Nissan“ vadovas C.Ghosnas dabar slapstosi Libane.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Buvęs „Nissan“ vadovas C.Ghosnas dabar slapstosi Libane.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Ghosnas ramiai sėdo į traukinį ir nuvyko į Osaką, iš kurios išskrido.
C.Ghosnas ramiai sėdo į traukinį ir nuvyko į Osaką, iš kurios išskrido.
C.Ghosnas su žmona Carole.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Ghosnas su žmona Carole.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 8:33 AM, atnaujinta Jan 7, 2020, 8:52 AM

Ilgametis automobilių kompanijos „Nissan“ vadovas C.Ghosnas daug mėnesių laukė teismo sprendimo dėl savo neteisėtų finansinių veikų.

Bent jau taip manė Japonijos teisėsauga. Iš tiesų C.Ghosnas, dar praėjusių metų balandį sumokėjęs 7,9 mln. eurų užstatą už paleidimą, planavo pabėgimą.

Susitiko su pagalbininkais

Nors vyras buvo stebimas 24 valandas per parą ir galėjo tik ribotai naudotis elektroninėmis ryšio priemonėmis, jis surengė įspūdingą pabėgimą į Libaną.

Viešasis Japonijos transliuotojas NHK vakar atskleidė daugiau detalių apie pabėgimą.

Gruodžio 29-osios vakarą C.Ghosnas išvyko iš savo namų vienas ir susitiko su dviem vyrais viename Tokijo viešbutyje.

Netrukus jie trise įsėdo į greitąjį traukinį Tokijo Šinagavos stotelėje ir apie 19 val. 30 min. atsidūrė Osakoje. Tuomet įsiregistravo į viešbutį netoli Osakos Kansajaus oro uosto.

Kamerų įrašuose matyti, kaip tą patį vakarą iš viešbučio išeina tik du vyrai, kurie lydėjo verslo magnatą.

Juodu nešėsi dvi dideles dėžes, kurios oro uosto darbuotojų net nebuvo patikrintos.

Tiesa, privačių lėktuvų krovinius tikrinti nėra privaloma. Už jų patikrą atsakingi privačių lėktuvų operatoriai, bagažas būti gali apžiūrėtas oro uoste, jei kam nors kelia įtarimų.

Dėžė, kurioje tūnojo C.Ghosnas, buvo įkelta į privatų jo lėktuvą ir nuskraidinta į Stambulą. Iš ten jis nuskrido į Libano sostinę Beirutą, ten jį pasitiko žmona.

Keliavo skylėtoje dėžėje

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad C.Ghosnas iš Osakos išskrido sėdėdamas didžiulėje dėžėje, skirtoje audioaparatūrai.

Vėliau tuščia talpykla buvo rasta orlaivio kabinos gale. Joje buvo išgręžtos skylės, kad verslininkas neuždustų.

Manoma, kad net asmeninio lėktuvo pilotas nežinojo, kad skraidina dėžėje tūnantį C.Ghosną.

Pabėgimą turėjo palengvinti ir tai, kad verslininkui, pagal jo lygtinio paleidimo sąlygas, nereikėjo nešioti sekimo prietaiso.

Naujųjų metų išvakarėse garsusis verslininkas buvo pastebėtas Libane, švenčiantis kartu su žmona. „Aš pasprukau nuo persekiojimo ir neteisybės“, – savo pranešime rašė buvęs „Nissan“ vadovas C.Ghosnas.

Visa Japonija buvo priversta raudonuoti. Mat oro uoste bėglys nė nebuvo pastebėtas – muitinės darbuotojai ir saugumo priežiūros pareigūnai greičiausiai buvo papirkti, kad į privatų jo lėktuvą leistų įnešti „ypatingą krovinį“.

Japonijos teisingumo ministrė Masako Mori vakar tikino: „C.Ghosnas ėmėsi nelegalių veiksmų, kad paliktų šalį.

Imigracijos tarnyba nuo šiol turės sugriežtinti išvykimo procedūras.“

C.Ghosnas, kuris turi Prancūzijos, Brazilijos ir Libano pilietybę, be jokių problemų pateko į Libaną. Tiesa, parodė Prancūzijos pasą, nes Brazilijos ir Libano suteikti dokumentai iš jo buvo paimti.

Teismas iš C.Ghosno nebuvo atėmęs Prancūzijos paso – pripažino, kad asmens dokumentas jam bus reikalingas Japonijoje, kol bus laisvėje.

Kaltina Libaną sąmokslu

Japonijoje žinia apie C.Ghosno pabėgimą buvo sutikta ypač nepalankiai. Saugumo pareigūnų klaida ir neapdairumas sekant C.Ghosnas buvo pasitikti su didžiuliu pasipiktinimu.

Vienas Japonijos politikas netgi ėmė tikinti, kad garsiajam bėgliui padėjo aukšto rango valstybės pareigūnai.

O kai kurie politikai netgi apkaltino Libaną tiesiogiai prisidėjus prie neįtikėtino pabėgimo. C.Ghosnas užaugo Libane, jo atvaizdas net puikavosi ant šios šalies pašto ženklų.

Du naujienų agentūros „Reuters“ šaltiniai pranešė, kad Libano ambasadorius Japonijoje kasdien lankydavo C.Ghosną, kai jam buvo paskirtas areštas. Libanas aršiai neigia, kad pagelbėjo susitepusiam verslininkui pasprukti.

Šios valstybės atstovai teigia, kad verslininkas į jų šalį atvyko teisėtai, o Japonijai jo neišduos, nes nėra sudarę ekstradicijos sutarties.

Vis dėlto Libano prokuratūra jau atsiuntė C.Ghosnui šaukimą, nes Libanas iš Interpolo sulaukė raudonojo perspėjimo.

Bus išklausyta jo nuomonė ir teismas nutars: verslininką paleis ar sulaikys. Apklausa turėtų įvykti ryt arba poryt.

Pats verslo ryklys pažadėjo surengti spaudos konferenciją iš Libano jau šią savaitę: jos labai laukiama, nes tikimasi, kad C.Ghosnas atskleis daugiau pabėgimo detalių.

„Teiginiai, kad prie mano išvykimo iš Japonijos prisidėjo mano žmona Carole ir kiti šeimos nariai, yra melagingi.

Aš pats susiorganizavau išvykimą“, – dar praėjusią savaitę pareiškė C.Ghosnas pranešime, kurį gavo AFP naujienų agentūra.

„Nissan“ pasmerkė C.Ghosno pabėgimą

Japonijos automobilių gamintoja „Nissan“ antradienį pasmerkė savo buvusį vadovą Carlosą Ghosną už pabėgimą, kurį pavadino „nepaprastai apgailėtinu“, ir pažadėjo nenutraukti teisinių pastangų patraukti jį atsakomybėn.

C. Ghosnas Japonijoje buvo apkaltintas finansiniais nusižengimais ir, kol laukė teismo, buvo paleistas už užstatą. Tačiau gruodžio 29 dieną jis iš Japonijos pabėgo į Libaną.

Jo pabėgimas, kuris aiškiai buvo kruopščiai suplanuotas, papiktino Japonijos pareigūnus, tačiau C. Ghosnas teisinosi, kad jo teismas Japonijoje nebūtų sąžiningas.

„Nissan“ antradienį paskelbė pranešimą, kuriame nurodė, jog C. Ghosno pabėgimas „pažeidžiant paleidimo už užstatą sąlygas yra veiksmas, kuriuo yra paniekinama Japonijos teisinė sistema. „Nissan“ mano, jog tai yra nepaprastai apgailėtina.“

Bendrovė pažymėjo, jog, atlikusi „patikimą ir išsamų vidaus tyrimą“ ji rado „nenuginčijamų C. Ghosno netinkamo elgesio įrodymų“.

„Bendrovė ir toliau imsis atitinkamų teisinių veiksmų, kad patrauktų C. Ghosną atsakomybėn už žalą, kurią jo netinkamas elgesys padarė „Nissan“, rašoma pranešime.

C. Ghosnas tvirtina, kad jam pareikšti kaltinimai yra susiję su nepatenkintų „Nissan“ vadovų ir Japonijos vietos pareigūnų sąmokslu, kuris buvo suregztas prieš jo planus glaudžiau integruoti Japonijos automobilių gamintoją ir jos aljanso partnerę, Prancūzijos bendrovę „Renault“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.