NATO išveda iš Irako „dalį karių“

NATO antradienį paskelbė, kad išves iš Irako „dalį karių“ dėl toje šalyje padidėjusio pavojaus po JAV įvykdyto iraniečių generolo nužudymo, po kurio pasigirdo grasinimų keršyti.

NATO kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO kariai.<br>"Reuters"
NATO kariai.<br>"Reuters"
NATO kariai.<br>"Reuters"
NATO kariai.<br>"Reuters"
NATO kariai.<br>ELTA
NATO kariai.<br>ELTA
NATO kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
NATO kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 8:35 PM, atnaujinta Jan 8, 2020, 2:07 PM

Išvedimas bus laikinas, bet „mūsų karių saugumas yra visų svarbiausias“, sakoma vieno NATO pareigūno pareiškime.

JAV ir sąjungininkių kariai Irake nerimauja, kad į juos gali taikytis Iranas ar proiranietiškos Irako sukarintos grupuotės, keršydamos už penktadienio drono smūgį Bagdade, kurio metu žuvo Irano Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vadas Qasemas Soleimani.

Generolas Q. Soleimani vadovavo Irano kariškių ir partizaninėms operacijoms visuose Artimuosiuose Rytuose.

NATO šeštadienį paskelbė, kad įšaldė savo mokymo misiją Irake, kurioje dalyvavo 500 instruktorių.

Minėtas NATO pareigūnas sakė, kad kiti misijos kariai perkeliami į kitas Irako vietas, ir akcentavo, kad NATO tebėra Irake.

Aljansas planuoja atnaujinti savo mokymo misiją Irake, kai tik tam bus palankios sąlygos.

Pareigūnas atsisakė pateikti detalių dėl to, kiek karių ir kur perkeliama.

„Laikinas kai kurių karių perdislokavimas“ vyksta „į skirtingas vietas Irake ir už jo ribų“.

„Norėdami užtikrinti mūsų karių saugumą... negalime leistis į operatyvines detales“, – sakė jis.

Rumunijos gynybos ministerija atskirai paskelbė, kad 14 jos karių, dalyvaujančių NATO misijoje, „bus laikinai perkelti į kitą koalicijos bazę“.

Galimas Irano kerštas

NATO mokymo misija Irake yra atskirta nuo daug didesnio, JAV vadovaujamo užsienio kontingento šioje šalyje, kurį sudaro 5,2 tūkst. karių, dislokuotų Irako bazėse.

Už tas pajėgas atsakingas amerikiečių generolas nusiuntė laišką Irako pareigūnams, kuriame rašė, kad JAV kariai rengiasi išvykti. Tačiau vėliau jis ir JAV pareigūnai Vašingtone sakė, kad per klaidą buvo išsiųstas laiško juodraštis ir kad JAV kariai lieka Irake.

Q. Soleimani buvo nužudytas įsakius prezidentui Donaldui Trumpui, kuris perspėjo Iraną susilaikyti nuo atsakomųjų smūgių.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį perspėjo Teheraną vengti „tolesnio smurto ir provokacijų“.

Irano lyderiai pažadėjo atkeršyti už Q. Soleimani žūtį savo pasirinktu laiku pasirinktoje vietoje.

Jie taip pat ketina stiprinti Irano pozicijas Irake ir Sirijoje – šalyse, kurias laiko nuo Irano iki Viduržemio jūros einančios „pasipriešinimo ašies“ dalimi.

„Mes atkeršysime“, – sakė Irano Revoliucinės gvardijos vadas Hosseinas Salami, kuris pridūrė, kad prasidėjo „Jungtinių Valstijų išvarymo iš regiono“ procesas.

Irako premjeras teigia gavęs pasirašytą JAV laišką dėl pajėgų išvedimo 

 Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi  antradienį patvirtino, kad ankstesnę dieną gavo laišką, kuriame, anot Vašingtono, preliminariai išdėstomi JAV pajėgų „pasitraukimo“ iš Irako žingsniai.

Pentagonas pareiškė, kad, kad šio laiško nepasirašytas juodraštis buvo išsiųstas per klaidą, bet Irako premjeras sakė pirmadienį 20 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku gavęs dokumento pasirašytas ir išverstas kopijas.

Laiške kalbama apie pajėgų „perdislokavimą, siekiant pasitraukti iš šalies. Formuluotės buvo labai aiškios“, teigė A. Abdel Mahdi.

Irako premjeras nurodė, kad Bagdadas buvo gavęs šio laiško pirminę arabišką ir anglišką versiją, bet joje buvo vertimo klaida, tad premjero biuras paprašė JAV kariškių ją ištaisyti. Neilgai trukus buvo gautas pakoreguotas dokumentas.

„Tai buvo oficialus laiškas, surašytas atitinkamu stiliumi, – ministrams sakė A. Abdel Mahdi. – Tai ne popieriaus lapas, iškritęs iš spausdintuvo arba atsitiktinai mus pasiekęs.“

Naujienų agentūra AFP vėlai pirmadienį gavo laiško kopiją ir sulaukė JAV ir Irako pareigūnų patvirtinimų, kad dokumentas yra autentiškas.

Laiškas buvo išsiųstas po to, kai praėjusį penktadienį Irake per JAV bepiločio orlaivio antskrydį buvo nukautas įtakingas Irano generolas Qasemas Soleimani.

Irako parlamentas sekmadienį savo ruožtu priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria raginama išvaryti Amerikos pajėgas ir koalicijos prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) šalių karius.

JAV brigados generolas Williamas Seely  sekmadienį datuotu laišku informavo irakiečių kariškius, kad amerikiečių pajėgos ruošiasi palikti Iraką.

„Gerbiame jūsų suverenų sprendimą įsakyti mums išvykti“, – sakoma laiške.

W. Seely rašo, kad JAV vadovaujama koalicija „ateinančiomis dienomis ir savaitėmis perskirstys pajėgas, kad pasiruoštų tolesniam judėjimui“.

„Siekiant įvykdyti šią užduotį, Koalicijos pajėgoms reikia imtis tam tikrų priemonių, kad užtikrintume, kad pasitraukimas iš Irako įvyktų saugiai ir veiksmingai“, – sakoma laiške.

Jame priduriama, kad rengiantis pajėgų išvedimui virš Bagdado Žaliosios zonos, kur įsikūrusi JAV ambasada, skraidys sraigtasparniai.

AFP žurnalistai Bagdade pranešė pirmadienio naktį girdėję žemai skraidant sraigtasparnius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.