Skandalas Kipre: teismas nepatikėjo, kad atostogavusią paauglę išžagino būrys vyrų

Paauglė britė bandė įrodyti, kad grupė izraeliečių vaikinų ją išžagino Kipre, tačiau teismo procesas pasisuko netikėta linkme. Iš pradžių teismas atsisakė tirti, ar mergina apskritai patyrė prievartą, vėliau pripažino ją apšmeižus jaunuolius. Naujausias Kipro teismo sprendimas pasitiktas protestais gatvėse, rašo „The Guardian“.

Vykstant paauglės teismui prie pastato būriavosi minios palaikytojų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vykstant paauglės teismui prie pastato būriavosi minios palaikytojų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vykstant paauglės teismui prie pastato būriavosi minios palaikytojų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vykstant paauglės teismui prie pastato būriavosi minios palaikytojų.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 1:51 PM, atnaujinta Jan 7, 2020, 3:58 PM

Kipro teismas antradienį vienai britei, nuteistai dėl melagingo pranešimo, kad ją išžagino izraeliečių vyrų grupė, skyrė keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo atidėta trejiems metams. Merginai skirta 140 eurų bauda, bet ji galės grįžti namo.

19-metė, kurios tapatybė neatskleidžiama, apkabino šeimos narius išgirdusi nuosprendį, kurį paskelbė teisėjas Michalis Papatanasijus.

Nuteistosios advokatai teigia, kad per keletą mėnesių trukusį teismo procesą buvo padaryta daug teisinių klaidų, įskaitant faktą, kad teisėjas kelis kartus atsisakė svarstyti, ar mergina iš tikrųjų buvo išžaginta.

Mergina teigė, kad pernai liepą, kai ji lankėsi Kipre, ją išprievartavo grupė izraeliečių – vaikinai nuo 15 iki 22 metų. Vaikinai buvo suimti, tačiau jiems leista grįžti namo po to, kai teismas nutarė, jog pranešimas apie išžaginimą suklastotas.

„Nutariau suteikti merginai antrą šansą, – antradienį teigė Kipro teisėjas M.Papatanasijus. – Sprendimą priėmiau atsižvelgdamas į jos amžių, psichologinę būklę ir priklausomybę nuo antidepresantų.“

Britės istorija sulaukė didžiulio dėmesio tiek merginos tėvynėje, tiek Kipre. Prie teismo rūmų antradienį rinkosi minios žmonių, daugiausia moterys, kurios skandavo: „Kipro teisingume – gėda tau“, „Nustokite kaltinti auką“ bei „Tu nesi viena, nieko nebijok“.

Paauglės motina išplatino pranešimą: „Mūsų šeimos vardu noriu pasakyti, kad pajutome palengvėjimą dėl lygtinio paleidimo. taip pat esame dėkingi už paramą, kurios sulaukėme iš viso pasaulio. Ačiū, kad tikite, kad norite, jog sulauktume teisingumo.“

Paauglės advokatas Lewisas Poweris patenkintas, kad jo klientė nesės už grotų, tačiau yra pasiryžęs įrodyti, jog vaikinai buvo išteisinti nepagrįstai ir išžaginimas įvyko.

„Mes ne tik teiksime apeliaciją, bet ir kreipsimės į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Iš šios merginos buvo ne tiktai atimta garbė, bet dar ir pamintos pamatinės žmogaus teisės. Po vaikinų įvykdyto nusikaltimo ji kenčia – mano klientę kankina potrauminio streso sindromas, prastėja jos psichologinė sveikata.

Ji parodė nepaprastą drąsą prabilusi, nors iš jos buvo tyčiotasi tiek gyvai, tiek internete. Tuo tarpu tie, kurie ją paniekino seksualiai, grįžo namo be jokio gėdos jausmo, triumfuodami, nekreipdami dėmesio, kokią traumą merginai paliko“, – teigė L.Poweris.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas išsiuntė užklausą Kipro valdžiai išreikšdamas susirūpinimą dėl britės bylos.

Tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek Kipre šis atvejis sukėlė diskusijų bangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.