Ukrainos prezidentas pranešė JAV diplomatijos vadovui apie planus dėl taikos Donbase

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu informavo JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo apie planus dėl ilgiau kaip penkerius metus besitęsiančio karo nutraukimo Donbase, antradienį pranešė prezidentūra Kijeve.

​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu informavo JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo apie planus dėl ilgiau kaip penkerius metus besitęsiančio karo nutraukimo Donbase, antradienį pranešė prezidentūra Kijeve.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis telefonu informavo JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo apie planus dėl ilgiau kaip penkerius metus besitęsiančio karo nutraukimo Donbase, antradienį pranešė prezidentūra Kijeve.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 12:51 PM

„Volodymyras Zelenskis išsamiai informavo Mike'ą Pompeo apie Normandijos [ketverto] susitikimo metu pasiektų susitarimų rezultatus, taip pat apie Ukrainos vyriausybės planus atkurti taiką Rytų Ukrainoje“, – pažymima išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, jog JAV diplomatijos vadovas pasveikino apsikeitimą kaliniais bei Maskvos ir Kijevo pasiektą susitarimą dėl dujų tranzito į Europą.

Be to, V. Zelenskis ir M. Pompeo aptarė paaštrėjusią įtampą Artimuosiuose Rytuose po išpuolių prieš Vakarų koalicijos pajėgas Irake ir atakų prieš amerikiečių ambasadą Bagdade.

„Šalys sutarė, kad bet kokie tolesni agresyvūs veiksmai gali kelti grėsmę regiono stabilumui ir visuotiniam saugumui. Ukrainos prezidentas išreiškė susirūpinimą dėl galimo padėties Irake ir regione pablogėjimo, jeigu JAV ir koalicijos pajėgos pernelyg anksti paliks šalį“, – nurodoma pareiškime.

V. Zelenskis taip pat padėkojo už tvirtą Vašingtono palaikymą Kijevo pastangoms nutraukti konfliktą Rytų Ukrainoje ir susigrąžinti Krymą.

Ukrainiečių lyderis išreiškė ypatingą padėką JAV prezidentui Donaldui Trumpui ir Kongresui už sprendimą suteikti finansinę bei materialinę pagalbą Ukrainos saugumo ir gynybos sektoriui.

„Buvo sutarta, kad šie ir kiti klausimai bus išsamiai aptarti per Volodymyro Zelenskio ir JAV valstybės sekretoriaus susitikimą“, – rašoma pareiškime.

Be to, pašnekovai pasveikino vienas kitą Kalėdų proga.

Anksčiau apie šį pokalbį telefonu pranešė JAV Valstybės departamentas.

Dėl įtemptos padėties Irake M. Pompeo nusprendė atidėti sausio pradžioje turėjusią įvykti kelionę po Ukrainą, Baltarusiją, Kazachstaną, Uzbekistaną ir Kiprą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.