Mirus Omano sultonui Qaboosui įpėdiniu paskelbtas jo pusbrolis kultūros ministras

Omano sultonas Qaboosas bin Saidas, ilgiausiai valdęs šiuolaikinio arabų pasaulio lyderis, mirė penktadienį būdamas 79 metų, o naujuoju šalies valdytoju paskelbtas kultūros ministro pareigas ėjęs jo pusbrolis, pranešė karališkieji rūmai.

Omano sultonas Qaboosas bin Saidas (nuotr.), ilgiausiai valdęs šiuolaikinio arabų pasaulio lyderis, mirė penktadienį būdamas 79 metų, o naujuoju šalies valdytoju paskelbtas kultūros ministro pareigas ėjęs jo pusbrolis, pranešė karališkieji rūmai.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Omano sultonas Qaboosas bin Saidas (nuotr.), ilgiausiai valdęs šiuolaikinio arabų pasaulio lyderis, mirė penktadienį būdamas 79 metų, o naujuoju šalies valdytoju paskelbtas kultūros ministro pareigas ėjęs jo pusbrolis, pranešė karališkieji rūmai.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys

Jan 11, 2020, 10:04 AM, atnaujinta Jan 11, 2020, 5:37 PM

Qaboosas valdė Omaną nuo 1970 metų, kai nuvertė savo tėvą per rūmų sąmokslą. Jis jau kurį laiką nesveikavo – manoma, kad monarchas sirgo storosios žarnos vėžiu.

„Su dideliu sielvartu ir giliu liūdesiu... karališkieji rūmai gedi Jo Didenybės sultono Qabooso bin Saido, mirusio penktadienį“, – sakoma rūmų pranešime. Karalystėje buvo paskelbtas gedulo laikotarpis, per kurį trims dienoms bus uždarytos verslo įmonės ir valstybinės įstaigos.

Sultonas buvo nevedęs, neturėjo vaikų arba brolių, todėl buvo neaišku, kas pakeis Qaboosą, kurio šalis anksčiau turėjo aiškią naujo valdytojo parinkimo tvarką.

Tačiau šeštadienį šalies vyriausybė paskelbė, kad naujuoju valstybės vadovu tapo velionio sultono pusbrolis Haithamas bin Tariqas al Saidas.

Nurodoma, kad 65 metų Haithamas jau davė valstybės vadovo priesaiką Omano valdančiosios šeimos tarybos narių akivaizdoje.

„Haithamas bin Tariqas buvo prisaikdintas naujuoju šalies sultonu... po šeimos susitikimo, per kurį nuspręsta paskirti asmenį, pasirinktą sultono“, – sakoma vyriausybės „Twitter“ žinutėje.

Įpėdinį išrinko valdančiosios šeimos taryba, turinti apie 50 narių. Ji turėjo per tris dienas susitarti dėl naujo valdytojo kandidatūros, o jeigu kompromisas nebūtų buvęs rastas, būtų tekę atplėšti voką, kuriame Qaboosas yra įrašęs naujojo sultono vardą.

Sultonas taip pat eina premjero, gynybos, finansų ir užsienio reikalų ministro pareigas ir yra valstybės ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas.

Qaboosas šią Arabijos pusiasalio šalį iš užkampio pavertė modernia valstybe su klestinčiu turizmo sektoriumi, priviliojančia daug lankytojų savo skaidriais vandenimis, vaizdingomis dykumomis ir kalnais.

Tačiau sultono neutralumo ir nesikišimo politika padėjo Omanui įgyti „Vidurio Rytų Šveicarijos“ statusą ir padarė jį svarbiu derybų tarpininku.

Daugelis Vakarų ir Arabų valstybių diplomatų laiko sultonatą, pasižymintį nuosaikia, bet aktyvia užsienio politika, tvariais santykiais su JAV ir regiono galybėmis Iranu bei Saudo Arabija, puikiai subalansuotos šalies pavyzdžiu.

Valstybinė naujienų agentūra ONA pažymėjo, kad velionis sultonas vadovavo Omano „atgimimui“, per kurį valstybė suklestėjo ir įgijo didelę įtaką, vykdydama „užsienio politiką, kuri buvo sveikinama su didžia pagarba viso pasaulio“.

Daugelis ekspertų prognozavo, kad sostas atiteks kitam Qabooso pusbroliui Asadui bin Tariqui. 2017 metais jis buvo paskirtas premjero pavaduotoju, atsakingu už tarptautinius santykius ir bendradarbiavimą, todėl šis žingsnis buvo vertinamas kaip aiškus palaikymo ženklas.

Haithamas, sporto entuziastas, anksčiau dirbo Užsienio reikalų ministerijos sekretoriumi politiniams reikalams, o 10-ojo dešimtmečio viduryje buvo paskirtas paveldo ir kultūros ministru.

9-ojo dešimtmečio pradžioje jis taip pat buvo pirmasis Omano futbolo federacijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.