Tailando sostinėje tūkstančiai žmonių dalyvavo bėgime prieš „diktatūrą“

Tūkstančiai antivyriausybinių protestuotojų sekmadienį Tailando sostinėje dalyvavo „Bėgime prieš diktatūrą“ – didžiausioje per daug metų politinėje demonstracijoje.

 Tūkstančiai antivyriausybinių protestuotojų sekmadienį Tailando sostinėje dalyvavo „Bėgime prieš diktatūrą“ – didžiausioje per daug metų politinėje demonstracijoje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tūkstančiai antivyriausybinių protestuotojų sekmadienį Tailando sostinėje dalyvavo „Bėgime prieš diktatūrą“ – didžiausioje per daug metų politinėje demonstracijoje.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2020, 3:50 PM

Pasak organizatorių, bėgime viename iš Bankoko parkų dalyvavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių, reikalavusių premjero Prayutho Chan-ochos atsistatydinimo. Kiti žmonės sveikino dalyvius ir reiškė jiems paramą.

Kitame miesto parke už 10 km įvyko mažesnis atsakomasis vyriausybės šalininkų protestas, rodantis, kad politinė įtampa auga.

Pernai įvykusiais visuotiniais rinkimais šalyje turėjo būti atkurta visiška demokratija – praėjus penkeriems metams po Prayutho Chan-ochos vadovaujamų kariškių perversmo ir atėjimo į valdžią. Tačiau daugelis rinkimų taisykles laikė šališkomis, naudingomis kariškius remiančiai partijai. Pasak kritikų, rinkimai buvo tik demokratijos regimybė.

Visuomenės nepasitenkinimą pakurstė ir vangi šalies ekonomika.

Sekmadienio akciją tiesiogiai išprovokavo teismų veiksmai siekiant paleisti populiarią naują politinę partiją.

Į jaunimą orientuota, prieš kariškius nusistačiusi partija „Future Forward“ atėjusi iš niekur tapo trečia didžiausia grupe parlamente, kur gavo 80 vietų.

Partijos populiarumui augant jai buvo iškelta bylų dėl įtariamų įstatymų pažeidimų. Daug kas mano, kad partija bus pripažinta kalta ir išformuota, galbūt net šį mėnesį.

Panašūs bėgimai sekmadienį buvo organizuoti ir kitose provincijose, todėl manoma, kad Tailande gali prasidėti naujas ilgas „gatvių politikos“ laikotarpis.

Per pastaruosius 14 metų konkuruojančios stovyklos buvo kelis kartus užėmusios sostinės dalis. Neramumai išprovokavo du perversmus ir nusinešė daugiau kaip 100 gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.