Varšuvoje surengtos „Tūkstančio mantijų eitynės“ prieš Lenkijos teisėsaugos reformą

Įvairių Europos šalių teisininkai šeštadienį Varšuvoje solidarizavosi su Lenkijos teisėjais: tūkstančiai teisėjų, teisininkų ir kitų piliečių iš 20 Europos valstybių protestavo prieš Lenkijos dešiniosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos įstatymų iniciatyvas, kurios gali dar labiau apriboti teisėsaugos nepriklausomumą.

Protestas, Lenkijos teisėjų sąjungos „Iustitia“ duomenimis, nukreiptas prieš vyriausybės planus „drausminti“ teisėjus.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Protestas, Lenkijos teisėjų sąjungos „Iustitia“ duomenimis, nukreiptas prieš vyriausybės planus „drausminti“ teisėjus.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

Jan 12, 2020, 9:14 AM

„Tūkstančio mantijų eitynėmis“ pavadintos demonstracijos dalyviai ėjo per miesto centrą nuo Aukščiausiojo teismo iki parlamento pastato. Protestas, Lenkijos teisėjų sąjungos „Iustitia“ duomenimis, nukreiptas prieš vyriausybės planus „drausminti“ teisėjus.

Parlamento dar galutinai nepriimtas įstatymo projektas, priešininkų nuomone, skirtas bausti Lenkijos teisėjus, kurie kritiškai vertina vyriausybės teisėsaugos reformą. Įstatymo projektas esą prieštarauja ES principams.

Projektas, be kita ko, numato pinigines baudas teisėjams, pažeminimą pareigose ar atleidimą, jei jie suabejos kito teisėjo ar kito teismo legalumu ar sprendimų priėmimo kompetencija. PiS nurodo, kad teisėsaugos reformos tikslas yra kovoti su korupcija. Daug teisėjų į demonstraciją atvyko vilkėdami savo juodas mantijas.

„Mes atėjome čia, kad paremtume Lenkijos teisėjus, tačiau mes nesame politikai, – sakė Airijos Aukščiausiojo teismo teisėjas Johnas MacMenaminas. – Mes čia esame už teisinę valstybę, o ne tam, kad politikuotume“. Lenkijos teisėsaugos reformą kritikuoja ir Europos Teisingumo Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.