E. Macronas „viliasi įtikinti“ D. Trumpą palikti JAV kontingentus Afrikoje

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį sakė, jog „viliasi įtikinti“ JAV lyderį Donaldą Trumpą palikti amerikiečių pajėgas Afrikoje, aukšto rango amerikiečių karininkui pareiškus, kad Pentagonas svarsto pajėgų šiame žemyne mažinimą.

 Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį sakė, jog „viliasi įtikinti“ JAV lyderį Donaldą Trumpą palikti amerikiečių pajėgas Afrikoje, aukšto rango amerikiečių karininkui pareiškus, kad Pentagonas svarsto pajėgų šiame žemyne mažinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį sakė, jog „viliasi įtikinti“ JAV lyderį Donaldą Trumpą palikti amerikiečių pajėgas Afrikoje, aukšto rango amerikiečių karininkui pareiškus, kad Pentagonas svarsto pajėgų šiame žemyne mažinimą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2020, 8:11 AM, atnaujinta Jan 14, 2020, 8:17 AM

„Jei amerikiečiai nuspręstų pasitraukti iš Afrikos, tai mums būtų labai blogos naujienos“, – sakė E. Macronas po Prancūzijoje įvykusio susitikimo su penkių Sachelio regiono valstybių, kuriose intensyvėja islamistų sukilimas, lyderiais.

„Viliuosi įtikinti prezidentą Trumpą, kad kova su terorizmu vyksta ir šiame regione“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos nori sumažinti savo karinį buvimą Afrikoje, pirmadienį pareiškė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley. Jis sakė, kad ištekliai „galėtų būti sumažinti ir perkelti, arba didinant pajėgų parengtį žemyninėse JAV, arba perkeliant“ juos į Ramiojo vandenyno regioną.

Šie jo komentarai pasirodė M. Milley skrendant į Briuselyje rengiamas derybas su savo kolegomis NATO, o Prancūzijai rengiantis E. Macrono ir Burkina Faso, Čado, Nigerio, Malio bei Mauritanijos lyderių deryboms.

Žada stiprinti kovą su džihadistais

Prancūzija ir jos penkios partnerės Sachelio regione Vakarų Afrikoje pirmadienį susitarė stiprinti savo karinį bendradarbiavimą kovoje su džihadistų sukilimu regione, po viršūnių susitikimo Po mieste Prancūzijos pietvakariuose paskelbė šių šalių lyderiai.

Sachelio šalys taip pat išreiškė viltį, kad Jungtinės Valstijos išlaikys savo „itin svarbią paramą“ kovoje su islamo ekstremistais, aukšto rango amerikiečių karininkui pirmadienį pareiškus, kad Pentagonas svarsto pajėgų Afrikoje mažinimą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Malio, Burkina Faso, Nigerio, Mauritanijos bei Čado lyderiai gyrė Vašingtono paramą ir ragino JAV neišvesti savo karių iš kovos su terorizmu regione.

„Jei amerikiečiai nuspręstų pasitraukti iš Afrikos, tai mums būtų labai blogos naujienos“, – sakė E. Macronas po susitikimo.

„Viliuosi įtikinti prezidentą [Donaldą] Trumpą, kad kova su terorizmu vyksta ir šiame regione“, – sakė jis.

Pasak E. Macrono, jis nusiųs dar 220 karių dalyvauti antiteroristinėje operacijoje „Barkhane“, kurią dabar vykdo 4,5 tūkst. prancūzų karių. Šis kontingentas apmoko prastai aprūpintas vietos pajėgas ir padeda joms.

E. Macronas paragino kitas sąjungininkes stiprinti savo dalyvavimą naujoje „Sachelio koalicijoje“.

„Valstybių vadovai... akcentavo būtinybę labiau bendradarbiauti įgyvendinant dabartines iniciatyvas Sachelyje ir didesnių tarptautinių įsipareigojimų [būtinybę]“, – sakoma po susitikimo paskelbtame bendrame lyderių pareiškime.

Bus įsteigtas naujas europiečių „Takubos specialios paskirties būrys“, turėsiantis susekti sukilėlius neramiame Malio, Nigerio ir Burkina Faso pasienio rajone.

Kokios šalys galėtų prisidėti prie šio būrio, neskelbiama, bet lyderiai sakė, kad iš pradžių „Takubos specialios paskirties būrys“ didžiausią dėmesį skirs „Islamo valstybės Didžiojoje Sacharoje“ (EIGS) kovotojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.