Japonijos ministras pirmą kartą per šalies istoriją išeis vaiko priežiūros atostogų

Japonijos aplinkos ministras trečiadienį paskelbė, kad pasiims dvi savaites vaiko priežiūros atostogų, ir tai pirmas kartas, kai šios šalies vyriausybės narys žengia tokį žingsnį.

 ​Japonijos aplinkos ministras trečiadienį paskelbė, kad pasiims dvi savaites vaiko priežiūros atostogų, ir tai pirmas kartas, kai šios šalies vyriausybės narys žengia tokį žingsnį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Japonijos aplinkos ministras trečiadienį paskelbė, kad pasiims dvi savaites vaiko priežiūros atostogų, ir tai pirmas kartas, kai šios šalies vyriausybės narys žengia tokį žingsnį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Silvija Čibirienė

2020-01-15 08:25

Su žiniasklaida bendrauti mokantis 38 metų Shinjiro Koizumi, kuris yra vedęs buvusią televizijos laidų vedėją, per posėdį ministerijoje sakė, kad buvo sunku priimti sprendimą derinti ministro pareigas ir troškimą būti su savo naujagimiu.

„Noriu lanksčiai pasiimti iš viso dvi savaites, darant išimtis svarbioms viešoms pareigoms“, – sakė ministras ir išreiškė viltį, kad jo sprendimas padės pakeisti požiūrį ir paskatins daugiau tėvų pasekti jo pavyzdžiu.

Atostogų dienas ministras žada pasiimti ne iš eilės ir ketina dirbti nuotoliniu būdu ar trumpesnes valandas per trijų mėnesių periodą po vaiko gimimo.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga pritarė šiam žingsniui ir sakė, jog „svarbu sukurti darbo vietoje palankią atmosferą... vyrams prašyti vaiko priežiūros atostogų“.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad Sh. Koizumi sprendimas padarys teigiamą poveikį požiūriui į vyrų rūpinimąsi vaikais.

Sh. Koizumi, buvusio premjero sūnus, rugsėjį per vyriausybės pertvarkymą tapo trečiu iš jauniausių Japonijos ministrų po Antrojo pasaulinio karo ir laikomas potencialia kylančia politikos žvaigžde.

Pagal Japonijos įstatymus abu tėvai gali pasiimti iki metų trukmės vaiko priežiūros atostogas, kurias vėliau galima pratęsti, jei neatsiranda vietos darželiuose.

Tačiau tik 6 proc. tėvų pasiima vaiko priežiūros atostogas, o tokių motinų yra daugiau kaip 80 procentų.

Be to, daugiau kaip 70 proc. vyrų, kurie pasiima kokias nors vaiko priežiūros atostogas, tai padaro mažiau nei dviem savaitėms.

Keli vyrai yra iškėlę bylas darbdaviams, teigdami, jog patyrė puldinėjimą dėl to, kad pasiėmė vaiko priežiūros atostogų.

Tėvų atostogų ir visuomenės požiūrio klausimai yra labai svarbūs turint omenyje Japonijos gimstamumą, kuris 2018 metais buvo tarp mažiausių pasaulyje ir daug mažesnis nei reikia šalies populiacijai išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.