Šveicarai vėl balsuos dėl imigracijos iš ES apribojimo

Šveicarai gegužę balsuos dėl siūlymo, numatančio drastiškai apriboti imigraciją iš Europos Sąjungos.

 ​Šveicarai gegužę balsuos dėl siūlymo, numatančio drastiškai apriboti imigraciją iš Europos Sąjungos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Šveicarai gegužę balsuos dėl siūlymo, numatančio drastiškai apriboti imigraciją iš Europos Sąjungos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2020, 3:45 PM

Prieš šešerius metus vykęs referendumas dėl analogiškos iniciatyvos vos nesugriovė šalies santykių su Bendrija.

Šveicarijos vyriausybė trečiadienį paskelbė, kad vadinamoji apribojimo iniciatyva bus vienas iš klausimų, dėl kurių bus balsuojama gegužės 17-ąją.

Populistinės dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) palaikoma ir vyriausybės kritikuojama iniciatyva siūloma priimti Konstitucijos pataisas, kurios užtikrintų šaliai teisę savarankiškai spręsti dėl savo imigracijos politikos.

SVP, didžiausia politinė jėga šalyje, aršiai pasisako prieš imigraciją ir piktinasi ES įtaka Bendrijai nepriklausančioje Šveicarijoje.

Jei minėtai iniciatyvai bus pritarta, šveicarų pareigūnai turės per vienus metus susiderėti su Briuseliu dėl 1999 metais sudarytos sutarties, užtikrinančios laisvą asmenų judėjimą tarp Šveicarijos ir Bendrijos, nutraukimo.

Naujoji iniciatyva dar griežtesnė už pasiūlymą, kuriam šveicarai pritarė 2014 metų vasarį vykusiame referendume ir kurį taip pat rėmė SVP. Tąsyk siekta, kad Bernas įvestų imigracijos iš ES šalių kvotas.

Planas, kuriam referendume buvo pritarta itin mažu balsų skirtumu, smarkiai apkartino Šveicarijos ir ES santykius, o Briuselis įspėjo, kad bet kokie imigracijos iš ES šalių suvaržymai privers Bendriją persvarstyti savo santykius su šia Alpių valstybe.

„Kapituliacija prieš ES“

Bernas ne vienus metus ieškojo būdų, kaip įgyvendinti referendume rinkėjų pareikštą valią ir tuo pat metu smarkiai nepakenkti santykiams su ES – pagrindine šalies prekybos partnere.

Po ilgų derybų 2016 metų pabaigoje buvo pasiektas susitarimas, numatęs kur kas švelnesnius suvaržymus. Buvo atsisakyta planų įvesti ES piliečiams išduodamų leidimų gyventi šalyje kvotas, prieš kurias griežtai pasisakė Briuselis.

Užuot nustatęs kvotas, Bernas įvedė šveicarų darbdaviams kelias papildomas biurokratines kliūtis, kurias jie turi įveikti prieš įdarbindami ES šalių piliečius, taip pat nustatė reikalavimą pirmenybę teikti darbo ieškantiems šveicarams.

SVP pasmerkė tą kompromisą ir pavadino jį išdavyste bei kapituliacija prieš ES.

Šveicarijoje galioja tiesioginės demokratijos modelis. Čia rinkėjai kas kelis mėnesius balsuoja dėl įvairių nacionalinių, regioninių ir vietos klausimų.

Bet kuri iniciatyva, surinkusi 100 tūkst. piliečių parašų, turi būti pateikta referendumui. Referendumui dėl parlamento priimto įstatymo organizuoti pakanka surinkti 50 tūkst. parašų.

Gegužę taip pat bus balsuojama dėl siūlymo netaikyti mokesčių su vaikų priežiūra susijusioms išlaidoms, be to, sprendžiama dėl iniciatyvos nepritarti neseniai priimtoms Šveicarijos federalinio medžioklės įstatymo pataisoms, kurios, anot gamtosaugininkų, neužtikrina laukinės gyvūnijos apsaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.