EP svarsto Ispanijos prašymą panaikinti dviejų katalonų separatistų neliečiamybę

Europarlamentarai ketvirtadienį pradėjo debatus dėl Ispanijos prašymo panaikinti dviejų į Europos Parlamentą išrinktų katalonų separatistų, kurių ieško Madridas, teisinę neliečiamybę.

C. Puigdemont'as, buvęs Ispanijos Katalonijos regiono separatistų judėjimo lyderis, pabėgo į Belgiją, kad Ispanijoje išvengtų arešto dėl uždrausto 2017 metų nepriklausomybės referendumo organizavimo. <br>AFP/Scanpix nuotr.
C. Puigdemont'as, buvęs Ispanijos Katalonijos regiono separatistų judėjimo lyderis, pabėgo į Belgiją, kad Ispanijoje išvengtų arešto dėl uždrausto 2017 metų nepriklausomybės referendumo organizavimo. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Silvija Čibirienė

Jan 16, 2020, 12:28 PM

„Prašymas buvo pateiktas JURI (Europos Parlamento Teisės reikalų komitetui)“, – sakė viena Europos Parlamento vicepirmininkų Ewa Kopacz.

Prašymas pateiktas dėl katalonų europarlamentarų Carleso Puigdemont'o ir Toni Comino. Procesas gali trukti ne vieną mėnesį.

C. Puigdemont'as, buvęs Ispanijos Katalonijos regiono separatistų judėjimo lyderis, pabėgo į Belgiją, kad Ispanijoje išvengtų arešto dėl uždrausto 2017 metų nepriklausomybės referendumo organizavimo.

Savo vietą Europos Parlamente jis užėmė pirmadienį, Europos Teisingumo Teismui (ETT) praėjusį mėnesį nusprendus, kad jo ir T. Comino, kaip europarlamentarų, teisinė neliečiamybė įsigaliojo jų išrinkimo gegužės mėnesį akimirką.

Ši nutartis buvo taikoma ir kitam į Europos Parlamentą išrinktam katalonui, Orioliui Junquerasui, kuris Ispanijoje buvo sulaikytas ir spalio mėnesį nuteistas. Dabar jis atlieka 13 metų įkalinimo bausmę.

Europos Parlamentas pagal vėlesnį Ispanijos Aukščiausiojo Teismo sprendimą panaikino O. Junqueraso mandatą ir jis liko kalėjime.

Europos Parlamentas dažnai gauna prašymų panaikinti jo narių teisinę neliečiamybę. Tokie prašymai dažniausiai, nors ne visada, patenkinami.

Kad ir kokį sprendimą galiausiai priims Teisės reikalų komitetas, jį galutinai balsavimu turės patvirtinti visas Europos Parlamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?