JAV Senatas patvirtino naująjį Šiaurės Amerikos prekybos susitarimą

JAV Senatas ketvirtadienį absoliučia balsų dauguma nubalsavo už naująjį Jungtinių Valstijų, Meksikos ir Kanados prekybos susitarimą (USMCA), kuris tapo dar viena JAV prezidento Donaldo Trumpo pergale prekybos fronte.

JAV Senatas patvirtino naująjį Šiaurės Amerikos prekybos susitarimą.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
JAV Senatas patvirtino naująjį Šiaurės Amerikos prekybos susitarimą.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-16 20:53

Už įstatymą, kuriuo ratifikuojamas 2018 metais trijų valstybių pasirašytas USMCA, balsavo 89 senatoriai, o 10 balsavo prieš.

Dabar įstatymas siunčiamas D. Trumpui, kuris neabejotinai jį pasirašys, nes naujasis susitarimas buvo suderėtas jo iniciatyva.

Naujuoju susitarimu iš esmės yra atnaujinamas 1994 metų Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimas (NAFTA), kurį D. Trumpas ilgą laiką peikė ir grasino panaikinti.

Atstovų rūmai prekybos susitarimui pritarė praėjusį mėnesį, po to, kai pradinis USMCA tekstas jų reikalavimu buvo iš dalies pakeistas.

Meksikos įstatymų leidėjai tiems pakeitimams pritarė praėjusį mėnesį, o Kanada dar turi surengti balsavimą dėl susitarimo teksto ir tai bus paskutinis reikalingas žingsnis, kad USMCA įsigaliotų.

USMCA keičiamos taisyklės, taikomos automobilių gamybai, elektroninei prekybai, intelektinės nuosavybės apsaugai ir investuotojų ginčų sprendimui. Į naująją sutartį taip pat įtrauktos griežtesnės nuostatos dėl darbo rinkos, pagal kurias reikalaujama, kad Meksika pertvarkytų darbo jėgą reglamentuojančius įstatymus.

D. Trumpas USMCA anksčiau buvo pavadinęs šiuolaikiškiausiu ir labiausiai subalansuotu prekybos susitarimu JAV istorijoje.

„Tai pažangiausias pasaulyje prekybos susitarimas, su ambicingais pasiūlymais dėl skaitmeninės ekonomikos, patentų. Labai svarbus susitarimas“, – sakė JAV prezidentas.

JAV prekybos rūmų duomenimis, JAV prekyba su Kanada ir Meksika Jungtinėse Valstijose padeda išlaikyti 12 mln. darbo vietų ir 49 iš 50 JAV valstijų Meksiką arba Kanadą įvardija kaip vieną iš trijų pagrindinių savo eksporto krypčių.

2018 metais JAV prekybos su Kanada ir Meksika apyvarta pasiekė 1,4 trln. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.