Tūkstantmečio karta bijo branduolinės atakos per artimiausią dešimtmetį

Daugiau nei pusė tūkstantmečio kartos atstovų baiminasi, kad per artimiausią dešimtmetį kur nors pasaulyje bus panaudoti branduoliniai ginklai, rodo ketvirtadienį paskelbti Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) apklausos duomenys.

Tūkstantmečio karta bijo branduolinės atakos per artimiausią dešimtmetį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstantmečio karta bijo branduolinės atakos per artimiausią dešimtmetį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tūkstantmečio karta bijo branduolinės atakos per artimiausią dešimtmetį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tūkstantmečio karta bijo branduolinės atakos per artimiausią dešimtmetį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2020, 7:59 PM

Maždaug 47 proc. iš daugiau nei 16 tūkst. apklausoje dalyvavusių jaunų respondentų taip pat mano, kad labiau tikėtina nei ne, jog per jų gyvenimą įvyks Trečiasis pasaulinis karas.

„Atrodo, jog tūkstantmečio kartai katastrofiškas karas yra reali jų gyvenimo tikimybė“, – ataskaitos pratarmėje nurodė Ženevoje įsikūrusio TRKK vadovas Peteris Maureris.

Apklausoje dalyvavo 20–35 metų žmonės iš tokių karo nuniokotų šalių kaip Afganistanas ir Sirija ir gana stabilių valstybių, pavyzdžiui Jungtinės Karalystės ar Prancūzijos.

Tyrimas buvo atliekamas 16-oje šalių, respondentai buvo apklausiami internetu, telefonu ir per tiesioginius pokalbius.

Labiausiai netikėtas buvo apklaustųjų atsakymas į klausimą: „Jūsų nuomone, ar yra tikimybė, kad per karus ar ginkluotus konfliktus pasaulyje per artimiausius 10 metų bus panaudoti branduoliniai ginklai?“

Maždaug 54 proc. apklaustųjų pareiškė manantys, kad tokie ginklai gali būti panaudoti.

TRKK nurodė, kad apklausa taip pat parodė kai kurias „nerimą keliančias tendencijas“. Pavyzdžiui, susimąstyti verčia atsakymai į klausimą: „Jūsų nuomone, ar į nelaisvę paimto priešo kovotojo kankinimas yra priimtinas tam tikromis aplinkybėmis, ar nepriimtinas visai?“

41 proc. apklaustųjų nurodė, kad pritartų kankinimui tam tikromis aplinkybėmis.

Tik 54 proc. apklausos dalyvių yra girdėję apie 1949 metų Ženevos konvencijas dėl elgesio su karo belaisviais ir civiliais karo metu. 

Pasak P. Maurerio, apklausos rezultatai taip pat atskleidė „nerimą keliantį toleravimą žmogaus orumą žeminančių pasisakymų ar veiksmų, nukreiptų prieš tikrus ar įsivaizduojamus „priešus“ ir plačiai paplitusių šioje melagienų, dezinformacijos ir poliarizuotų požiūrių epochoje“.

Tačiau ne visos ateities perspektyvos šiai kartai atrodo niūrios. Maždaug 60 proc. apklaustų sirų sakė manantys, kad dabar jų šalyje vykstantis pilietinis konfliktas turėtų baigtis per ateinančius penkerius metus. 

Tarp apklaustųjų sirų taip pat yra didžiausia dalis respondentų, pasisakiusių už humanišką elgesį kare. 85 proc. apklaustųjų nurodė, kad sugautiems karo belaisviams turėtų būti leista susisiekti su savo artimaisiais, o 70 proc. pasisakė prieš bet kokius kankinimus.

Į nelaisvę paimto priešo kankinimams labiausiai pritaria Izraelio, Nigerijos ir Jungtinių Valstijų jaunimas.

Vienas iš 1863 metais Ženevoje įkurtos Raudonojo Kryžiaus organizacijos tikslų yra ginti konfliktų aukas.

Apklausą „Tūkstantmečio karta apie karą“ TRKK užsakymu 2019-ųjų birželio 1–spalio 7 dienomis atliko viešosios nuomonės tyrimų agentūra „Ipsos“. Joje dalyvavo 16 288 20–35 metų amžiaus respondentai iš Afganistano, Kolumbijos, Prancūzijos, Indonezijos, Izraelio, Malaizijos, Meksikos, Nigerijos, okupuotų palestiniečių teritorijų, Rusijos, Pietų Afrikos Respublikos, Sirijos, Šveicarijos, Jungtinės Karalystės, Ukrainos ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.