V. Putinas nepaleidžia vadžių: politologai įtaria, kuriuo keliu suks Rusija

Valstybė keis konstituciją, pareiškė Vladimiras Putinas jau 16 kartą kreipdamasis į Rusijos Federalinį Susirinkimą. Nepraėjo dvi valandos ir šalies vyriausybė pranešė, kad dėl to atsistatydina. Naujos premjero pareigos – užuomina ateičiai?

V.Putinas ir D.Medvedevas (dešinėje) susitiko iš karto po prezidento metinio pranešimo Federaliniam Susirinkimui.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas ir D.Medvedevas (dešinėje) susitiko iš karto po prezidento metinio pranešimo Federaliniam Susirinkimui.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas jau 16 kartą sako kalbą, susirinkusios federalinės asamblėjos metu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Jan 16, 2020, 8:47 AM, atnaujinta Jan 17, 2020, 12:57 PM

Rusijos prezidentas vakar paskelbė apie virtinę konstitucinių reformų ir, regis, jos bus įgyvendintos visai netrukus, nes kelią jau duoda ir vyriausybė.

Praėjus kelioms valandoms premjeras Dmitrijus Medvedevas pranešė pasitraukiantis ir skelbė, kad prezidento pasiūlymai smarkiai pakeis vykdomosios, įstatymų leidžiamosios ir teisminės valdžių pusiausvyrą šalyje: „Šiame kontekste akivaizdu, kad mes, kaip vyriausybė, privalome suteikti savo šalies prezidentui galimybę priimti visus būtinus sprendimus. Susiklosčius tokioms sąlygoms, manau, būtų teisinga, kad vyriausybė atsistatydintų.“

Prezidentas paprašė, kad vyriausybės tęstų darbą, kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas, o D.Medvedevui vėliau skirs naują – Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojo postą.

Šiuo metu sekretorius yra Nikolajus Patruševas, ištikimas V.Putino bičiulis. O pačiu Saugumo tarybos vadovu dirba prezidentas.

Pagal tai politologai prognozuoja, kad Saugumo tarybos vaidmuo gali sustiprėti – mat savo ilgamečio bendražygio ir artimo patikėtinio tikrai nesiųstų į nesvarbų postą.

Trečiadienį vakare V.Putinas į D.Medvedevo vietą paskyrė Michailą Mišustiną.

53 metų M.Mišustinas anksčiau vadovavo šalies mokesčių tarnybai. Šiandien Valstybės Dūma rengs balsavimą dėl jo patvirtinimo.

Tikėtina, kad būsimas premjeras pagal rusiškas valdžios tradicijas gali tapti naujuoju V.Putino įpėdiniu.

Galimų įpėdinių nematyti

2024 metais V.Putino kadencija baigsis, todėl prezidentas ieškos būdo, kaip likti valdžioje ir toliau. Manoma, kad planuojamos konstitucinės reformos turėtų nutiesti tam kelią.

Dabartinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka niekada netaps Rusijos prezidentu. Taip daugelis Maskvos politologų įvertino V.Putino pasiūlymą dėl Rusijos Federacijos konstitucijos pataisų.

Taip pat ir reikalavimą, kad kandidatai į šalies prezidento postą nuolat būtų gyvenę Rusijoje bent 25 metus ir neturėtų užsienio pilietybės.

Svetima pilietybė užkirs kelią dalyvauti rinkimuose net tada, jei ji turėta prieš daug metų.

Politologų nuomone, dabar tarp galimų pretendentų į Rusijos vadovo postą nėra nieko, išskyrus A.Lukašenką, kurį būtų galima atsijoti tokiomis pataisomis.

Baltarusijos prezidentas pajėgus tapti tokia grėsme. Bet tik tuo atveju, jeigu Kremliui pavyktų artimiausiais metais užbaigti Rusijos ir Baltarusijos susijungimą į vieną valstybę – tam Minskas priešinasi.

Eis Kazachstano keliu?

Pasiūlymas dėl dabartinės Rusijos Federacijos konstitucijos redagavimo tapo sudedamąja Rusijos Federacijos prezidento kreipimosi į Rusijos federalinį susirinkimą dalimi.

Trečiadienį Maskvoje jau 16 kartą V.Putinas kreipėsi į šalies parlamentą.

Jis kategoriškai atmetė siūlymus dėl valstybės pertvarkymo iš prezidentinės į parlamentinę respubliką.

V.Putinas pasisakė už tam tikrą parlamento teisių išplėtimą, bet karinės pajėgos ir visos jėgos struktūros ir toliau bus visiškai pavaldžios prezidentui.

Prezidentas V.Putinas taip pat pasiūlė labai padidinti Valstybės tarybos statusą ir vaidmenį įtraukiant ją į Rusijos Federacijos konstituciją kaip vieną aukščiausių valdžios organų.

Atrodo, kad Rusijos lyderis siekia, kad kuo daugiau institucijų sustiprėtų ir taip jam liktų kuo daugiau atvertų durų po to, kai baigs prezidento kadenciją.

„Jis nori pasilikti vietos manevruoti“, – teigė politikos konsultantas Jevgenijus Minčenka.

Keletas autoritetingų Maskvos politologų padarė prielaidą, kad Rusija gali pasirinkti Kazachstano kelią.

Šios šalies nacionalinis lyderis Nursultanas Nazarbajevas, perdavęs prezidento postą vienam savo artimiausių bendražygių, liko įtakingiausiu valstybės žmogumi.

N.Nazarbajevas išsaugojo šalies Saugumo tarybos vadovo postą, liko Kazachstano konstitucinės tarybos nariu ir valdančiosios partijos „Nur Otan“ pirmininku.

Gali būti, kad panašiai pasielgs ir V.Putinas, kurio Saugumo taryboje jau lauks D.Medvedevas.

Dabarties lyg nebūta

Šiųmečiame pranešime Federaliniam Susirinkimui V.Putinas daugiau kalbėjo apie Rusijos ateitį nei dabartį.

Žymi kalbos dalis buvo skirta demografijai: kiek vaikų gims rusų šeimose po metų, penkerių, dešimties, kokie išaugs, kuo taps, ką padarys šalies gerovei.

Opiausia problema, kuri kelia tiesioginę grėsmę demografinei Rusijos ateičiai, V.Putinas įvardijo mažas šeimų pajamas.

„Visų mūsų patvirtinamų priemonių tikslas – sukurti Rusijoje darnią, visa apimančią, veiksmingą paramos šeimoms sistemą.

Tokią, kad pajamos piliečių, pirmiausia tų, kurie augina vaikus, būtų pakankamos oriam gyvenimui“, – sakė V.Putinas.

Pereidamas prie politinių uždavinių prezidentas jau kurį kartą pareikalavo sukurti tvirtą, patikimą, nepažeidžiamą ir visiškai stabilią sistemą, neabejotinai garantuojančią Rusijai nepriklausomybę ir suverenumą.

Ir net pasiūlė Rusijos konstituciją pakeisti taip, kad tarptautinių teisės normų ir sutarčių reikalavimai, taip pat tarptautinių organizacijų sprendimai galėtų galioti Rusijos teritorijoje tik tiek, kiek neprieštarauja šalies konstitucijai.

Dabar ši pagrindinio Rusijos įstatymo dalis skamba kitaip: „Visuotinai pripažinti tarptautinės teisės principai ir normos ir tarptautinės Rusijos Federacijos sutartys yra sudedamoji jos teisinės sistemos dalis.

Jei Rusijos Federacijos sutartimi nustatytos kitokios taisyklės nei numatytos įstatymo, taikomos tarptautinės sutarties taisyklės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.