Ugnikalnio išsiveržimas negąsdina: filipiniečiai į katastrofą numoja ranka

Filipinai toliau baiminasi, kad gali išsiveržti Taalio ugnikalnis. Valdžios atstovai evakuotis liepė beveik milijonui netoli šalies sostinės Manilos gyvenančių žmonių, tačiau jie į galimą katastrofą numoja ranka.

Taalio ugnikalnio išspjaunami pelenai pakyla net į 15 kilometrų aukštį, o jis gali bet kada išsiveržti. Aplink gyvenantiems žmonėms valdžia liepė evakuotis, tačiau vis daugiau jų sugrįžta į namus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Taalio ugnikalnio išspjaunami pelenai pakyla net į 15 kilometrų aukštį, o jis gali bet kada išsiveržti. Aplink gyvenantiems žmonėms valdžia liepė evakuotis, tačiau vis daugiau jų sugrįžta į namus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Taalio ugnikalnio išspjaunami pelenai pakyla net į 15 kilometrų aukštį, o jis gali bet kada išsiveržti. Aplink gyvenantiems žmonėms valdžia liepė evakuotis, tačiau vis daugiau jų sugrįžta į namus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Taalio ugnikalnio išspjaunami pelenai pakyla net į 15 kilometrų aukštį, o jis gali bet kada išsiveržti. Aplink gyvenantiems žmonėms valdžia liepė evakuotis, tačiau vis daugiau jų sugrįžta į namus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 18, 2020, 12:45 PM

60 kilometrų į Pietus nuo Filipinų sostinės Manilos esantis Taalio ugnikalnis yra vienas aktyviausių šioje šalyje. Neseniai padarytos ugnikalnio nuotraukos rodo, kad iš jo kraterio po truputį pradeda veržtis lava, o dangus nuo išspjautų dūmų ir pelenų tapo visiškai juodas. Ugnikalnio spjaudomi pelenai kyla į 14 kilometrų aukštį.

Filipinų vulkanologijos ir seismologijos instituto (PHIVOLCS) darbuotojai pavojaus lygį pakėlė iki ketvirto, o tai reiškia, kad sprogstamasis išsiveržimas gali įvykti bet kurią valandą ar dieną. Didesnis yra tik penktas pavojaus lygis, kuris nurodo, kad išsiveržimas jau vyksta.

Sprogstamąjį išsiveržimą mokslininkai prilygina sukratytos gazuoto gėrimo skardinės atidarymui, tik šiuo atveju padariniai gali būti pražūtingi milijonams.

„Taalio ugnikalnis nėra labai galingas ar didelis, tačiau pasaulyje yra vienas pavojingiausių, nes aplink gyvena labai daug žmonių“, – tvirtino vulkanologas Erikas Klemetti.

Valdžios pareigūnai paskelbė, kad evakuotis turi 17 kilometrų atstumu aplink ugnikalnį gyvenantys žmonės. Tokiu spinduliu yra įsikūrę beveik milijonas filipiniečių.

Netoliese gyvenanti 27-erių Mirra Lipaopao pasakojo savaitgalį jokių garsų iš ugnikalnio negirdėjusi, tačiau staiga iš dangaus pradėjo lyti purvo ir anglių mišiniu.

„Supanikavau. Su šeima greitai susirinkome svarbiausius daiktus ir pradėjome bėgti“, – tvirtino moteris, kuri apsistojo mokykloje įrengtame laikiname pagalbos centre.

M.Lipaopao į namus bandė grįžti pirmadienį. Juos ji rado visiškai paskandintus purve ir pelenuose, tad pradėjo tvarkytis, tačiau ugnikalnis dar kartą suaktyvėjo ir šeimą vėl buvo priversta sprukti į slėptuvę.

Dešimtys tūkstančių filipiniečių evakavosi į laikinus pagalbos centrus arba pas giminaičius, tačiau vis daugiau jų bando grįžti į namus ir lieka juose nepaisydami pavojaus teritorijoje ir griežtėjančių perspėjimų evakuotis.

Talisajaus mieste gyvenantis Melvinas Casilao tvirtino, kad jis su kaimynais į namus grįžo, nes reikia pašerti gyvulius ir pasirūpinti savo turtu.

„Reikia nuvalyti namų stogus, nes jie gali neatlaikyti tokio pelenų svorio ir įgriūti“, – pasakojo M.Casilao.

Kai kuriuose į miestus vedančiuose keliuose pradėjo patruliuoti kareiviai, tačiau valdžiai vis tiek sunkiai sekasi suvaldyti į namus grįžti bandančius žmones. Daugumai jų teko bėgti be jokių daiktų, tad jie grįžta, kad juos pasiimtų.

Kai kuriose vietovėse kariai nusprendė leisti žmonėms aplankyti savo namus su sąlyga, kad jie grįš į evakuacijos zonas.

Vulkanologai pastebėjo, kad ugnikalnyje yra naujų įtrūkių, o nuo sekmadienio regione buvo užfiksuota beveik pusė tūkstančio mažų žemės drebėjimų.

„Tai reiškia, kad magma vis dar bando išsilieti iš Taalio ugnikalnio“, – tvirtino PHIVOLCS vyriausiasis vulkanų veiklos stebėtojas Maritonas Bornas.

Tačiau žmonėms tai nė motais. O situacijos nesuvaldantiems valdžios pareigūnams lieka tikėtis, kad nenutiks blogiausias scenarijus ir žmonėms pavyks laiku pasiekti saugias vietas.

Parengta pagal AFP ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.