Libane pristatyta nauja vyriausybė

Krizės sukrėstame Libane po trijų mėnesių laukimo antradienį prezidentūroje buvo pristatyta nauja ministro pirmininko Hassano Diabo vadovaujama vyriausybė.

 Krizės sukrėstame Libane po trijų mėnesių laukimo antradienį prezidentūroje buvo pristatyta nauja ministro pirmininko Hassano Diabo vadovaujama vyriausybė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Krizės sukrėstame Libane po trijų mėnesių laukimo antradienį prezidentūroje buvo pristatyta nauja ministro pirmininko Hassano Diabo vadovaujama vyriausybė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-22 08:16, atnaujinta 2020-01-22 12:00

Vienas vyriausybės pareigūnas išvardijo naujojo ministrų kabineto narių pavardes per trumpą kreipimąsi prezidentui Micheliui Aounui patvirtinus vyriausybės sudėtį. Derybos dėl vyriausybės sudėties truko ilgiau kaip mėnesį.

Neramumai Libane prasidėjo 2019-ųjų spalio 17 dieną protestais prieš vyriausybės planus apmokestinti internetinius skambučius per „WhatsApp“ ir kitas programas, tačiau greitai peraugo į platesnį judėjimą prieš valdančiosios klasės nekompetentingumą ir korupciją.

Spaudžiamas protestuotojų, Libano ministras pirmininkas Saadas Hariri spalio 29 dieną atsistatydino.

Buvusio švietimo ministro, universiteto profesoriaus H. Diabo suformuoti vyriausybę buvo paprašyta gruodį.

H. Diabas savo pirmoje kalboje po to, kai stojo prie vyriausybės vairo, sakė, kad jo ministrų kabinetas yra technokratinis ir sieks patenkinti protestuotojų reikalavimus.

„Tai vyriausybė, atstovaujanti ilgiau nei tris mėnesius visoje šalyje vykusiose demonstracijose dalyvavusių žmonių lūkesčiams“, – sakė jis.

Pasak premjero, jo vyriausybė „sieks įvykdyti jų reikalavimus dėl teisminių institucijų nepriklausomybės, išgrobstytų lėšų grąžinimo, kovos su neteisėtomis pajamomis“.

Būriai demonstrantų dar prieš vyriausybės sudėties paskelbimą susirinko Beiruto gatvėse. Jie blokavo pagrindinę gatvę sostinės centre, kur praėjusį savaitgalį per susistumdymus su policija nukentėjo dešimtys žmonių.

Netoli parlamento rūmų protestuotojai pamėgino prasibrauti pro spygliuotos vielos užtvarą ir apmėtė policininkus akmenimis. Pareigūnai atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens patranka, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Vyriausybė trečiadienį turėtų susirinkti į pirmąjį posėdį. Ministrų kabinete yra iš viso šešios moterys, tarp jų Zeina Akar, kuriai buvo patikėta vadovauti Gynybos ministerijai. Z. Akar yra pirmoji moteris, paskirta Libano gynybos ministre.

Užsienio reikalų ministro portfelis atiteko gerbiamam diplomatui Nassifui Hitti. Anksčiau šias pareigas ėjo prieštaringai vertinamas prezidento M. Aouno žentas Gebranas Bassilis.

Dauguma naujojo ministrų kabineto narių yra nežinomos figūros, tarp jų esama mokslininkų, buvusių patarėjų. Tačiau protestuotojai suskubo pareikšti, kad jų nekenčiamo Libano politinio elito garsiausių atstovų neįtraukimas į vyriausybę tėra dūmų uždanga.

„Nežiūri rimtai“

„Norime naujo Libano, Libano be korupcijos“, – AFP žurnalistui sakė 37 metų ūkininkas Charbelis Kahi, šalia stovintiems protestuotojams mušant būgnus.

„Ši vyriausybė rodo, kad jie nežiūri rimtai į Libano žmones“, – pridūrė jis.

H. Diabas pripažino, kad „Libanas išgyvena sunkų istorijos laikotarpį“, ir paragino siekti stabilumo. Tačiau iškart po jo kreipimosi keliuose miestuose, tarp jų Tripolyje, Sidone ir Bible, protestuotojai vėl plūstelėjo į gatves.

Beiruto Amerikos universiteto profesorius Hilalas Khashanas sakė, kad visiškai technokratinės Libano vyriausybės idėja yra „rožinė svajonė“.

„Už kiekvieno kandidato stovi politinė partija, remianti jo iškėlimą“, – sakė jis.

Parlamentarė ir buvusi žurnalistė Paula Yacoubian, nepriklausanti jokiai frakcijai, pažėrė aštrios kritikos vyriausybės sudėčiai ir sakė, jog tai iš esmės yra „senų drabužių sulopymas“.

„Hassanas Diabas neištesėjo savo pažado suformuoti nepriklausomų ekspertų vyriausybę“, – sakė ji.

61 metų H. Diabas, Beiruto Amerikos universiteto inžinerijos profesorius, save vadinantis technokratu, susiduria su spaudimu tiek politiniame, tiek ekonominiame fronte. Kiekviena diena, kol buvo formuojama vyriausybė, kurstė protestuotojų pyktį ir bandė užsienio donorų kantrybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.