Naujasis Libano premjeras: šalis atsidūrė ekonominėje „aklavietėje“

Libaną ištikusi „katastrofa“, pareiškė naujasis šalies premjeras Hassanas Diabas trečiadienį po pirmojo savo vyriausybės posėdžio, kuriame kalbėta apie du pagrindinius iššūkius – neslopstantį protestų judėjimą ir ekonomikos nuosmukį.

 Skolose paskendęs Libanas atsidūrė ekonominėje „aklavietėje“, trečiadienį pareiškė naujasis šalies premjeras Hassanas Diabas pirmame savo vyriausybės posėdyje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Skolose paskendęs Libanas atsidūrė ekonominėje „aklavietėje“, trečiadienį pareiškė naujasis šalies premjeras Hassanas Diabas pirmame savo vyriausybės posėdyje.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-22 13:46, atnaujinta 2020-01-22 15:43

Saadą Hariri premjero poste pakeitęs H. Diabas žadėjo įgyvendinti protestuotojų reikalavimus. Tačiau jo pažadai neįtikino demonstrantų, praėjusią naktį vėl dalyvavusių susirėmimuose su policija.

61 metų universiteto profesorius vyriausybės vairą perėmė neturėdamas jokios politinės patirties. Jis pripažino, kad šalis atsidūrusi itin sunkioje padėtyje.

„Šiandien esame finansinėje, ekonominėje ir socialinėje aklavietėje“, – sakė premjeras, kurio komentarus po pirmojo ministrų kabineto posėdžio citavo vienas vyriausybės pareigūnas.

„Mus ištikusi katastrofa“, – sakė H. Diabas.

„Kraštutinio atvejo vyriausybė“ – skelbė antraštė dienraščio „Al Akhbar“, siejamo su įtakingu judėjimu „Hizbollah“, pirmajame puslapyje.

Irano remiamas „Hizbollah“, kuriam Vakarai taiko sankcijas, praėjusį mėnesį išreiškė pritarimą H. Diabo skyrimui premjeru.

Ekonomistai mano, kad naujajai vyriausybei gali būti sudėtinga užsitikrinti finansinę paramą, kurios šaliai žūtbūt reikia.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, vienas pirmųjų iš Vakarų lyderių sureagavęs į naujos Libano vyriausybės paskyrimą, sakė „padarysiąs viską, kad padėtų jiems [libaniečiams] per šią gilią krizę“.

„Hizbollah“ ir šio judėjimo sąjungininkai atliko vieną svarbiausių vaidmenų per derybas dėl naujos vyriausybės, kurioje nebeliko S. Hariri ir kai kurių artimų jo sąjungininkų.

Milijardierius S. Hariri buvo tapęs vienu iš konfesiniu principu grindžiamos šalies politinės sistemos ir korumpuoto laikomo politinio elito, kurį nušluoti siekia nuo spalio vidurio demonstracijas rengiantys protestuotojai, simbolių.

S. Hariri ir jo ministrų kabinetas atsistatydino spalio 29 dieną, protestuotojams reikalaujant iš pagrindų pertvarkyti šalies politinę sistemą ir padaryti galą giliai įsišaknijusiai korupcijai bei valdžios nekompetencijai. Vienas pirmųjų žingsnių, anot protestuotojų, turėjo būti nepriklausomų technokratų vyriausybės paskyrimas.

H. Diabas yra prestižinio Beiruto Amerikos universiteto inžinerijos profesorius. Antradienį savo pirmoje kalboje po to, kai stojo prie vyriausybės vairo, sakė, kad jo ministrų kabinetas yra technokratinis ir sieks patenkinti protestuotojų reikalavimus.

„Tai vyriausybė, atstovaujanti ilgiau nei tris mėnesius visoje šalyje vykstančiose demonstracijose dalyvaujančių žmonių lūkesčiams“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.