Bolivijos prezidentė paprašė visų ministrų atsistatydinti

Bolivijos laikinoji prezidentė Jeanine Anez paprašė visų savo ministrų atsistatydinti, likus mažiau kaip trims savaitėms iki parlamento rinkimų, sakoma sekmadienį paskelbtame prezidentūros pranešime.

 Bolivijos laikinoji prezidentė Jeanine Anez paprašė visų savo ministrų atsistatydinti, likus mažiau kaip trims savaitėms iki parlamento rinkimų, sakoma sekmadienį paskelbtame prezidentūros pranešime.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Bolivijos laikinoji prezidentė Jeanine Anez paprašė visų savo ministrų atsistatydinti, likus mažiau kaip trims savaitėms iki parlamento rinkimų, sakoma sekmadienį paskelbtame prezidentūros pranešime.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-27 09:50

Keliomis valandomis anksčiau ryšių ministrė Roxana Lizarraga atsistatydino protestuodama prieš J. Anez sprendimą balotiruotis į prezidento postą per gegužės 3-ąją vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.

Lapkričio 12 laikinai perėmusi prezidento postą J. Anez teigė neketinanti siekti, kad šios pareigos jai taptų nuolatinės.

Tačiau ji pakeitė nuomonę ir penktadienį paskelbė kandidatuosianti.

J. Anez „nutarė paprašyti, jog visi ministrai atsistatydintų, sprendžiant dėl šios naujos demokratinės pereigos stadijos valdymo“, sakoma prezidentūros pranešime.

Prezidentūra pridūrė, kad per rinkimų ciklą yra „įprasta“ imtis „vykdomosios valdžios darbo komandos tikslinimų“.

Tuo metu R. Lizarraga, paskirta J. Anez lapkričio 13 dieną, sukritikavo laikinąją prezidentę, kad ji esą „nebemato savo uždavinių“.

R. Lizarraga sakė, kad J. Anez „pradėjo pasiduoti toms pačioms blogybėms“, kaip ir jos pirmtako Evo Moraleso partija.

Bolivija yra apimta neramumų nuo spalio 20-ąją įvykusių prezidento rinkimų. Keturiolika metų šalį valdęs E. Moralesas tvirtino, kad per ginčytus rinkimus, kuriuos Amerikos valstybių organizacija laiko suklastotais, buvo perrinktas ketvirtai kadencijai; tai paskatino didelius ir smurtinius gatvės protestus.

Lapkričio 10-ąją praradęs kariuomenės palaikymą pirmasis indėnų kilmės Bolivijos prezidentas atsistatydino ir pabėgo į Meksiką, o vėliau išvyko į Argentiną.

„Tai nėra kelias, kurį mums parodė piliečiai“, – sakė R. Lizarraga, turėdama galvoje E. Moraleso atsistatydinimą nulėmusias demonstracijas.

Sekmadienį paskelbta apklausa rodo, kad J. Anez tėra ketvirta pagal populiarumą kandidatė, remiama apie 12 proc. respondentų. Populiariausias yra E. Moraleso Judėjimo už socializmą (MAS) kandidatas, remiamas 26 proc. apklausos dalyvių.

MAS pirmavo pagal populiarumą apklausoje, organizuotoje agentūros „Mercados y Muestras“ ir paskelbtoje laikraščio „Pagina Siete“. Šis tyrimas buvo atliktas prieš šiai partijai paskelbiant savo kandidatu buvusį ekonomikos ministrą Luisą Arce (Luisą Arsę).

J. Anez sakė „kiek įmanoma greičiau“ paskirsianti naują 20 ministrų kabinetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.