Šeši kalintys katalonų politikai trumpam sugrįžo į parlamentą

Šeši buvę Katalonijos vyriausybės nariai antradienį iš kalėjimo buvo atvežti į regiono parlamentą Barselonoje dalyvauti komiteto posėdyje.

 ​Šeši buvę Katalonijos vyriausybės nariai antradienį iš kalėjimo buvo atvežti į regiono parlamentą Barselonoje dalyvauti komiteto posėdyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 ​Šeši buvę Katalonijos vyriausybės nariai antradienį iš kalėjimo buvo atvežti į regiono parlamentą Barselonoje dalyvauti komiteto posėdyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-28 12:49

Buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas ir dar penki buvę regiono vyriausybės nariai, atliekantys laisvės atėmimo bausmes už jų vaidmenį Katalonijai 2017 metais nesėkmingai bandant paskelbti nepriklausomybę, parlamento rūmuose buvo sutikti plojimais ir šūksniais „Laisvė!“

Politikai buvo be antrankių, jų nelydėjo uniformuoti pareigūnai. Visgi prie parlamento budėjo policija.

Atvykusius politikus šiltai pasveikino Katalonijos prezidentas Quimas Torra ir parlamento pirmininkas.

Šeši katalonų separatistų politikai į parlamentą sugrįžo pirmą kartą nuo tada, kai buvo suimti po nesėkmingo regiono bandymo 2017 metų spalį atsiskirti nuo Ispanijos.

Pernai spalį Ispanijos Aukščiausiasis Teismas šiuos šešis politikus ir dar tris jų kolegas pripažino kaltais dėl kurstymo maištauti ir netinkamo valstybės lėšų naudojimo ir skyrė nuo devynerių iki 13 metų laisvės atėmimo bausmes.

Jie buvo iškviesti į parlamentą dalyvauti komiteto posėdyje, kuriame svarstomos centrinės valdžios sprendimo per 2017-ųjų krizės įkarštį laikinai perimti regiono kontrolę pasekmės.

Katalonų separatistų judėjimui sunkiai sekasi išlaikyti savo trijų pagrindinių politinių partijų vienybę.

7,5 mln. gyventojų turinčios Katalonijos siekis atsiskirti išprovokavo rimčiausią politinę krizę Ispanijoje nuo diktatoriaus Francisco Franco valdymo laikų.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad regiono gyventojai nepriklausomybės klausimu yra pasidaliję į dvi apylyges stovyklas.

Ispanijos konstitucijoje įtvirtinta nuostata, kad šalis yra nedaloma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?