Rusijoje dėl masinių grasinimų susprogdinti bombas užblokuota šveicarų el. pašto tiekėja

Rusija užblokavo antrą šifruoto elektroninio pašto paslaugų tiekėją, Ženevoje įsikūrusią „ProtonMail“, siekdama sustabdyti nesiliaujančius anoniminius grasinimus susprogdinti bombas, trečiadienį pranešė Federalinė saugumo tarnyba (FSB).

 Rusija užblokavo antrą šifruoto elektroninio pašto paslaugų tiekėją, Ženevoje įsikūrusią „ProtonMail“, siekdama sustabdyti nesiliaujančius anoniminius grasinimus susprogdinti bombas, trečiadienį pranešė Federalinė saugumo tarnyba (FSB).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija užblokavo antrą šifruoto elektroninio pašto paslaugų tiekėją, Ženevoje įsikūrusią „ProtonMail“, siekdama sustabdyti nesiliaujančius anoniminius grasinimus susprogdinti bombas, trečiadienį pranešė Federalinė saugumo tarnyba (FSB).<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 3:29 PM

Pasak jos, Maskva ėmėsi veiksmų prieš „ProtonMail“ po to, kai praėjusią savaitę dėl tos pačios priežasties užblokavo kitą elektroninio pašto tiekėją – Nyderlanduose įsikūrusią „Smartmail“.

Rusijos ryšių priežiūros agentūra „Roskomnadzor“ savo pareiškimu patvirtino, kad trečiadienį šalyje buvo užblokuotas „ProtonMail“ veikimas.

„Bendradarbiaujame su Šveicarijos valdžia ir siekiame užmegzti ryšį su rusų institucijomis, nes manome, kad šis blokavimas nėra pagrįstas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė „ProtonMail“.

„ProtonMail“ serveriai buvo naudojami siunčiant į keturis Rusijos regionus melagingus pranešimus, kad daugiau nei 800 viešųjų vietų buvo padėtos bombos, informavo FSB.

Antra užsienio elektroninio pašto tiekėja buvo užblokuota Rusijai karštligiškai mėginant užkirsti kelią grasinimų bangai, dėl kurios teko evakuoti daugiau nei milijoną žmonių iš tūkstančių pastatų.

Abiejų tiekėjų paslaugos buvo naudojamos siunčiant rusų teismams pranešimus apie bombas, esą paslėptas daugybėje viešųjų pastatų, tokių kaip prekybos centrai ir ligoninės, nurodė saugumo tarnyba. Ji nepaaiškino galimo grasinimų autorių motyvo.

Dalyje išsiųstų laiškų minimas žinomas verslininkas Konstantinas Malofejevas, taip pat buvo reikalaujama, kad jis grąžintų tam tikrą sumą kriptovaliuta, praneša žiniasklaida ir Sankt Peterburgo teismų spaudos tarnyba.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga investicinį fondą įkūrusiam K. Malofejevui yra paskelbusios sankcijų dėl Rytų Ukrainoje veikiančių prorusiškų separatistų įtariamo finansavimo.

Kituose grasinimuose minimi beveik 900 tūkst. JAV dolerių (814 tūkst. eurų) vertės 120 bitkoinų, kurie esą buvo pavogti iš vienos uždarytos kriuptovaliutos keityklos.

Juose kalbama apie WEX – nebeveikiantį kadaise viena didžiausių ir plačiausiai naudojamų skaitmeninių valiutų biržų laikytą „BTC-e“ dukterinį projektą, leidusį keisti nacionalines valiutas į bitkoinus.

K. Malofejevas neigia, jog kaip nors prisidėjo prie WEX veiklos ar bitkoinų vagysčių.

Įtariamas „BTC-e“ vadovas rusas Aleksandras Vinikas buvo suimtas Graikijoje 2017 metais; jam gali būti pareikšti kaltinimai dėl pinigų plovimo keliose šalyse. Praėjusią savaitę A. Vinikas buvo išduotas Prancūzijai.

Po vėliausių grasinimų, antrame pagal dydį Rusijos miete Sankt Peterburge trečiadienio rytą buvo evakuoti keli teismai, pranešė miesto teismų spaudos tarnyba.

„ProtonMail“ yra nemokamas paslaugas teikianti elektroninio pašto tarnyba.

Liepą ši įmonė pareiškė, kad į programišių taikiklį pateko Rusijos karinės žvalgybos veiklą tiriančio tinklalapio „Bellingcat“ žurnalistai – buvo surengta kibernetinių atakų prieš jų šifruoto elektroninio pašto paskyras. „ProtonMail“ teigimu, tos atakos buvo „rusiškos kilmės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.