„Brexit“ išvakarėse JAV diplomatijos vadovas kalba apie britų pasitraukimo iš ES „naudą“

Londone viešintis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį pareiškė, kad „Brexit“ Jungtinėms Valstijoms ir Jungtinei Karalystei atneš „milžiniškos naudos“.

Londone viešintis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį pareiškė, kad „Brexit“ Jungtinėms Valstijoms ir Jungtinei Karalystei atneš „milžiniškos naudos“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Londone viešintis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį pareiškė, kad „Brexit“ Jungtinėms Valstijoms ir Jungtinei Karalystei atneš „milžiniškos naudos“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2020, 4:56 PM

Priešpaskutinę beveik pusę amžiaus trukusios JK narystės Europos Sąjungoje dieną Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas su šalyje viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi sieks užglaistyti neseniai kilusius nesutarimus.

M. Pompeo sakė esąs optimistiškai nusiteikęs dėl „Brexito“.

„Buvo dalykų, kuriuos Jungtinė Karalystė turėjo daryti kaip ES narė, ir ji dabar galės juos daryti kitaip“, – kalbėjo JAV diplomatijos vadovas vienoje idėjų kalvėje Londone.

„Kai kas išsispręs laisvosios prekybos susitarimu, kai ką išspręs verslininkai“, – sakė jis, šalia stovint britų užsienio reikalų sekretoriui Dominicui Raabui.

„Pamatysite, kad abi mūsų šalys iš šito gaus didžiulės naudos“, – tvirtino M. Pompeo.

Britanijai atsidūrus istorijos kryžkelėje, B. Johnsonas puoselėja viltį sudaryti susitarimus dėl prekybos po „Brexito“ su JAV ir ES, nors neseniai kilę nesutarimai kiek padidino įtampą Vašingtono ir Londono „ypatinguose santykiuose“.

Savo naują istorijos puslapį Britanija atvers penktadienį 23 val. Grinvičo (šeštadienį 1 val. Lietuvos) laiku, kai taps pirmąja iš ES pasitraukusia šalimi.

Nors po išstojimo dar 11 mėnesių Jungtinė Karalystė laikysis daugumos ES taisyklių, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui ji veikiausiai praras savo privilegijas Europos bendrojoje rinkoje – didžiausioje pasaulio ir svarbiausioje JK prekybos partnerėje.

Tačiau B. Johnsonas žada sudaryti ambicingą laisvos prekybos sutartį su 27 ES valstybėmis ir taip pat pasiekti naudingą prekybos susitarimą su JAV.

„Mūsų šaliai tai yra puiki akimirka... vilties ir galimybių akimirka“, – pareiškė britų lyderis trečiadienį, ruošdamasis kreiptis į tautą penktadienį 22 val. Grinvičo laiku – valandą prieš oficialų išstojimą.

Konstruktyvios diskusijos

M. Pompeo, trečiadienį Londone pradėjęs savo turą per penkias valstybes, iš pažiūros atrodė nusiteikęs teigiamai.

„JK yra mūsų nepakeičiama sąjungininkė visa virtine klausimų“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“ ir pridūrė, kad „konstruktyvios diskusijos“ stiprina ypatingus abiejų šalių santykius.

Vykdamas į Britaniją M. Pompeo žurnalistams sakė, kad JK sprendimas ignoruoti JAV perspėjimus ir leisti Kinijos telekomunikacijų milžinei „Huawei“ padėti Britanijai plėtoti naujos kartos 5G ryšio tinklus, yra „tai, apie ką mes pasikalbėsime“.

„Mes užtikrinsime, kad tuomet, kai amerikiečių informacija patenka į tinklą, mes būtume ramūs, jog tas tinklas yra patikimas“, – pridūrė jis.

Su britų diplomatijos vadovu jis jau buvo susitikęs trečiadienį vakare ir aptarė keletą nesutarimus keliančių darbotvarkės klausimų.

Opūs klausimai

Jungtinę Karalystę užrūstino Vašingtono atsisakymas perduoti vieno amerikiečių diplomato sutuoktinę, kuri naudojasi diplomatine neliečiamybe, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo už eismo įvykį Anglijoje, per kurį buvo mirtinai sužalotas jaunuolis.

B. Johnsonas, stojęs prie britų vyriausybės vairo, nepateisino amerikiečių lūkesčių ir aklai nesiėmė ginti JAV pozicijos visais klausimais nuo „Huawei“ iki Irano branduolinio susitarimo, iš kurio JAV pasitraukė.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas – ilgametis „Brexit“ rėmėjas, visad tikėjęs B. Johnsono galimybe jį įgyvendinti, – viešai paragino Britaniją persigalvoti, bet kol kas nuo kritikos susilaikė.

Tuo metu kiti, įskaitant respublikonų senatorius, turėsiančius tvirtinti būsimą JAV ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimą, perspėjo, kad Londono leidimas „Huawei“ dalyvauti plėtojant 5G tinklus kelia pavojų būsimiems susitarimams dėl prekybos ir dalijimosi žvalgybine informacija.

B. Johnsono viltis pasiekti naudingą prekybos susitarimą su JAV taip pat sunkina D. Trumpo nepopuliarumas Britanijoje ir šalies viduje premjerui daromas spaudimas nepasiduoti Vašingtonui.

„Tegyvuoja Europa“

Britai 2016 metų birželį vykusiame referendume nedidele balsų persvara pasisakė už pasitraukimą iš ES. Po plebiscito susiskaldžiusią šalį ištiko politinė krizė.

„Brexito“ šalininkų kampanijai vadovavęs B. Johnsonas liepos mėnesį tapo vyriausybės vadovu ir triuškinamai laimėjo gruodį vykusius parlamento rinkimus, nesiliaudamas kartoti savo mantrą „įvykdykime „Brexitą“.

Ir dabar pagaliau tai vyksta. Europos Parlamentas trečiadienį emocingai ratifikavo susitarimą dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sąlygų.

„Visuomet mylėsime jus ir niekada nebūsime toli. Tegyvuoja Europa“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Po balsavimo Europos Parlamento nariai choru ėmė dainuoti škotų tradicinę atsisveikinimo dainą „Auld Lang Syne“.

Euroskeptiškų pažiūrų europarlamentarai, du dešimtmečius kaišioję pagalius į Briuselio ratus, po balsavimo triumfuodami iškėlė Jungtinės Karalystės vėliavas, nors tai prieštarauja galiojančiai tvarkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.