B. Netanyahu: „JAV pristatytas Artimųjų Rytų taikos planas yra „nauja galimybė“

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį gyrė JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatytą Artimųjų Rytų taikos planą kaip „naują galimybę“, atvykęs į Maskvą aptarti šio dokumento su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

​Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį lankysis Maskvoje ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pristatys D. Trumpo administracijos paskelbtą Artimųjų Rytų taikos planą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
​Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį lankysis Maskvoje ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pristatys D. Trumpo administracijos paskelbtą Artimųjų Rytų taikos planą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2020, 10:57 AM, atnaujinta Jan 30, 2020, 1:48 PM

„Manau, čia esama naujos ir galbūt unikalios galimybės“, – sakė Izraelio vyriausybės vadovas, antradienį Baltuosiuose rūmuose stovėjęs greta D. Trumpo, kai šis pristatė trejus metus rengtą taikos planą.

B.Netanyahu šį planą pavadino Izraelio pergale.

D. Trumpo planas papiktino palestiniečius, nes numato, kad Jeruzalė liktų „nedaloma“ Izraelio sostinė. Planas taip pat uždega žalią šviesą Izraeliui aneksuoti žydų nausėdijas Vakarų Krante.

„Norėčiau pasikalbėti su jumis ir išgirsi jūsų įžvalgas, kaip galėtume suvienyti savo jėgas saugumo ir taikos labui“, – sakė B. Netanyahu V. Putinui per susitikimą Kremliuje.

„Tiesą sakant, esate pirmasis lyderis, su kuriuo kalbuosi apie prezidento D. Trumpo „šimtmečio sandorį“ po savo vizito Vašingtone“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas savo komentaruose apie taikos planą neužsiminė.

B. Netanyahu, kuriam yra oficialiai pareikšti kaltinimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo, ruošiasi kovo 2 dieną vyksiantiems visuotiniams rinkimams ir viliasi, kad Baltųjų rūmų pristatytas taikos planas padidins jos šansus iškovoti pergalę.

Tai bus jau treti per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį rinkimai, nes po pernai balandį ir rugsėjį vykusių visuotinių rinkimų nei B. Netanyahu, nei jo varžovui iš centristų stovyklos Benny Gantzui nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“ ir B. Gantzo vadovaujamo centristų aljanso „Mėlyna ir balta“ šansai laimėti yra apylygiai.

B. Netanyahu vizito į Maskvą dieną iš kalėjimo buvo paleista už narkotikų gabenimą nuteista jauna izraelietė, kuriai V. Putinas suteikė malonę.

JAV ir Izraelio pilietė 26 metų Naama Issachar buvo sulaikyta pernai balandį Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje. Iš Indijos atskridusi moteris laukė skrydžio į Izraelį.

Rusijos pareigūnai pranešė registruotame jos bagaže aptikę devynis gramus marihuanos. Spalį teismas izraelietei skyrė pusaštuntų metų nelaisvės.

N. Issachar byla iššaukė užuojautos ir paramos jaunai moteriai bangą Izraelyje, o premjeras B. Netanyahu pažadėjo dėti visas pastangas, kad ji atgautų laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.