JAV Senatas tikriausiai atmes prašymą iškviesti liudytojų ir išteisins D. Trumpą

JAV demokratų nesėkmingi bandymai iškviesti naujų liudytojų į prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismą ketvirtadienį iš naujo sužadino viltis, kad Senatas valstybės vadovą greitai išteisins.

​JAV demokratų nesėkmingi bandymai iškviesti naujų liudytojų į prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismą ketvirtadienį iš naujo sužadino viltis, kad Senatas valstybės vadovą greitai išteisins.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​JAV demokratų nesėkmingi bandymai iškviesti naujų liudytojų į prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismą ketvirtadienį iš naujo sužadino viltis, kad Senatas valstybės vadovą greitai išteisins.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV demokratų nesėkmingi bandymai iškviesti naujų liudytojų į prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismą ketvirtadienį iš naujo sužadino viltis, kad Senatas valstybės vadovą greitai išteisins. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV demokratų nesėkmingi bandymai iškviesti naujų liudytojų į prezidento Donaldo Trumpo apkaltos teismą ketvirtadienį iš naujo sužadino viltis, kad Senatas valstybės vadovą greitai išteisins. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 10:45 AM, atnaujinta Jan 31, 2020, 12:00 PM

Demokratai norėjo, kad liudytų buvęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas, bet vienas šiuo požiūriu svarbus respublikonų senatorius sakė, kad penktadienį, kai Senatui bus pateiktas klausimas dėl naujų liudytojų iškvietimo, balsuos prieš šį siūlymą.

Jei prašymas dėl liudytojų bus atmestas, Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas, svarbus D. Trumpo sąjungininkas, galbūt jau penktadienį galėtų sušaukti balsavimą dėl prezidento išteisinimo.

Prezidentą pripažinti kaltu ir pašalinti iš pareigų reikėtų dviejų trečdalių – 67 – senatorių pritarimo, todėl D. Trumpas gali beveik neabejoti būsiąs išteisintas, nes respublikonai 100 vietų Senate turi 53 vietas.

Demokratai ypač norėjo išklausyti J. Boltoną, nes pasirodė pranešimų, jog jis savo būsimoje knygoje rašo asmeniškai girdėjęs iš D. Trumpo, kad karinė pagalba Ukrainai yra susieta su Kijevo sutikimu atlikti tyrimą dėl jo politinio varžovo demokrato Joe Bideno.

Šis kaltinimas yra pagrindas D. Trumpo apkaltai, kurios du straipsnius – dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongresui – gruodžio 18 dieną patvirtino demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai.

J. Boltoną pavyktų iškviesti liudyti tik mažiausiai keturiems Respublikonų partijos nariams parėmus demokratus, bet respublikonų senatorius Lamaras Alexanderas iš Tenesio, kurio parama buvo laikoma tikėtina, vėlai ketvirtadienį paskelbė pareiškimą, kad daugiau įrodymų nebereikia.

„Prezidentui nederėjo prašyti užsienio lyderio atlikti tyrimą dėl jo politinio oponento ir sulaikyti Jungtinių Valstijų pagalbą tokiam tyrimui paskatinti“, – sakė L. Alexanderas.

„Tačiau konstitucija nesuteikia Senatui galios nušalinti prezidentą ir uždrausti jam dalyvauti šių metų rinkimuose vien dėl nederamų veiksmų“, – nurodė jis.

 

Respublikonų senatorė Susan Collins iš Meino sakė, kad pritartų liudytojų iškvietimui, o Jutai atstovaujantis senatorius Mittas Romney yra sakęs, jog „labai tikėtina“, kad jis taip padarys.

Dar vienas dvejojantis respublikonas yra Aliaskai atstovaujanti Lisa Murkowski. Ji sakė, kad apie savo sprendimą paskelbs penktadienį ryte.

Jei balsavimas baigtųsi lygiu rezultatu 50:50, JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas, kuris vadovauja prezidento apkaltos teismui, galėtų būti paragintas išspręsti šį klausimą. Jei jis atsisakytų balsuoti, pasiūlymas iškviesti liudytojų būtų atmestas.

„Perdėm partietiška apkalta“

Vyriausiasis demokratų kaltintojas Adamas Schiffas ketvirtadienį paskutinę minutę bandydamas patraukti savo pusėn respublikonų senatorius, nenorinčius ilgo proceso, pasiūlė vienos savaitės terminą naujų liudytojų iškvietimui užsitikrinti.

„Protingai susitarkime. Paimsime vieną savaitę, o jūs tęsite Senato darbą“, – 100-ui senatorių, kurie atlieka istorinio prezidento teismo prisiekusiųjų vaidmenį, sakė Kalifornijai atstovaujantis Atstovų Rūmų narys.

D. Trumpo advokatų komanda atmetė demokratų raginimus iškviesti daugiau liudytojų.

„Jie ištisas savaites kartojo, kad tai nesugriaunama byla, – sakė Baltųjų rūmų teisininkas Patrickas Philbinas. – Jei tai jų pozicija, kodėl jiems reikia daugiau liudytojų?“

Baltųjų rūmų vyriausiasis teisininkas Patas Cipollone įrodinėjo, kad prezidentą reikia greitai išteisinti, ir sakė, kad tai „būtų geriausia mūsų šaliai“.

„Turime reikalą su perdėm partietiška apkalta“, – sakė P. Cipollone ir apkaltino demokratus naudojantis prezidento teismu „kaip politiniu ginklu“.

Ne Senatas, o rinkėjai per lapkritį įvyksiančius rinkimus turėtų nuspręsti D. Trumpo likimą, sakė jis.

P. Cipollone ir A. Schiffas savo pastabas išdėstė per kartais tapdavusią irzlią Senato sesiją. Jos metu demokratų ir respublikonų senatoriai teikė klausimus Atstovų Rūmų paskirtiems kaltintojams ir Baltųjų rūmų teisininkų komandai.

Atstovų Rūmų kaltintojai reiškė pasipiktinimą dėl vieno iš D. Trumpo advokatų, Harvardo profesoriaus emerito Alano Dershowitzo, argumento, jog prezidentas gali daryti kone viską, ką panorės, jei manys, kad jo perrinkimas „atitinka viešąjį interesą“.

A. Schiffas sakė, kad šis pareiškimas primena  Votergeito („Watergate“) skandalą prieš 45 metus, dėl kurio atsistatydino tuometinis prezidentas Richardas Nixonas.

„Tai, ką matėme pastarąsias porą dienų, yra nusiritimas į konstitucinę beprotybę, – sakė jis. – Beveik prieš pusę amžiaus turėjome prezidentą, kuris pasakė: „Na, kai prezidentas tai daro, reiškia, kad tai nėra neteisėta.“ Ar nieko nepasimokėme per pastarąją pusę amžiaus?“

„Tai savivalės normalizavimas, – pabrėžė A. Schiffas. – Tikėčiausi, jog kiekvienas amerikietis supras, kad blogai siekti užsienio pagalbos Amerikos rinkimuose.“

„Gėda“ 

Tuo tarpu D. Trumpo advokatai įrodinėjo, kad ši apkalta yra politiškai motyvuota ir kad D. Trumpas nesiejo pagalbos Ukrainai su savo pageidautu tyrimu. Anot jų, D. Trumpas turėjo priežasčių siekti tyrimo dėl savo politinio varžovo ir turėjo teisinę teisę, kaip prezidentas, tai daryti.

D. Trumpas ne kartą neigė padaręs ką nors neteisėta ir visą procesą vadino politiškai motyvuota „raganų medžiokle“ ir „gėda“.

Ketvirtadienį kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Di Moine Ajovoje, prezidentas sakė: „Išgyvename geriausius metus per mūsų šalies istoriją, o man tiesiog surengiama apkalta.“

Demokratai pirmadienį Ajovoje turi surengti pirmąjį balsavimą dėl savo kandidato, turėsiančio lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose varžytis su D. Trumpu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuva atsisveikina su mirusiu buvusiu premjeru G. Kirkilu