Lenkija pasirašė 4,6 mlrd. dolerių vertės sutartį dėl amerikietiškų naikintuvų F-35

Lenkija penktadienį pasirašė 4,6 mlrd. dolerių (4,2 mlrd. eurų) vertės susitarimą dėl 32 naikintuvų F-35 įsigijimo iš JAV.

Lenkija penktadienį pasirašė 4,6 mlrd. dolerių (4,2 mlrd. eurų) vertės susitarimą dėl 32 naikintuvų F-35 įsigijimo iš JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lenkija penktadienį pasirašė 4,6 mlrd. dolerių (4,2 mlrd. eurų) vertės susitarimą dėl 32 naikintuvų F-35 įsigijimo iš JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 5:14 PM

Susitarimas pasirašytas šaliai stengiantis sustiprinti oro erdvės gynybą NATO rytiniame sparne, išaugus Rusijos kariniam aktyvumui.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sakė, kad tai yra „išskirtinai svarbi diena Lenkijos oro pajėgoms ir Lenkijos bei mūsų Europos dalies saugumui“.

Šalies gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas pasirašė tą sutartį ir perdavė dokumentą JAV ambasadorei Lenkijoje Georgette Mosbacher.

Sutarties pasirašymo ceremonija vyko Lenkijos oro pajėgų akademijoje rytiniame Demblino mieste.

A. Duda sakė, kad tai yra viena iš didžiausių sutarčių Lenkijos ginkluotųjų pajėgų istorijoje bei santykių su JAV stiprumo ženklas.

Lenkija tikisi amerikiečių korporacijos „Lockheed Martin“ gaminamų orlaivių sulaukti 2024–2030 metais. Tada ji taps jau 10-a NATO valstybe, turinčia naikintuvų F-35.

Sutartis taip pat apima mokymus, logistiką ir simuliatorius.

Šie orlaiviai pakeis dalį sovietų gamybos naikintuvų MiG-29, kuriuos vis dar naudoja Lenkijos oro pajėgos.

Opozicijos politikai kritikuoja, jų nuomone, pernelyg didelę sutarties kainą ir tvirtina, kad šalies oro pajėgas būtų galima modernizuoti ir kitais būdais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.