PSO: sienų uždarymas gali nulemti greitesnį koronaviruso plitimą

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį perspėjo, kad sienų uždarymas gali būti ne tik neveiksmingas, siekiant stabdyti Kinijoje siaučiančio viruso perdavimą, atvirkščiai, tai gali netgi paspartinti ligos plitimą.

​Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį perspėjo, kad sienų uždarymas gali būti ne tik neveiksmingas, siekiant stabdyti Kinijoje siaučiančio viruso perdavimą, atvirkščiai, tai gali netgi paspartinti ligos plitimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį perspėjo, kad sienų uždarymas gali būti ne tik neveiksmingas, siekiant stabdyti Kinijoje siaučiančio viruso perdavimą, atvirkščiai, tai gali netgi paspartinti ligos plitimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 3:48 PM

Jei sienos bus uždaromos, galime „nebeatsekti (žmonių judėjimo), nebegalėsime stebėti (ligos kelių)“, žurnalistams sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris.

Jungtinių Tautų (JT) sveikatos organizacija ketvirtadienį paskelbė nepaprastąją sveikatos padėtį, tačiau jos atstovai nepatarė imtis jokių tarptautinės prekybos ir kelionių apribojimų, o tas šalis, kurios jau ėmėsi panašių priemonių, PSO paragino pergalvoti savo veiksmus.

Vis dėlto virusui išplitus daugiau nei 20-yje valstybių, vyriausybės, verslo įmonės ir susirūpinę gyventojai visame pasaulyje priėmė savų sprendimų.

Kelios valstybės uždarė sienas su Kinija arba uždraudė į šalį patekti iš Uhano atvykstantiems asmenims. Šiame mieste Hubėjaus provincijoje ir prasidėjo viruso, kuris jau nusinešė 213 gyvybių ir kuriuo jau užsikrėtė beveik 10 000 žmonių, protrūkis.

Tačiau Ch. Lindmeieris perspėja, kad valstybių pastangos riboti judėjimą gali atnešti neigiamų padarinių.

„Tai gali atrodyti logiškas sprendimas...Jei, tarkime, matome pavojų artėjant iš išorės, galime užsibarikaduoti viduje, – teigė jis. – Tačiau, kaip žinome iš kitų scenarijų, Ebolos viruso ar kitų atvejų, bet kada, kai žmonės nori keliauti...Jei oficialūs keliai nėra atviri, jie ras neoficialių kelių.“

„Kontroliuoti, pavyzdžiui, tikrinti temperatūrą, atsekti kelionių istoriją, stebėti, kas kerta sieną, ir žiūrėti, ar jie rodo kokių nors infekcijos ženklų, galime tik punktuose, kur oficialiai kertama siena, – sakė Ch. Lindmeieris. – Tai svari priežastis, kodėl oficialius sienų kontrolės punktus turėtume laikyti atvirus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.